Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επικύρωση αποχώρησης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαδικασία έναρξης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ, αύριο Παρασκευή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έπειτα και από την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από το Ευρωκοινοβούλιο, με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

Το τελευταίο στάδιο ακολουθεί σήμερα Πέμπτη, με την τυπική έγκριση της συνθήκης από το Συμβούλιο των κρατών - μελών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποχαιρέτησε τους Βρετανούς ευρωβουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα αφοσιωθεί «με όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση». Επιπλέον, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ στο νέο παζάρι που θα ακολουθήσει, πιθανώς στις αρχές Μάρτη, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες γιατί «όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα συνάψουμε για τη μελλοντική σχέση μας, το Brexit θα είναι πάντα μια επιχείρηση με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές».

Οι προετοιμασίες για το Brexit απασχόλησαν επίσης ένα μεγάλο μέρος της χτεσινής συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να διαβεβαιώνει πως η αποχώρηση από την ΕΕ δημιουργεί ευκαιρίες για μεγαλύτερη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αργότερα, η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων στη βόρεια Αγγλία, τους οποίους διαχειριζόταν η ιδιωτική εταιρεία «Northern Rail» (της γερμανικής «Arriva», θυγατρικής της «Deutsche Bahn»), έπειτα από σοβαρά προβλήματα και πολλές δυσλειτουργίες.

Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Δυο μέρες πριν από την έναρξη του Brexit και μία μετά την απόφαση του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να επιτρέψει στο κινεζικό μονοπώλιο τεχνολογίας «Huawei» να αναλάβει σημαντικό μέρος εγκατάστασης του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G, κατέφθασε για επίσκεψη στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αναμένεται να ασκήσει νέες πιέσεις σε βάρος του ρόλου της «Huawei» και θα επαναδιατυπώσει τις ειδικές διμερείς σχέσεις, αναζητώντας νέους τρόπους διεύρυνσης και εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων μετά το Brexit. Επί τάπητος θα τεθούν και άλλα ζητήματα τριβής, όπως το βρετανικό σχέδιο φορολόγησης τεχνολογικών μονοπωλίων (π.χ. «Google», «Apple»), η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινοβουλευτικές «συστάσεις» κατά της «Huawei»(2020-10-09 00:00:00.0)
Στο Λονδίνο ο Πομπέο για Κίνα και εμπόριο(2020-07-22 00:00:00.0)
Ανετη η έγκριση του νομοσχεδίου για το Brexit(2020-01-10 00:00:00.0)
Ο Τραμπ ψηφίζει... Τζόνσον(2019-11-05 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μπόλτον με στόχευση σε εμπόριο, Ιράν και «Huawei»(2019-08-13 00:00:00.0)
Ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός της χώρας(2019-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ