Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διαδηλώνουν μαζικά στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Ενισχύονται πανελλαδικά τα μπλόκα και πληθαίνουν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις

Το μπλόκο των Πραιτωρίων στην Κρήτη
Το μπλόκο των Πραιτωρίων στην Κρήτη
Με τα μπλόκα να πληθαίνουν και να ενισχύονται στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις να συνεχίζονται, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τη μάχη κατά της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, προτάσσοντας αιτήματα για την επιβίωσή τους. Ταυτόχρονα εκφράζεται η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση σε αυτόν το δίκαιο αγώνα, με ανακοινώσεις στήριξης αλλά και με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται στα μπλόκα από σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς. Παράλληλα ετοιμάζονται να πάρουν μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 1η Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», με συγκέντρωση στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Χτες, με συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στους βιοπαλαιστές αγρότες, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων από την Πέλλα, τον Λαγκαδά, τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Εισηγητικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε ότι μέσα από το συλλαλητήριο επιδιώκουν να αναδείξουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας και ταυτόχρονα να στείλουν μήνυμα διεκδίκησης προς την κυβέρνηση. Οπως είπε: «Είμαστε εδώ. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με συνέπεια αντιπαλεύει αυτές τις πολιτικές, που είναι αντιλαϊκές, και διεκδικεί αιτήματα δίκαια, επιβίωσης, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Από τη συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Από τη συνέντευξη Τύπου της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Κατήγγειλε τον κυβερνητικό αυταρχισμό που εκφράστηκε στους αγρότες της Καρδίτσας, τις «αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς προκειμένου να μη συμμετέχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις», αλλά και το αίσχος των «αγροτοδικείων», που συνεχίζεται με κάθε κυβέρνηση και με στόχο την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων αγροτών.

Παρουσίασε συνοπτικά τα αιτήματα των αγροτών, βάζοντας στην προμετωπίδα τις κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα για να ζουν, το αφορολόγητο πετρέλαιο, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και το Ασφαλιστικό. Κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι την ίδια ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης λέει ότι οι κατώτατες εγγυημένες τιμές αντίκεινται στους νόμους της αγοράς, η κυβέρνησή του δίνει κατώτατη εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά, στις ΑΠΕ, στα διόδια κ.α., γιατί αυτές τις περιπτώσεις αφορούν το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτήρισε «θράσος και ψέμα να βγαίνει ο κ. Βορίδης και να λέει ότι δεν υπήρξε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για το πετρέλαιο» και απαράδεκτα τα όσα είπε ο υπουργός, περί «παράνομων» μορφών αγώνα των αγροτών επειδή δήθεν «στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο».

Ο Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Ενότητα», αναφέρθηκε στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας οι οποίοι ακόμα περιμένουν τις εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή από τον Απρίλη του 2019 και αναγκάζονται να ζουν χωρίς εισόδημα, αλλά και σε όσους είχαν παραγωγή και αναγκάστηκαν να την πουλήσουν κοψοχρονιά για 5, 8 ή 10 λεπτά στους εμποροβιομήχανους.

Η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, επίσης αναφέρθηκε στις «ανοιχτές» - χαμηλές τιμές στα προϊόντα, στον δύσκολο αγώνα των αγροτών να μείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργούν και να ζουν από το μόχθο τους, στη νέα ΚΑΠ που επιδεινώνει παραπέρα την κατάσταση και στο Ασφαλιστικό, στη χαμηλή σύνταξη των αγροτών παρά τα πολλά χρόνια δουλειάς.

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα

Μέχρι χτες οι αγρότες είχαν βγάλει τα τρακτέρ τους στο δρόμο στήνοντας μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβο Δέλτα Παλαμά στον Ε65), Λάρισα (στην έξοδο του Τυρνάβου και στον Πλατύκαμπο), Τρίκαλα (Μεγαλοχώρι και κόμβο Ζάρκου) Πέλλα (κόμβο Γυψοχωρίου), Ανυφί Αργολίδας, Μεσσηνία (Μεσσήνη), Ηράκλειο (Πραιτώρια) και Αρτα.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια να στηθούν μπλόκα και σε άλλες περιοχές:

-- Στο Αερινό από τους Αγροτικούς Συλλόγους Μαγνησίας.

-- Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας οργανώνεται το μπλόκο της Πελασγίας στον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (στο ύψος του πρώην βενζινάδικου «Ταξιάρχης»), με γεωργικά μηχανήματα από όλη την ανατολική Φθιώτιδα.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά στη διασταύρωση της Νάουσας.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αντιγόνου για να στηθεί μπλόκο την Παρασκευή 31/1.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Μαζί με τα μπλόκα, συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας πραγματοποίησε τη Δευτέρα παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους, με αιχμή τις απαράδεκτες τιμές στην ελιά και στο λάδι.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποίησε χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, και καλεί σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη για την κινητοποίηση στα διόδια του Ελαιώνα το 2017.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» οργανώνει κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. έξω από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας.

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού διοργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Στο νότιο Ρέθυμνο οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πλατάνου και Μελάμπων καλούν την Παρασκευή 31/1 στις 10 π.μ. στις Μάντρες, ενώ στα Ανώγεια η Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων καλεί στο Δισταύρι στις 12 μ.

-- Το Μπλόκο Πραιτωρίων Ηρακλείου καλεί την Παρασκευή 31/1 στις 10 π.μ. σε παρέμβαση στο κατάστημα Ηρακλείου του ΕΛΓΑ.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες αποφάσισαν παμμεσσηνιακή κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στην Καλαμάτα.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει κινητοποίηση αύριο Πέμπτη έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη στις 11.30 π.μ. στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης, στην πλατεία ΙΚΑ.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου στον Πύργο. Στην κινητοποίηση καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας - Καρδαμά και Πηνείας.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 31/1 έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στις 11 π.μ.

--Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση το Σάββατο αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Βασιλικών αγρότες από τις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας, Επανωμής και Μηχανιώνας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org