Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες μαθητές χωρίς σχολικά γεύματα

Χωρίς σχολικά γεύματα βρίσκονται από την αρχή του σχολικού έτους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες άνω των 80 Δημοτικών Σχολείων δήμων κυρίως της Δυτικής Θεσσαλονίκης, λόγω δικαστικής διαμάχης των εταιρειών που διεκδίκησαν τον σχετικό διαγωνισμό για την παροχή των γευμάτων.

Στο 1/3 των σχολείων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα σχολικά γεύματα δεν υπάρχουν και δεν διανέμονται. Αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι στιγμής το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων υλοποιείται σε 170 σχολεία και δεν υλοποιείται σε περισσότερα από 80.

Οπως έγινε γνωστό, επιλαχόντες του διαγωνισμού κατέθεσαν ενστάσεις και προσέφυγαν δικαστικά κατά του αναδόχου που προέκυψε, με αποτέλεσμα να μην προχωρά το πρόγραμμα των γευμάτων. Τα περισσότερα σχολεία είναι στους δήμους Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Νεάπολης - Συκεών, Κορδελιού - Ευόσμου και Ωραιοκάστρου. Σε αυτά περιλαμβάνονται και ορισμένα σχολεία ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που ενώ ήταν ενταγμένα από πέρσι στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων παραλείφθηκε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Παρά τις υποσχέσεις ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα υλοποιηθεί έστω καθυστερημένα το πρόγραμμα, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσον της σχολικής χρονιάς και οι δικαστικές αποφάσεις καθυστερούν, θεωρείται πιθανό ότι το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων δεν θα ξεκινήσει μέχρι το Μάη.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στα σχολεία της Ξάνθης, της Δράμας και άλλων νομών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει: «Από την πρώτη στιγμή το γονεϊκό κίνημα έθεσε τους όρους για το πώς θα πρέπει να δίνονται τα σχολικά γεύματα, δηλαδή ενιαία, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και χωρίς μεσάζοντες».

Απαιτεί από το υπουργείο Παιδείας άμεσα να λειτουργήσει το πρόγραμμα. Παράλληλα, να φροντίσει για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των σχολείων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. Να προχωρήσει στη θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος για τα σχολεία όλης της χώρας, διασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους εστίασης, την πρόσληψη τραπεζοκόμων και προσωπικού καθαριότητας. Να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα της ανάληψης της ευθύνης για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων, όπου απαιτείται ιδιαίτερα αυστηρός υγειονομικός έλεγχος από τους αντίστοιχους αρμόδιους κρατικούς φορείς και όχι από τους εκπαιδευτικούς. Να περιλάβει στις δηλώσεις των γονέων την επιλογή οι μαθητές κατά την αποχώρησή τους από το σχολείο να παίρνουν μαζί τους το φαγητό, εφόσον αυτό φτάνει στις σχολικές μονάδες συσκευασμένο, ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, ώσπου να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν ως Αναφορά το κείμενο της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουν ήδη καταθέσει και Ερώτηση καλώντας τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας να απαντήσουν τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση υλοποίηση του προγράμματος σε όλα τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα.
  • Την καθολική επέκταση του προγράμματος σε όλο το μαθητικό πληθυσμό για να συμπεριλάβει τις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, διαμορφώνοντας τα ανάλογα διατροφολόγια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.
  • Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας που να έχει εξολοκλήρου την ευθύνη για την εκπόνηση, την υλοποίηση τόσο σημαντικών προγραμμάτων όπως είναι η σίτιση των μαθητών.
Είναι επιβεβλημένη η καθολική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού σε σίτιση

Το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καυτηριάζει το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των μαθητών και των αναγκών τους και απαιτεί εδώ και τώρα να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που χρηματοδοτεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων ιδιωτικές εταιρείες με αρνητικές συνέπειες ακόμα και για την ίδια την ποιότητα του παρεχόμενου γεύματος.

Η καθολική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού σε σίτιση είναι επιβεβλημένη, καθώς η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τη φορολογία, την περικοπή των μισθών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δημιούργησε μια τραγικά αδιέξοδη κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους, όπως είναι η σωστή, ισορροπημένη, πλήρης διατροφή για την υγιή ανάπτυξή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία ακόμα και της ΕΕ το 30% των παιδιών στη χώρα μας ανήκουν στα οικονομικά εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού. Επομένως, η επέκταση για την καθολική κάλυψη των αναγκών σε σίτιση με ευθύνη του κράτους, με σύγχρονους, επιστημονικούς όρους, χωρίς μεσάζοντες και ιδιώτες είναι επιβεβλημένη ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ