Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Το αλισβερίσι με την Τουρκία φουντώνει

Ενδεικτική και η τελευταία συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Γερμανίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε την Κυριακή στην Αλγερία για συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας
Ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε την Κυριακή στην Αλγερία για συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας
Ολόπλευρα οξύνονται τα παζάρια με το τουρκικό κεφάλαιο, που εντείνει τις προκλήσεις και διεκδικήσεις σε Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ, συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και τις προσδοκίες που καλλιεργούν ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από τη συνεργασία μαζί του.

Ενδεικτική ήταν η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι ηγέτες Τουρκίας - Γερμανίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Αγκελα Μέρκελ, στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρώτο να τονίζει ότι «θα ενισχύσουμε το διάλογο με τη Γερμανία σε περιφερειακά θέματα» και να εκφράζει την ελπίδα ότι «η πρόοδος που θα κάνουμε σ' αυτά τα θέματα θα συμβάλει και στις πολύπλευρες διμερείς μας σχέσεις αλλά και στην ενταξιακή πορεία (της Τουρκίας) στην ΕΕ». Πρόσθεσε δε ότι με την Γερμανίδα καγκελάριο συμφώνησαν πως «η διατήρηση της βαθιά ριζωμένης διμερούς φιλίας λειτουργεί προς όφελος της περιοχής μας αλλά και (χωριστά) της Τουρκίας και της Γερμανίας». Αλλά και η Μέρκελ από τη μεριά της δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «αξιοσημείωτη» την προσφορά της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, αφήνοντας ανοιχτή και την οικονομική βοήθεια απευθείας από τη Γερμανία για το θέμα αυτό (εκτός από την ευρωπαϊκή). Κατά τ' άλλα, η Μέρκελ ευχήθηκε να υπάρξει «εποικοδομητική» συμπεριφορά σε θέματα για τα οποία παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, προσθέτοντας ότι «θέματα όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα είναι ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε διμερώς».

Επίσκεψη Ερντογάν στο Αλγέρι

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, από το Αλγέρι, όπου ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη συναντώντας τον τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντεματζίντ Τεμπούν, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται «στο πλευρό του λιβυκού λαού». Απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα αλλά και στις χώρες της περιφέρειας προκειμένου να μην επιτραπεί να μετατραπεί η Λιβύη σε πεδίο δράσης «τρομοκρατών και πολεμάρχων». Πρόσθεσε επίσης ότι ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα, μολονότι εξακολουθεί να στηρίζει στρατιωτικά (με όπλα και μερικές χιλιάδες μισθοφόρους κυρίως από τη Συρία) την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλγερία πάντως δεν παρέλειψε να επεκτείνει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Αλγερινού ομολόγου του, Α. Τεμπούν, και να προετοιμάσει το έδαφος για την υπογραφή σύντομα μίας διμερούς συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας, προτού μεταβεί σήμερα στην Γκάμπια και τη Σενεγάλη, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την προώθηση των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου.

Η ΕΕ σιγοντάρει την τουρκική προκλητικότητα

Στο μεταξύ, με φόντο την άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ (και το «οικόπεδο» «8» για την έρευνα στο οποίο η κυπριακή κυβέρνηση έχει αδειοδοτήσει κοινοπραξία των «Eni» - «Total») μεγαλώνει μια συζήτηση για «δυσκολίες» που υπάρχουν στην εφαρμογή κυρώσεων, για τις οποίες εδώ και καιρό Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες προωθούν κατά της Τουρκίας (όταν στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για «προειδοποιήσεις» με πολιτικό πρόσημο και μέτρα κατά προσώπων, που αξιοποιούνται και προσαρμόζονται ανάλογα με ευρύτερες εξελίξεις). Δεν είναι τυχαία η δήλωση και του προέδρου του (κυβερνώντος κόμματος στην Κύπρο) ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, πως «σοφά και νούσιμα είναι να μη δημιουργούμε προσδοκίες εκτός πραγματικοτήτων». Είχε προηγηθεί δήλωση του ίδιου του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, ότι δεν θέλει να δημιουργεί «ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτήν την ώρα τουλάχιστον».

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα καταγράφουν «επιφυλάξεις» διαφόρων ευρωπαϊκών δυνάμεων ως προς τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επιπτώσεων που έχουν οι διαφωνίες Βρυξελλών - Αγκυρας, με δεδομένα και τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλίων που διακυβεύονται. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η «σιωπή» που τηρούν εδώ και μέρες οι Ευρωπαίοι για την παραμονή του «Γιαβούζ» σε «οικόπεδο» που έχει δοθεί για αξιοποίηση σε δύο ευρωπαϊκούς ενεργειακούς κολοσσούς. Επίσης, εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι στις Βρυξέλλες έχουν δοθεί εντολές για σύνταξη έκθεσης για τη σημασία που έχει η ΤΡΑΟ (η βασικότερη τουρκική ενεργειακή εταιρεία, που ανήγγειλε νέες παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) για την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο νέος ειδικός αγορητής του Ευρωκοινοβουλίου αρμόδιος για την παρακολούθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας Σάντζες Αμόρ, ο οποίος την περασμένη βδομάδα είχε σειρά επαφών στην Τουρκία. «Η Τουρκία είναι και πρέπει να παραμείνει υποψήφια χώρα, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας», σημείωσε, τονίζοντας κι αυτός την «απίστευτη γενναιοδωρία» της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι «προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι που το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να εξεταστούν και νέες διαπραγματεύσεις αλλά και διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά. Είναι αξιοσημείωτη η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, στις 24/1, ο οποίος είπε ότι η Αγκυρα δεν αποκλείει ακόμα και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και μάλιστα για όλα τα «προβλήματα του Αιγαίου», ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμη ακόμα και «να ανοίξει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι η Ελλάδα έχει στάση που «δεν είναι σοβαρή και δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ακόμα, χαρακτηριστική των διεργασιών που «τρέχουν» στην περιφέρεια είναι η δήλωση του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη, ότι στη Λευκωσία έχουν αναληφθεί «πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εξωτερικών, παρασκηνιακές, για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και τη συμφωνία με τη Συρία», σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο «ΥΠΕΞ» και «αντιπρόεδρος» της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων για επαφές με την εκεί «τουρκοκυπριακή παροικία» αλλά και για επαφές γύρω από τις συνέπειες του Brexit. Μιλώντας σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ δήλωσε ότι λόγω του Brexit μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες για τις εμπορικές σχέσεις και οι Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν ξανά να πουλούν προϊόντα απευθείας στη βρετανική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ