Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Τα κόκκινα όνειρα των ανθρώπων»

Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Τα κόκκινα αλεξίπτωτα»

MotionTeam

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η θεατρική παράσταση «Τα κόκκινα όνειρα των ανθρώπων» που προετοίμασε, δημιούργησε και παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη «Κόκκινα Αλεξίπτωτα». Μικροί και μεγάλοι που έδωσαν το «παρών» στην πρόσκληση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» πέρασαν ένα θαυμάσιο πρωινό Κυριακής και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Και κυρίως έχοντας απαντήσει στο πολύ σημαντικό ερώτημα που τέθηκε εξαρχής: Μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους;

Πρωταγωνιστές είναι ο Μένης και η παρέα του. Η ιστορία εξελίσσεται σε μια χώρα μακρινή, όχι τόσο διαφορετική από τη δικιά μας. Υπάρχουν άνθρωποι σπουδαίοι, που ονειρεύονται για να βοηθήσουν τους άλλους, άνθρωποι αδιάφοροι, που ονειρεύονται απλώς «να κάθονται» και φυλακίζονται μέσα στα ίδια τους τα όνειρα, αγνοώντας την πραγματικότητα, και άνθρωποι σαν τον Κέφαλο και την κουστωδία του, που ζουν κλέβοντας και καταβροχθίζοντας τα όνειρα των άλλων. Ο Κέφαλος κυβερνάει αυτόν τον τόπο, πότε με τη βοήθεια των γραβατοκέφαλων, γελοίων ανθρώπων που κοιμίζουνε τον κόσμο με όμορφα αδειανά λόγια για να μην αντιστέκεται κανείς, και πότε με τον Ευγένιο, κάτι που προσπαθεί μάταια να μοιάσει με άνθρωπο, τρέφεται με μίσος και χτυπάει αλύπητα όποιον άνθρωπο ξυπνάει και προσπαθεί να αντισταθεί.


MotionTeam

Ο Μένης και η παρέα του προσπαθούν να διώξουν τον Κέφαλο και τους υποστηρικτές του, για να μπορούν να βαδίζουν όρθιοι, με το κεφάλι τους ψηλά.

Οπως γράφει και στο σημείωμα της παράστασης, πρόκειται για μια ιστορία για τα όνειρα των ανθρώπων. «Κόκκινα όνειρα γεμάτα ζωή. Ο απλός άνθρωπος δουλεύει και φτιάχνει όνειρα για να ζει καλύτερα. Ομως, σήμερα δεν μπορεί να απολαύσει όλα αυτά που δημιουργεί, με τα χέρια του και το μυαλό του.

Γιατί συμβαίνει αυτό; (...) Ποιος θα το αλλάξει και πώς; Οι "υφαντές" των ονείρων, οι εργάτες, μοιράζονται την ίδια ανάγκη και επιθυμία: Να κάνουν δικά τους τα όνειρα. Και αυτό θα γίνει πράξη όταν αγωνιστούν ενωμένοι και οργανωμένοι και χτίσουν έναν δίκαιο κόσμο».

Η παράσταση «Τα κόκκινα όνειρα των ανθρώπων» είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς μιας ομάδας νέων ανθρώπων, που μας έδωσε το «κόκκινο νήμα» για το όνειρο που θα βάλουμε εμείς στη ζωή.

Η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενο που έγραψαν οι Γιώργος Σαραντόπουλος, Χρήστος Τερμιτζόγλου, Δανάη Μάντζιου - Τραγάκη, και σκηνοθέτησε η Μαρία Κοσμά. Τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν έγραψαν η Βασιλική Γκρανοπούλου και ο Γιώργος Σαραντόπουλος και την πρωτότυπη μουσική η Μελισσάνθη Αλμπινούτσα Ελ Ντακάκ - Κουρκουλάκου.

Χορογραφία: Κατερίνα Νοτάκη. Σκηνικά: Ελίζα Πασχαλίδου, Αρετή - Αννα Αλέκου, Δέσποινα Μπακιρτζή. Κοστούμια: Σοφία Κρουσόβαλη. Μακιγιάζ: Ελένη Πλάντζου. Μαλλιά: Παναγιώτα Τριανταφυλλίδη.

Επαιξαν οι: Δανάη Μάντζιου - Τραγάκη, Βασιλική Γκρανοπούλου, Σωτήρης Κρητικός, Δήρια Αρετάκη, Παρασκευή Τσεκούρα, Κοσμάς Κοσμάς, Μιχάλης Ράβναλης, Δέσποινα Κουσενίδου, Αλέξανδρος Τοκατλίογλου, Μαρία Σβάρνα, Σοφία Σίμου, Ελένη Πλάντζου και Θύμιος Σπανόπουλος.

Επί σκηνής ζωντανά και οι μουσικοί Κατερίνα Δημοπούλου στην κιθάρα και Μελισσάνθη Αλμπινούτσα Ελ Ντακάκ - Κουρκουλάκου στο πιάνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ