Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την εξόρυξη στις Σκουριές

Τη στάση ΕΕ - ελληνικών κυβερνήσεων στο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (ΕΧ) ανέδειξε με παρέμβασή της στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση της σχετικής Αναφοράς ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και μέλος της Επιτροπής PETI ζήτησε να μείνει ανοικτή η υπόθεση προς διερεύνηση στην Επιτροπή, όπως και τελικά έγινε.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Μετά την αποδοχή της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού από την "Ελληνικός Χρυσός" από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα που έχει δημιουργήσει η λαϊκή παρέμβαση - οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων της περιοχής, οι Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο - έτσι ώστε να προχωρήσει το έργο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - που κατά τ' άλλα εμφανίζεται σαν υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος - με τη στάση που παίρνει, επί της ουσίας συναινεί σε ένα έγκλημα ενάντια στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, αφού το σχεδιασμένο έργο μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές.

Διαψεύδονται οι διαβεβαιώσεις της ΕΧ ότι "στηρίζει την τοπική κοινωνία", όταν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοί της εργάζονται με χαμηλούς μισθούς, σε επικίνδυνες συνθήκες, έχουν καταγραφεί πάρα πολλά εργατικά ατυχήματα.

Η παραπομπή του ζητήματος για διευθέτηση στο ΣτΕ αποκρύπτει ότι το δικαστικό σύστημα είναι ταξικό, με τη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων να είναι υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, δικαιώνοντας τις απαιτήσεις τους. Οι αποφάσεις του στην πράξη νομιμοποίησαν τους εκβιασμούς της επιχείρησης ότι θα απολύσει εργαζόμενους, ότι θα κλείσει δύο ακόμη μονάδες που διατηρεί.

Την ίδια στιγμή, έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο νέες επιπτώσεις που έχει συνολικά η εξόρυξη χρυσού σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Στις μεγάλες νεροποντές του περασμένου φθινοπώρου συμπαρασύρθηκαν επικίνδυνα απόβλητα από τους χώρους απόθεσης της μονάδας της Ολυμπιάδας. Τα έργα της ΕΧ με τις προβλέψεις που έχουν για ΧΥΤΕΑ, για επιφανειακή απόθεση ξηρού υλικού σε κοίτες ρεμάτων, για δημιουργία φραγμάτων απόθεσης πάνω σε ενεργά ρήγματα είναι ωρολογιακή βόμβα. Αυξάνεται ο κίνδυνος ενός "τεχνολογικού ατυχήματος".

Κατά την άποψή μας η επένδυση στις Σκουριές είναι αντιλαϊκή και καταστροφική για το περιβάλλον. Ενα τέτοιο έργο μόνο στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, όπου δεν θα καθορίζει την εξόρυξη το κριτήριο του επιχειρηματικού κέρδους, το οποίο δεν υπολογίζει ούτε το μισθολογικό ούτε το περιβαλλοντικό κόστος, δεν υλοποιεί τις αναγκαίες τεχνολογίες προστασίας και προφύλαξης, αλλά το κριτήριο της ικανοποίησης των εργατικών - λαϊκών αναγκών, θα μπορούσε να ωφελήσει το λαό.

Πρέπει να μείνει ανοιχτή η Αναφορά, να διερευνηθεί το ζήτημα και με τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν, να αναγνωριστούν οι δίκαιες ανησυχίες των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική(2018-07-07 00:00:00.0)
Αναστέλλει ξανά η «Eldorado»(2017-11-11 00:00:00.0)
Προσωρινή διακοπή των εργασιών στις Σκουριές(2015-08-20 00:00:00.0)
Η ενίσχυση της... «υγιούς επιχειρηματικότητας» πάνω απ' όλα(2015-02-26 00:00:00.0)
Με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες(2013-03-22 00:00:00.0)
Αναφορά στη Βουλή για την επίθεση των ΜΑΤ(2013-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ