Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προαναγγέλλει ουσιαστικό πάγωμα του κατώτατου μισθού για άλλα τρία χρόνια

Με εργαλείο τον περιβόητο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, προκαλούν με... «αυξήσεις» 17 ευρώ μεικτά!

Σε μαχητική απάντηση καλεί το ΠΑΜΕ, με ενίσχυση της πάλης για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις
Σε μαχητική απάντηση καλεί το ΠΑΜΕ, με ενίσχυση της πάλης για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις
Το γεγονός ότι η περιβόητη... «ανάπτυξη για όλους» που έταζε η ΝΔ, κατ' αντιστοιχία με τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως βασική προϋπόθεση τη διαρκή καθήλωση των μισθών και στη φάση της ανάκαμψης, έρχεται να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, καθώς δηλώνει ανοιχτά πλέον ότι θέτοντας σε εφαρμογή το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου σκοπεύει να κρατήσει το ύψος του κατώτατου μισθού και την επόμενη τριετία στα εξευτελιστικά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε ότι ο κατώτατος μισθός μέχρι και το τέλος της επόμενης τριετίας (2022) δεν θα ξεπεράσει τα 703 ευρώ μεικτά, από 650 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια αύξηση για τα επόμενα τρία χρόνια θα περιοριστεί στα 17 ευρώ μεικτά το χρόνο!

Οπως είπε ο Στ. Πέτσας, για το 2020 οι διαδικασίες για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν το Μάη.

Επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο η συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής από την ΝΔ και η απάτη περί... «ποιοτικών θέσεων εργασίας», αλλά και ότι ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου αποτελεί μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης του κατώτατου μισθού και συνολικά των εργατικών μισθών.

Η μόνιμη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό και η διαμόρφωσή του με κριτήρια την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, με κριτήριο δηλαδή τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως προβλέπει ο νόμος που θέσπισε η ΝΔ και εφάρμοσε για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζουν τους εργατικούς μισθούς στα άθλια επίπεδα που «αντέχει» η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι τα μόνιμα θύματα και στη φάση της ανάκαμψης

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, για αύξηση στον κατώτατο μισθό μόλις 50 ευρώ και μάλιστα σε βάθος τριετίας, αποτελούν πρόκληση, αφού στην ουσία παραπέμπουν σε πάγωμα μισθών, με δεδομένες και τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Επιβεβαιώνουν και στον πιο δύσπιστο ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να είναι τα θύματα και στη φάση της ανάπτυξης, το προϊόν της οποίας θα το καρπωθούν οι λίγοι».

Συνεχίζοντας, αφού θυμίζει πως η εξέλιξη αυτή γίνεται με βάση το νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και σε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη διορισμένη από τα δικαστήρια ηγεσία της ΓΣΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι, που ήρθαν αντιμέτωποι με σωρεία ψεμάτων όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, πρώτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τους αγώνες τους χρειάζεται να απαιτήσουν άμεσα επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

ΠΑΜΕ: Απάντηση με πάλη για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Να δώσουν μαχητική απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, να παλέψουν για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και επαναφορά του κατώτατου μισθού άμεσα στα 751 ευρώ καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τη στάση της διορισμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που έσπευσε πρόσφατα να επεκτείνει την ΕΓΣΣΕ για το 2020 και να προδικάσει τις εξελίξεις για τον κατώτατο μισθό, την ώρα μάλιστα που μια σειρά συνδικάτα δίνουν απεργιακές μάχες για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Λίγες μέρες μετά την υπογραφή της "συμφωνίας της ντροπής" (σ.σ. από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ήρθε να επιβεβαιώσει τον κοινό σχεδιασμό εργοδοτών - κυβέρνησης - ΓΣΕΕ για πάγωμα μισθών. Με το νόμο που ετοίμασε ο Βρούτσης και εφάρμοσε πρώτη η Αχτσιόγλου, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να επιβάλει μόνιμο πάγωμα μισθών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι θα ξεκινήσει το Φλεβάρη διαβούλευση με τους "κοινωνικούς εταίρους" για τον κατώτατο μισθό, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση 53 ευρώ σε βάθος... τριετίας. Ευτυχώς που θα δώσουν αυτήν την τεράστια αύξηση με δόσεις και δεν θα χάσουμε τον μπούσουλα τι να τα κάνουμε τόσα λεφτά. 15 ευρώ φέτος, 15 ευρώ του χρόνου, θα μπορέσουμε να τα αποταμιεύσουμε για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ, που είναι 150 ευρώ το δίμηνο!

Είναι προκλητικοί!

Κοροϊδεύουν πετώντας ψίχουλα τη στιγμή που ψήφισαν προϋπολογισμό με αυξήσεις στη φορολογία των εργαζομένων 1,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 52,2 δισ. ευρώ.

Αυτό που αυξάνεται στην πραγματικότητα είναι το κόστος ζωής, τα ενοίκια, τα τιμολόγια σε ρεύμα και πετρέλαιο, η ιδιωτικοποίηση Υγείας - Ασφάλισης. Οταν αντί για πραγματική αύξηση στο μισθό σού δίνουν χαρτζιλίκι, τότε ο πραγματικός μισθός "παγώνει" ή και μειώνεται.

Πραγματικές αυξήσεις η κυβέρνηση δίνει στους εφοπλιστές, που αύξησαν ξανά τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στους τραπεζίτες, που συνεχίζουν να επιδοτούνται, στους μεγαλεμπόρους, που θα ανοίγουν 32 Κυριακές το χρόνο. Ενώ σε όλους τους μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία.

Αποκαλύπτεται ότι ο καημός της διορισμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για τη μη λειτουργία του στημένου και προσχηματικού "κοινωνικού διαλόγου", που έχει αναγάγει σε γιατρικό "διά πάσαν νόσον", είναι υποκριτικός. Αφού έτρεξε στα μουλωχτά, κρυφά από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, να συνυπογράψει το πάγωμα του κατώτατου μισθού για το 2020, πριν καν ξεκινήσει η διαβούλευση, και το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο, δηλαδή την παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να δώσουν μαχητική απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης. Να αναδειχθεί η πείρα των εργαζομένων και των συνδικάτων που με συλλογικότητα, οργάνωση και αλληλεγγύη έδωσαν και δίνουν τη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, με άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η εργατική τάξη να κάνει κουρελόχαρτο τη "συμφωνία της ντροπής". Τώρα, οργάνωση και αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιέστες και κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό, για να κρυφτεί η μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου(2019-02-02 00:00:00.0)
Παρηγοριά(2019-01-12 00:00:00.0)
Νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου»(2018-09-21 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν την πάλη τους για κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου(2018-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ