Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διεργασίες με άξονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Αύριο Τετάρτη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» και του ΔΝΤ, με ατζέντα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» και πέραν αυτής. Στο «κάδρο» βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, η «αγορά εργασίας» αλλά και τα παζάρια γύρω από την «αναμόρφωση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να αποδοθεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Παραπέρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες εστιάζουν και στην «αξιοποίηση» της επιστροφής των κερδών από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012, στο πλαίσιο της οποίας φόρτωσαν τα «σπασμένα» στα ασφαλιστικά ταμεία και στις λαϊκές πλάτες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αφορούν την επιλογή των επενδύσεων - κρατικών, ιδιωτικών ή και με τη μορφή συμπράξεων - οι οποίες και θα επιδοτούνται μέσω του νέου υπό διαμόρφωση μηχανισμού. Από τη συγκεκριμένη πηγή κάθε χρόνο μπορούν να εκταμιεύονται ανά εξάμηνο ποσά της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ. Η επόμενη σχετική εκταμίευση - προδιαγράφεται για φέτος τον Ιούνη - συνδυάζεται με την ολόπλευρη εφαρμογή της δέσμης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης και της 6ης «αξιολόγησης» που ακολουθούν.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ σε διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Π. Τζεντιλόνι και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στα επόμενα χρόνια θα συνδυαστεί με τα νέα ευρήματα που θα προκύψουν από τις αναλύσεις βιωσιμότητας του κρατικού χρέους που ετοιμάζουν οι «θεσμοί».

Σε κάθε περίπτωση, η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, δηλαδή η «ικανότητα» για την αποπληρωμή του, έχει ορίζοντα το έτος 2060, και βέβαια σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Χρ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο των χτεσινών συναντήσεων στις Βρυξέλλες έθεσε ζήτημα εξαίρεσης από τη στοχοθεσία των πλεονασμάτων των κονδυλίων που αφορούν τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, περίπου 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του χτεσινού Γιούρογκρουπ, συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Κ. Πετρίδη.

Παζάρια για «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ επικέντρωσε σε ζητήματα που αφορούν την «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο σημείωσε ότι η διάθεση των υπουργών Οικονομικών ήταν «εποικοδομητική» και δήλωσε «αισιόδοξος» ότι στη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου θα επιταχυνθούν οι διεργασίες αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Τραπεζικής Ενωσης.

Πρόκειται για ζητήματα γύρω από τα οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει σημαντικά και, όπως εκτίμησε, στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει σύγκλιση σε ό,τι αφορά την πορεία ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης.

Σε αναιμικούς ρυθμούς η παγκόσμια οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία για το 2020 παραμένει «εξαιρετικά αβέβαιος», επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο ενδεχόμενο νέων «εμπορικών εντάσεων», παράλληλα με τους «αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», που με τη σειρά τους «θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδιαίτερα μεταξύ τωνΗΠΑκαι τουΙράν,μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και να αποδυναμώσουν τις ήδη συγκρατημένες επενδύσεις των επιχειρήσεων», ενώ σε αντίθετη κατεύθυνση «η αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ενίσχυσε το κλίμα στην αγορά, εν μέσω επιφυλακτικών ενδείξεων ότι το εμπόριο και η μεταποίηση έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ προχώρησε σε περαιτέρω - οριακή αυτήν τη φορά - υποβάθμιση των προβλέψεων τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την Ευρωζώνη.

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ, διαμορφώνονται ως εξής: Παγκόσμια οικονομία: 3,3%, 3,4%. ΗΠΑ: 2%, 1,7%. Ευρωζώνη: 1,3%, 1,4%. Ηνωμένο Βασίλειο: 1,4%, 1,5%. Ιαπωνία: 0,7%, 0,5%. Κίνα: 6%, 5,8%. Ινδία: 5,8%, 6,5%. Ρωσία: 1,9%, 2%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης και διάσωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους(2020-03-24 00:00:00.0)
«Εκλεισε» η 4η «αξιολόγηση», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα(2019-12-05 00:00:00.0)
«Κλειδώνουν» αντιλαϊκά μέτρα και «εποπτεία» σε ορίζοντα δεκαετιών(2018-06-20 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος με άξονα τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους(2017-05-18 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση σε βάθος χρόνου για την «αξιοπιστία» του προγράμματος(2016-12-18 00:00:00.0)
Η ατζέντα των Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ(2014-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ