Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εντείνουν την απεργιακή προετοιμασία με αιχμή το Ασφαλιστικό

Πολύμορφες πρωτοβουλίες για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα

Από τις εξορμήσεις σε σταθμούς Μετρό και Ηλεκτρικού
Από τις εξορμήσεις σε σταθμούς Μετρό και Ηλεκτρικού
Με ένταση της πολύμορφης δραστηριότητάς τους, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, σε συντονισμό με οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτοκτηνοτρόφων, ετοιμάζουν την απεργιακή τους απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει και επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Με συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σταθμούς αστικών συγκοινωνιών κ.ο.κ., τα συνδικάτα οργανώνουν την εργατική - λαϊκή πάλη για αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στην κάλπικη προπαγάνδα της κυβέρνησης ΝΔ, η οποία, σε συνέχεια της... «σωτηρίας του Ασφαλιστικού» από το νόμο - λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται σήμερα ότι... μοιράζει «αυξήσεις» στις συντάξεις, την ώρα που μειώνεται κι άλλο η συνταξιοδοτική δαπάνη, με βάση τις επιταγές του κεφαλαίου.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του απεργιακού μετώπου, ήδη αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν επίσης Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Σε θέση μάχης, σε συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, βρίσκονται φυσικά και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Μαζικό και πλατύ άνοιγμα από συνδικάτα και φορείς

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας που ξεδιπλώνουν για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, εργατικά σωματεία και σύλλογοι συνταξιούχων της Αθήνας έκαναν χτες εξορμήσεις στους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού στο κέντρο της πόλης (σε Σύνταγμα, Ομόνοια, Αττική), μοιράζοντας την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό. Σε εξορμήσεις προχώρησαν επίσης οι Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία στις περιοχές των Νότιων Συνοικιών, σε σταθμούς Ηλεκτρικού, Μετρό και σε εργάτες δήμων.

Μαζική εξόρμηση για το Ασφαλιστικό έγινε και στο Πορθμείο Περάματος, με το κάλεσμα συνδικάτων να δοθεί μαζικά ο αγώνας για να εμποδιστεί το παραπέρα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με ετοιμότητα για να δοθεί μαχητική απάντηση με απεργιακή κινητοποίηση.

Παράλληλα, συνεχίζονται σε πόλεις όλης της χώρας οι συσκέψεις σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Από τη χτεσινή συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΤΕΑΕΠ
Από τη χτεσινή συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΤΕΑΕΠ
Μαζική ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων από όλους τους κλάδους ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα, συνταξιούχων και νεολαίας που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για την οργάνωση της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ν. Εξαρχος, κάλεσε σε απεργιακό ξεσηκωμό για να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, διατηρώντας και ενισχύοντας όλες τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και των προηγούμενων νόμων.

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση, στις 9 π.μ. στην πλατεία Κορνάρου, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, απηύθυνε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Εργατικό Κέντρο (ΕΚΗ). Παράλληλα, η Γραμματεία κατήγγειλε τις απαράδεκτες μηνύσεις κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και μελών του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας του ΕΚΗ.

Στο Ηράκλειο, επίσης, σύσκεψη συντονισμού για το Ασφαλιστικό πραγματοποίησαν σωματεία εργαζομένων στην Υγεία του νομού. Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, τον Σύλλογο Εργαζομένων 7ης ΥΠΕ, την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, καθώς και η εκπρόσωπος των ειδικευόμενων ιατρών στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΠΑΓΝΗ συμβασιούχων εργαζομένων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στην Υγεία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σχεδιασμό για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Αποφασίστηκε να δοθεί απεργιακή απάντηση όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, με ενδιάμεσο αγωνιστικό σταθμό την 5ωρη στάση εργασίας στις δημόσιες δομές Υγείας στις 28/1, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη σύσκεψη.

Πλούσια συζήτηση στη συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Κ. Μακεδονίας

Με τη συμμετοχή των εργαζομένων από μεγάλες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέλευση, που συνδυάστηκε και με την κοπή της πίτας για το νέο χρόνο, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης του Σωματείου μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, ενώ εγκρίθηκε η απόφαση του ΔΣ του Συνδικάτου για απεργία τη μέρα που το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή.

Οπως υπογραμμίστηκε, το επόμενο διάστημα η δράση του Σωματείου θα συνεχιστεί πιο δυνατά, με σκοπό να φτάσει το κάλεσμα για την απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται κοινή σύσκεψη των ΔΣ των σωματείων του κλάδου. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε επίσης ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ενώ ανακοινώθηκε ότι το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, που στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα τους, θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση στις 25 Γενάρη στην Αθήνα.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε η πείρα από την απαξίωση βιομηχανιών στρατηγικής σημασίας με τεράστιες δυνατότητες, καθώς σε αναλογία με τη ΛΑΡΚΟ στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει αντίστοιχη πείρα με την ΕΛΒΟ. Για χρόνια, κυβερνήσεις, κόμματα της πλουτοκρατίας, αλλά και το επιχειρησιακό σωματείο καθησύχαζαν τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ ότι με διαπραγματεύσεις και συζητήσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία προς όφελός τους. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι πάνω από 100 εργαζόμενοι να περιμένουν αν και πότε θα ολοκληρωθεί η μετάταξή τους, ενώ μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι τόσο χρήσιμη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, σήμερα οδεύει είτε στο λουκέτο είτε στο διαχωρισμό της σε μικρές επιχειρήσεις.

Συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΕΤΕΑΕΠ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων Αθήνας (ΣΥΑΤ) προχώρησε χτες το πρωί σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΕΤΕΑΕΠ, στην Αθήνα, εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων στο σχέδιο της κυβέρνησης «να καταργήσει την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ με το επικείμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που εκτός των άλλων συγχωνεύει το ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ και διατηρεί όλο τον αντιλαϊκό πυρήνα του νόμου - λαιμητόμου του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που πρόκειται άμεσα να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, επιδιώκει να ενσωματώσει το ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ώστε να χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισ. ευρώ του Ταμείου για να καλύψει τις ανάγκες της κύριας ασφάλισης για τα επόμενα χρόνια και να αλλάξει, αξιοποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16), τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με την επέκταση της νοητής κεφαλαιοποίησης για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, μέθοδος που θα εξαϋλώσει ουσιαστικά τις επικουρικές συντάξεις (...) Προειδοποιούμε ότι με τις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές εξαγγελίες θα οδηγήσουν την επικουρική ασφάλιση στην κατάργηση και τα αποθεματικά της στον αφανισμό».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση υπογραμμίζει: «Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, για διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΤΕΑΕΠ, για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ενάντια στη στρατηγική επιλογή όλων όσοι θέλουν "φτηνούς" εργαζόμενους και συνταξιούχους με συντάξεις φτώχειας, όλων όσοι παραδίδουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή τον ιδρώτα και τον κόπο των εργαζομένων, βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ