Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πιέσεις των ΗΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2015

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με απειλές και ασφυκτικές πιέσεις οι ΗΠΑ εντείνουν τον «κλοιό» γύρω από το Ιράν και παράλληλα δυνάμεις της ΕΕ, με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο «Twitter» μετά τη συνάντηση που είχε στο Νέο Δελχί της Ινδίας με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εκβίασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία με αύξηση των δασμών κατά 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν προχωρούσαν γρήγορα στην ενεργοποίηση του λεγόμενου «Μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών», που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 και θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν. «Δεν θα έχει αποτελέσματα, φίλοι μου. Απλώς θα ανοίξει την όρεξη του Αμερικανού Προέδρου. Αν θέλετε να πουλήσετε την ακεραιότητά σας, κάντε το. Αλλά μην το καλλωπίζετε επικαλούμενοι μεγάλες ηθικές ή νομικές αξίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός αξιωματούχος. Τις πιέσεις για δασμούς επιβεβαίωσε και η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού, που ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, μπορεί να επαναφέρει τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης σε περίπτωση που δεν διευθετηθούν οι διαφορές μέσα σε 65 μέρες.

Ο Τζέρεμι Σαπίρο, διευθυντής ερευνών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, σχολιάζοντας τις πιέσεις των ΗΠΑ σε βάρος χωρών της ΕΕ δήλωσε: «Η απειλή των δασμών είναι μια μαφιόζικη τακτική και συνήθως δεν λειτουργούν έτσι οι σχέσεις μεταξύ συμμάχων».

Παρά τις πιέσεις και την απόφαση της ιρανικής ηγεσίας να προχωρήσει στην αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν έκλεισε την «πόρτα» σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά για να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση ή πόλεμο».

Σε αυτό το σκηνικό, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που θρηνούν θύματα μεταξύ των 176 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την κατά λάθος κατάρριψη του ουκρανικού πολιτικού αεροσκάφους από δύο ιρανικούς πυραύλους απαίτησαν τη διενέργεια «ενδελεχούς, ανεξάρτητης και διαφανούς διεθνούς έρευνας, ανοιχτής στα κράτη που πενθούν». Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Καναδά, Σουηδίας, Ουκρανίας, Βρετανίας και Αφγανιστάν ζήτησαν να δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ