Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανακοίνωσε την πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η πρόεδρος του ΣτΕ είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρόσωπο στο οποίο μπορεί να εκφραστεί «συναίνεση» με τα άλλα αστικά κόμματα

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανακοίνωσε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης ως πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο διάγγελμά του, τη χαρακτήρισε «εξαίρετη νομικό με διεθνείς περγαμηνές», προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος στο ΣτΕ. Θύμισε μάλιστα ότι ήταν πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτησή της στην ηγεσία του ΣτΕ. Υπερασπιζόμενος την πρότασή του ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας (...) στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο». Επέμεινε στην ανάγκη «συναίνεσης», ενώ απευθυνόμενος στα άλλα αστικά κόμματα είπε ότι «είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική». Ισχυρίστηκε πως με την πρόταση αυτή «η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει».

Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, η Αικ. Σακελλαροπούλου έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις κρατικούς θεσμούς. Ανάμεσα σε άλλα, το 1982 διορίστηκε εισηγητής στο ΣτΕ και από το 2018, μετά από πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προήχθη στο βαθμό του προέδρου του ΣτΕ. Υπήρξε και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993 - 1995), ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ενώ έχει διατελέσει γγ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Η ίδια σε δήλωσή της, αποδεχόμενη την πρόταση, την χαρακτήρισε «άκρως τιμητική», λέγοντας ότι στο πρόσωπό της «τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα». Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογής θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να υπηρετήσει «το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα».

Αντιδράσεις κομμάτων

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας τη στάση του απέναντι στην πρόταση Μητσοτάκη, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνουν δε αιχμές για τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη χτεσινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ανακοίνωσε χτες «την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το Μεταναστευτικό».

Στο ΚΙΝΑΛ παραπέμπουν στην κοινή συνεδρίαση, σήμερα το μεσημέρι, του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου υποστηρίζει ότι η επιλογή Σακελλαροπούλου «αποδεικνύει την "αριστεροφοβία" της ΝΔ!», παρατηρώντας πως δεν την γνωρίζουν στον πλανήτη «ώστε να ληφθεί υπ' όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα...». Ωστόσο, για την ψηφοφορία είπε ότι «θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα».

Τέλος, σήμερα το απόγευμα, θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη για να καθορίσουν τη στάση τους.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, θυμίζουμε ότι το Κόμμα ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - προφανώς ούτε και τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Κόμμα έχει σημειώσει με κάθε αφορμή ότι το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνει αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, με τη συγκεκριμένη πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ