Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΓΕ
Σχετικά με τη συζήτηση για τις αμβλώσεις

Τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν στις γυναίκες πραγματική ελευθερία στην απόφασή τους σχετικά με την απόκτηση παιδιού φέρνει στο προσκήνιο η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τις αμβλώσεις.

«Η εικόνα του εμβρύου που "θέλει να ζήσει και δεν το αφήνουν" αναρτημένη στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας αποτέλεσε μία ακόμα σελίδα στη βίβλο του σκοταδισμού, που φέρνει στο προσκήνιο θέσεις ενάντια στις αμβλώσεις και μαζί με αυτές αναχρονιστικές, συντηρητικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις για τη θέση των γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της. «Λίγες ώρες αργότερα», όπως προσθέτει, «αναρτήθηκε στα ίδια ταμπλό το σύνθημα "τα σώματά μας μας ανήκουν" προβάλλοντας την "αυτοδιάθεση του σώματος" ως αντίπαλο δέος στο σκοταδισμό».

«Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής που καθιστά ατομική - οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τσακίζει τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, που τις καταδικάζει να ζουν με μισθούς πείνας, που βάζει τη μητρότητα στο απόσπασμα γιατί θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Πρόνοια, αναγκάζοντας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ακριβοπληρώνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την γέννα, τον τοκετό, τις ιδιαίτερες βιολογικές τους ανάγκες», σχολιάζει η Ομοσπονδία σχετικά με την «ελευθερία» που υπόσχονται στις γυναίκες «και οι σκοταδιστές και οι ψευτοπροοδευτικοί».

«Αλήθεια, πόσο ελεύθερη είναι μια κοπέλα να προχωρήσει ή όχι στη διαδικασία της άμβλωσης; Πώς θα στηριχθεί ουσιαστικά η ατομική της απόφαση να συνεχίσει ή όχι την κύηση;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η ΟΓΕ και παράλληλα υπενθυμίζει την «παντελή έλλειψη σεξουαλικής αγωγής και οικογενειακού προγραμματισμού από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για να μην αποτελεί η άμβλωση μέσο αντισύλληψης σήμερα, το 2020».

Ενώ, αναφερόμενη στις διεκδικήσεις της για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ολόπλευρη προστασία της μητρότητας, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας και οικογενειακού προγραμματισμού, η ΟΓΕ σημειώνει ότι παλεύει ώστε να κατακτήσουν οι γυναίκες «τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις προκειμένου να είναι πραγματικά ελεύθερες να αποφασίσουν πότε και αν θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, μόνες ή μαζί με τον σύντροφό τους», για να είναι «πραγματικά ελεύθερες από προκαταλήψεις και αναχρονιστικές αντιλήψεις».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org