Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Δεσμευμένοι» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή

Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (ΣΕ, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας), όπου επιβεβαιώθηκε ότι έχει μπει και επισήμως πλέον «υπό συζήτηση» το αίτημα Τραμπ για μεγαλύτερη και απευθείας εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε ότι, προχτές, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βρετανός πτέραρχος Στιούαρτ Πιτς, αναφέρθηκε ειδικά στην πρόσφατη συνομιλία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με τον Τραμπ «και τον πρωθυπουργό του Ιράκ, που ζητούν πρόσθετη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή», και υπογράμμισε ότι «το αίτημα θα συζητηθεί τώρα σε πολιτικό επίπεδο μέσω του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου», σε αρχική φάση δηλαδή σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών, πριν επιληφθούν στις δικές τους Συνόδους οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας ή και οι αρχηγοί των κρατών - μελών. Σε άλλες δηλώσεις του, χτες, επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε και στη Στρατιωτική Επιτροπή, που αναμένει τώρα τη σχετική συζήτηση στις «πολιτικές αρχές» του ΝΑΤΟ «τις επόμενες εβδομάδες».

Αλλωστε, βασικό κομμάτι της Συνόδου εστίασε στις επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν («Resolute Support») και Ιράκ («εκπαιδευτές» για τις ντόπιες Ενοπλες Δυνάμεις), με τον Βρετανό να τονίζει σχετικά ότι «στο Ιράκ η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας. Σήμερα έχουμε αναστείλει τις δραστηριότητες κατάρτισης, αλλά η αποστολή συνεχίζεται. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και παραμένουμε σε στενή και τακτική επαφή με τους φίλους μας στις αρχές των ΗΠΑ». Τόνισε ότι στη ΣΕ επαναβεβαιώθηκε η «δέσμευση» της λυκοσυμμαχίας στις δύο πολύπαθες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οτι «όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και τη δέσμευσή τους η αποστολή στο Ιράκ να συνεχιστεί, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Αλλωστε, χτες, το πρόγραμμα της Συνόδου περιλάμβανε συζήτηση για τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ («NATO's Southern Flank»), βάζοντας στο τραπέζι σχέδια και τρόπους για το «πώς θα ενισχύσουν τη συνεργασία με εταίρους και θεσμούς με κοινά συμφέροντα στην περιοχή, όπως η Αφρικανική Ενωση, η ΕΕ και ο ΟΗΕ». Ο ίδιος ο Πιτς είπε με το πέρας της Συνόδου ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει να «δουλέψουν μαζί στην Ευρώπη» και να δρουν συμπληρωματικά ο ένας στις προσπάθειες του άλλου για ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνατοτήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ τόσο για ενίσχυση των στρατιωτικών του δομών και δυνάμεων στο ευρωπαϊκό έδαφος όσο και στην επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των δυνάμεων αυτών στην Ευρώπη.

Η Σύνοδος έκλεισε με ειδική συνεδρία για την «εταίρο» Γεωργία, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, όπου οι αρχηγοί ενημερώθηκαν για «την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, τις πρόσφατες εξελίξεις και θα συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία», όπως αναφέρεται αρμοδίως. Χαρακτήρισαν την «κατάσταση ασφαλείας» στην ευρύτερη περιοχή «γεμάτη προκλήσεις» και αποφάσισαν να αναβαθμίσουν περαιτέρω τη διμερή στρατιωτική συνεργασία με την Τιφλίδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ