Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Σταμάτησαν απόπειρα πραξικοπήματος

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Οι νεότερες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν χτες σε σχέση με τη στάση μερικών δεκάδων Σουδανών ανώτερων αξιωματούχων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας που έγινε την Τρίτη το μεσημέρι στο Χαρτούμ δείχνουν πως επρόκειτο για σοβαρότερο περιστατικό, που απείχε ελάχιστα από απόπειρα πραξικοπήματος κατά της σουδανικής μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση της εξουσίας έπειτα από την περσινή ανατροπή του Σουδανού δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χαρτούμ ο Σουδανός στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, που είναι επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου διακυβέρνησης της χώρας, ανακοινώθηκε πως κατά τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις, που συνδέονταν με τον πρώην Πρόεδρο, ο οποίος είναι στη φυλακή για διαφθορά. Μεταξύ των προσώπων που συμμετείχαν στην απόπειρα στάσης αναφέρθηκε και ο στρατηγός Σάλαχ Γκος, που ήταν στο μηχανισμό ασφαλείας του πρώην Προέδρου Μπασίρ.

Νοσοκομειακές πηγές στο Χαρτούμ μιλώντας σε δημοσιογράφους αποκάλυψαν πως κατά την κινητοποίηση και την απόπειρα στάσης στρατιωτικών έγινε χρήση πυρός με θύματα έναν πατέρα και τα δύο του παιδιά όταν χτύπησαν το σπίτι τους όλμοι του στρατού. Ο πατέρας πέθανε επιτόπου ενώ η 19χρονη κόρη του και ο 25χρονος γιος του εξέπνευσαν κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Ο Σουδανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αμπντάλα Χάντοκ, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος είπε πως αντανακλά «εντάσεις» στον μηχανισμό των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού. Ανακοίνωσε επίσης πως ξανάνοιξε ο εναέριος χώρος του Σουδάν που είχε κλείσει εξαιτίας των προχτεσινών γεγονότων στο Χαρτούμ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org