Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων

Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε την Παρασκευή στα Προπύλαια

Eurokinissi

Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε την Παρασκευή στα Προπύλαια
Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η μετεξέλιξη της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ) σε μία νέα δομή, την «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΘΑΑΕ), στο πλαίσιο της προσπάθειας συστηματοποίησης της αξιολόγησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση τα κριτήρια της «αγοράς» και τη στρατηγική της ΕΕ. Παράλληλα, επιχειρείται ένα ακόμα βήμα άμεσης σύνδεσης των αποτελεσμάτων της «αξιολόγησης» με τη χρηματοδότηση, σε ποσοστό 20% της ήδη ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, οδηγώντας στην ένταση της κατηγοριοποίησης Ιδρυμάτων, πτυχίων, αποφοίτων.

Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αναφέρεται στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της Ερευνας από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα ΑΕΙ, ενώ περιλαμβάνονται και μια σειρά ακόμα διατάξεων που αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με το νομοσχέδιο συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την αναμόρφωση του νόμου - πλαισίου που θα οργανώσει εκ νέου τη λειτουργία των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης συνολικά, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας, της διαρκούς αξιολόγησης και της εξωστρέφειας».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων που προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες.

Σε μία άμεση απάντηση, την περασμένη Παρασκευή, μέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, φοιτητικοί σύλλογοι της Πάτρας πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης. «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι φοιτητές δεν συναινούμε και μέσα από τους συλλόγους μας, το επόμενο διάστημα, θα κλιμακώσουμε την πάλη για να μην εφαρμοστεί και να μείνει στα χαρτιά», σημειώνουν οι σύλλογοι σχετικά με την κινητοποίηση στην Πάτρα.

Στην Αθήνα, την ίδια μέρα, δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κρέμασαν γιγαντοπανό στα Προπύλαια με το σύνθημα «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Διεκδικούμε σπουδές - δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org