Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Απεργιακή συνέχεια κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία και τρομοκρατία

Ενισχύεται η αλληλεγγύη από συνδικάτα και φορείς στον δίκαιο αγώνα για Συλλογική Σύμβαση

...και στο Ηράκλειο Κρήτης
...και στο Ηράκλειο Κρήτης
Δεκαπέντε μέρες απεργίας συμπλήρωσαν χτες οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, συνεχίζοντας σήμερα και τις επόμενες μέρες τον δίκαιο αγώνα τους με βασικό αίτημα την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Σήμερα Πέμπτη, στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι του ομίλου πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα του Συντάγματος (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων) στις 11 π.μ., ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε καταστήματα του ΟΤΕ σε άλλες πόλεις.

Η αγωνιστική αντοχή των εργαζομένων δίνει την καλύτερη απάντηση στην εργοδοσία του ομίλου, η οποία προκειμένου να σπάσει την απεργία από τη μια μοιράζει «υποσχέσεις» και από την άλλη υποβάλλει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και μαζί με την κυβέρνηση στέλνει την αστυνομία να συλλάβει απεργούς, όπως έγινε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια εργοδοσία που χωρίς καν να πάει στα δικαστήρια χαρακτήρισε την απεργία παράνομη και καταχρηστική, πριν ακόμα ξεκινήσει, η ίδια εργοδοσία που απολύει, που γενικεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας και αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, βγαίνει και μιλά προκλητικά για το «δικαίωμα στην εργασία», προκειμένου ακριβώς να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις

Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας στο κτίριο του Κεραμεικού...
Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας στο κτίριο του Κεραμεικού...
Χτες στην Αθήνα, απεργοί με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο κτίριο του ομίλου στον Κεραμεικό, έχοντας στο πλάι τους εργαζόμενους και συνδικάτα από άλλους κλάδους, μεταξύ άλλων από το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Φάρμακο, τους ΟΤΑ κ.ά.

Ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ εκλεγμένος με την ΕΣΚ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, μιλώντας στους απεργούς έξω από το κτίριο του Κεραμεικού σημείωσε ότι λιγότεροι από το 20% των εργαζομένων πηγαίνουν για δουλειά και κατήγγειλε την εργοδοσία, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπάσει την απεργία, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Με «υποσχέσεις» προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια, με πληρωμένα «παπαγαλάκια» στον Τύπο προσπαθεί να «θάψει» τις ανακοινώσεις των απεργών και να «εξαφανίσει» την απεργία, με μηνύσεις και συλλήψεις προσπαθεί να εκφοβίσει τους απεργούς. Στήνει παράνομους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας εργολάβους, μεταφέροντας εργαζόμενους να δουλέψουν σε άλλα κτίρια, ενεργοποιώντας την τηλεργασία. Ομως «οι ίδιοι οι συνάδελφοι δεν δέχονται να πάνε για δουλειά», σημείωσε ο Αλ. Περράκης.

Στη Θεσσαλονίκη, οι απεργοί που συνελήφθησαν και διώκονται για «παράνομη βία και διατάραξη οικιακής ειρήνης» κατέθεσαν μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μήνυση προς τη διοίκηση του ΟΤΕ, για ψευδή καταμήνυση και για παρακώλυση συνδικαλιστικού έργου.

Στη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας, στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης, βρέθηκε για άλλη μια μέρα ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ και εργαζόμενος του ΟΤΕ, που όλο αυτό το διάστημα δίνει μαζί με τους συναδέλφους του τη μάχη για την περιφρούρηση και την επιτυχία της απεργίας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να σπάσουν στην πράξη την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή, δυναμώνοντας τον αγώνα για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο.

Στο Ηράκλειο, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία του νομού να συμπαρασταθούν στην απεργία και να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που καλούν τα σωματεία του ΟΤΕ στο κατάστημα της εταιρείας στη Δικαιοσύνης, σήμερα και αύριο στις 8.30 π.μ.

Ανακοινώσεις καταδίκης των συλλήψεων απεργών έχουν εκδώσει μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η ΑΔΕΔΥ κ.ά.

Η εργοδοσία που απολύει μιλά για το δικαίωμα στην εργασία!

Με αφορμή τις συλλήψεις απεργών, η ΕΣΚ ΟΤΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης καταγγέλλει «τη διοίκηση του ΟΤΕ, που επιδιώκει την ποινικοποίηση του απεργιακού μας αγώνα. Αφού χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να υποβαθμίσει την επιτυχία της απεργίας», την «πρώτη μέρα απεργίας μετά την εορταστική περίοδο, που είδε ότι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν πιο μαζικά και μαχητικά, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, και αυτή εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας προχώρησε στη σύλληψη 5 συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα (...) η εργοδοσία προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Η είδηση της μήνυσης συνοδεύεται από μια επαίσχυντη ανακοίνωση της εργοδοσίας. Αρχικά, εξαντλώντας κάθε όριο υποκρισίας, γράφει ότι σέβεται το δικαίωμα στην απεργία (!), ενώ στη συνέχεια, για να υποστηρίξει τις μηνύσεις, επικαλείται το "δικαίωμα στην εργασία", εννοώντας την απεργοσπασία. Ποιος, τέλος πάντων, επικαλείται το δικαίωμα στην εργασία; Η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία: Στις 31/12 απέλυσε τους 6 φύλακες που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό της. Πιο πριν απέλυσε άλλους 69 φύλακες μέσω "εθελούσιας", με το πιστόλι της απόλυσης στον κρόταφο. Στις 19/12 (δυο μέρες πριν από την έναρξη της απεργίας) απέλυσε 3 εργαζόμενες από την "OTE Academy". Εχει απολύσει δεκάδες συναδέλφους τα δύο τελευταία χρόνια, επικαλούμενη χαμηλή απόδοση. Απολύει καθημερινά ενοικιαζόμενους εργαζόμενους λόγω λήξης σύμβασης».

«Δημοκρατία, προφανώς, για την εργοδοσία του ΟΤΕ είναι η συνεχής παρουσία της αστυνομίας έξω από τους χώρους δουλειάς τις μέρες της απεργίας», καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ. «Αστυνομία που μέχρι χτες τρομοκρατούσε, φωτογράφιζε και απειλούσε με συλλήψεις. Η δημοκρατικότητα της εργοδοσίας και της αστυνομίας (...) κορυφώθηκε με τη σύλληψη 5 απεργών. Δημοκρατία και νομιμότητα για την εργοδοσία είναι τα συνεχή εργατικά "ατυχήματα", η παραβίαση στοιχειωδών κανόνων υγείας και ασφάλειας, η καταστρατήγηση του ωραρίου, η εντατικοποίηση που οδηγεί σε κρίσεις πανικού και εγκεφαλικά, οι μισθοί πείνας, η ενοικιαζόμενη εργασία, ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων κ.λπ. Ολα αυτά που βιώνουμε καθημερινά είναι δημοκρατικά και νόμιμα για την εργοδοσία του ΟΤΕ, όπως και για αυτήν κάθε μονοπωλιακού ομίλου. Παράνομο, για αυτούς, είναι να διεκδικούν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα στη ζωή».

Η ΕΣΚ ξεκαθαρίζει: «Διαμηνύουμε στην εργοδοσία του ΟΤΕ, στην κυβέρνηση και στα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ, που εδώ και 18 μέρες έχουν "θάψει" την απεργία σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, ότι δεν τρομοκρατούμαστε».

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά σήμερα το ΣΕΤΗΠ

Σε Γενική Συνέλευση καλεί σήμερα Πέμπτη όλα τα μέλη του στον όμιλο ΟΤΕ το ΣΕΤΗΠ Αττικής, στις 12.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «παρά την αδιάλλακτη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, η εργοδοσία έχει στριμωχτεί λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην απεργία».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Τώρα συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο μαχητικά και πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους στη συνέλευση «ώστε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη συνέχεια από δω και πέρα (...) Απέναντι στα σχέδια που επεξεργάζεται η διοίκηση, είναι μονόδρομος για εμάς να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οι εργαζόμενοι απεργούμε, οι εργαζόμενοι συζητάμε και αποφασίζουμε πώς θα κλιμακώσουμε από δω και πέρα τον αγώνα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ