Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία ανακοίνωσε την αποστολή στρατού στη Λιβύη

Στην Αγκυρα αναμένεται σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας και τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας και τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Εκεί θα συντονίσουν τη δράση τους (σ.σ. με την κυβέρνηση Σάρατζ). Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, βεβαιώνοντας ότι για την Αγκυρα αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και έτσι προχωρά ολοταχώς την υλοποίηση των συμφωνιών που Ερντογάν - Σάρατζ υπέγραψαν στα τέλη Νοέμβρη.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη θα βρεθούν άλλωστε σήμερα στο επίκεντρο και της νέας συνάντησης που θα έχει ο Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι δύο ηγέτες θα εγκαινιάσουν από κοινού στην Κωνσταντινούπολη τη λειτουργία του αγωγού «Turkish Stream», ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, λειτουργώντας ως εναλλακτική στην οδό που προκρινόταν έως τώρα μέσω Ουκρανίας. Θυμίζουμε ότι ο Πούτιν φτάνει στην Τουρκία μετά την αιφνίδια χτεσινή του επίσκεψη στη Συρία, την ώρα που οι εξελίξεις και στο Ιράν επιβεβαιώνουν ότι όλη η γύρω περιφέρεια αποτελεί για άλλη μια φορά το βασικό πεδίο αναμέτρησης αντίπαλων γεωπολιτικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη.

Παρέμβαση για τη Λιβύη έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.«Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας το μόνο που κάνουν είναι να χειροτερεύουν τα πράγματα», δήλωσε.

Ενισχύεται η σημασία της περιοχής

Στο μεταξύ, ο «αντιπρόεδρος» του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή, τόσο στον τομέα των φυσικών πόρων όσο και στον τομέα «άμυνας και ασφάλειας», έχουν αυξήσει ιδιαίτερα τη σημασία της Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ο Οζερσάι δήλωσε ότι «αν και οι τελευταίες εξελίξεις έφεραν απειλές που κατά ορισμένες πλευρές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής, έφεραν επίσης και ορισμένες ευκαιρίες (...) Οι προσεγγίσεις της περιφερειακής συνεργασίας που περιλαμβάνουν όλους τους παίκτες στην περιοχή και δεν αποκλείουν κανέναν θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε ότι «στην περιοχή υπάρχουν προβλήματα "αναγνώρισης και μη αναγνώρισης", όπως και στην Κύπρο, αλλά είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με την άρνηση της ύπαρξης κρατών», αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Η μόνη λύση για τις αντιπαρατιθέμενες πλευρές, συνέχισε, είναι να παραμείνουν ανοιχτές στη συνεργασία «χωρίς να θέλουν να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις». Από την πλευρά τους οι κατοχικές αρχές θα «επικαιροποιήσουν βήματα συντονισμού με τον σύμμαχο και στρατηγικό μας εταίρο, την Τουρκία. Παρακολουθούμε την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, τις πρωτοβουλίες εξοπλισμού και τις στρατιωτικές ενέργειες. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού. Θα το κάνουμε όχι με μια προσέγγιση αντιπαράθεσης, αλλά με ισορροπημένα βήματα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία». Καταλήγοντας σημείωσε ότι «έχουν αυξηθεί οι ανεπίσημες επαφές για τους φυσικούς πόρους και τα ζητήματα άμυνας - ασφάλειας. Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να σημειωθεί ότι στις εξελίξεις στα Ενεργειακά προστέθηκε και το ενδιαφέρον του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη», κάτι που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος, αναφέροντας ότι μέσα στις επόμενες 2-3 βδομάδες θα προχωρήσουν κρίσιμες επαφές για το θέμα. Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Κούσιος επαναβεβαίωσε την «προθυμία μας και την ετοιμότητά μας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυσή του».

Και ο ντι Μάγιο στην Αγκυρα

Αυξημένο ενδιαφέρον έχουν και οι επαφές που ξεκίνησε χτες στην τουρκική πρωτεύουσα ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάγιο. Η επίσκεψη ντι Μάγιο γίνεται σε μια περίοδο που η Ιταλία εμπλέκεται σε διάφορα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, όπως δείχνουν αφενός η στήριξή της στον «Turkish Stream» αφετέρου το ενδιαφέρον της για τον «East Med», αν και δεν συμμετείχε τελικά στην τελετή με τις πρώτες υπογραφές που έπεσαν στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα. Ο ντι Μάγιο αναμενόταν να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, με τον οποίο είχαν συζητήσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής και στη Ρώμη, αρχές Δεκέμβρη, με αφορμή τους 5ους «Μεσογειακούς Διαλόγους».

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο τις εξελίξεις σε Λιβύη και Ιράν. Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ. «Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη κορύφωσης της διπλωματικής πίεσης ώστε να προαχθεί η διπλωματική λύση για τη Λιβύη, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου», ανέφερε η ανακοίνωση. Εγινε επίσης λόγος για «κοινή βούληση» να καταβληθούν προσπάθειες σε ό,τι αφορά Ιράν και Ιράκ «με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Συγκρούσεις στη Λιβύη και διπλωματία

Παράλληλα με την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη εξελίσσονται και διπλωματικές κινήσεις από διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που διεκδικούν μερίδιο στην Ενέργεια, στις γεωστρατηγικές σφαίρες στην περιοχή. Κινητικότητα που εκδηλώνεται ενώ ετοιμάζεται διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, ίσως και μέσα στο Γενάρη.

Τη Δευτέρα οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», κατέλαβαν την πόλη της Σύρτης (γενέτειρα του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι) μετά από μάχες διάρκειας μόλις τριών ωρών. Το κατάφεραν έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την υποστήριξη της «Ταξιαρχίας Μαντχάλι», ακραίων ισλαμιστών που μέχρι πρότινος στήριζαν την «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φαγιέζ Σάρατζ. Επόμενος στόχος των δυνάμεων του Χάφταρ θεωρείται η παρακείμενη πόλη Μισράτα, προπύργιο δυνάμεων ισλαμιστών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ. Αν πέσει και η Μισράτα, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσει την ίδια τύχη και η πρωτεύουσα Τρίπολη, που πολιορκείται από τις δυνάμεις του Χάφταρ από τις 4 Απρίλη. Η κατάσταση στην Τρίπολη πάντως παραμένει τεταμένη, έπειτα και από την απόφαση του Χάφταρ να κηρύξει τζιχάντ («ιερό πόλεμο») κατά των Τούρκων στρατιωτών που αναπτύσσονται τα τελευταία 24ωρα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, υποτίθεται σε ρόλο «συντονιστικό», καθώς έχουν διαταχθεί να αποφύγουν την άμεση συμμετοχή στις συγκρούσεις με τον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό».

Νωρίτερα, το Σάββατο, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που φέρεται πως είχαν ναυλωθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βομβάρδισαν στρατιωτική ακαδημία δοκίμων στην Τρίπολη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 άοπλους νεαρούς και τραυματίζοντας πάνω από 33 άλλους. Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, ενημερώνοντας τη Δευτέρα διπλωμάτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, αποδοκίμασε το «ρόλο πριμαντόνων» των δύο εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, επειδή αρνούνται να προχωρήσουν σε πολιτική συμφωνία. Αποδοκίμασε επίσης την πολύνεκρη επίθεση στην ακαδημία δοκίμων στην Τρίπολη, κάνοντας λόγο για δυνάμεις μισθοφόρων που καταφθάνουν στη Λιβύη από διάφορες χώρες.

Αραβικά δίκτυα, πάντως, το τελευταίο 48ωρο παρατηρούν σημαντική αύξηση των πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπων «Ii-76MD» και «Tupolev AF-154M» στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Φέρεται πως μεταφέρουν δεκάδες μισθοφόρους από τις ρωσικές μισθοφορικές εταιρείες «Moran» και «Schit Security Group», και πιθανώς νέο στρατιωτικό υλικό.

Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Στο φόντο των αυξημένων πολεμικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση Σάρατζ βολιδοσκοπεί προθέσεις για υποστήριξη. Την Δευτέρα μετέβη στο Αλγέρι, όπου συναντήθηκε με τον νέο Αλγερινό Πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Τρίπολη και τις διμερείς σχέσεις. Η επίσκεψη του Σάρατζ στην πρωτεύουσα της Αλγερίας συνέπεσε με την πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, με τον οποίο και συναντήθηκε.

Νωρίτερα ο Τεμπούν είχε πάρει την πρόσκληση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για συμμετοχή στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου από την καγκελάριο Μέρκελ, με την επισήμανση πως οι χώρες της περιοχής θα συμμετάσχουν στη γενικότερη διαδικασία «για την εξεύρεση λύσης» στη Λιβύη. Παρόμοια επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο είχε και ο Τυνήσιος Πρόεδρος Καΐς Σαΐντ. Συμφώνησαν ότι οι χώρες της περιοχής «θα πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο στις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της Λιβύης».

Αργότερα οι εξελίξεις στη Λιβύη συζητήθηκαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας στις Βρυξέλλες, παρουσία του επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μετά την πολύωρη συνάντησή τους οι τέσσερις ΥΠΕΞ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία απηύθυναν «έκκληση για αποκλιμάκωση, άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των εξωτερικών παρεμβάσεων και επιστροφή στο διάλογο». Η ανακοίνωση εκδόθηκε πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που ορίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Μπορέλ εξήγησε ότι ο ίδιος και οι τέσσερις υπουργοί δεν μετέβησαν στην Τρίπολη λόγω της «κατάστασης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια» και ότι αξιολόγησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη εκφράζοντας «ανησυχία». Δήλωσε ανοιχτά αντίθετος στην απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στην Τρίπολη - «είναι κάτι που εμείς απορρίπτουμε» - και επανέλαβε την ανάγκη «άμεσου τερματισμού της βίας και των εξωτερικών παρεμβάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ