Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ
Συνέχεια στη δίκαιη απεργιακή μάχη για ενιαία ΣΣΕ

Από τη χτεσινή απεργιακή περιφρούρηση στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι
Από τη χτεσινή απεργιακή περιφρούρηση στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι
Συνέχεια στον απεργιακό αγώνα τους έδωσαν χτες, για ένατη συνεχόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, διεκδικώντας σταθερά την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Η συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει από αύριο Πέμπτη έως τις 5 Γενάρη.

Απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία με τις πλάτες της κυβέρνησης...

Απέναντί τους οι εργαζόμενοι έχουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία έχει τις «πλάτες» της κυβέρνησης και όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΚ ΟΤΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την άρνησή τους να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, στη διάρκεια της προχτεσινής απεργιακής συγκέντρωσής τους έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ταυτόχρονα, απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας μαζί με διάφορα «παπαγαλάκια» να συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζομένων, η ΕΣΚ υπογραμμίζει τη σημασία του κύματος αλληλεγγύης που έχει εκφραστεί από πλήθος συνδικάτων και άλλων φορέων.

...και στις δυνάμεις που υπονομεύουν τον αγώνα

Η ΕΣΚ προβάλλει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα η απεργία να γίνεται όλο και περισσότερο υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ), που βάζει εμπόδια σε αυτήν την κατεύθυνση και καλλιεργεί στην πράξη την αντίληψη της ταξικής συναίνεσης.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα (Γενικές Συνελεύσεις κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου, συνεδρίαση ΔΣ της ΟΜΕ, απεργιακές επιτροπές κ.ά.), η ΕΣΚ τονίζει πως αυτά «μπορούν να δώσουν πραγματική διέξοδο απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, αλλά και στα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΟΜΕ ΟΤΕ. Δεν φτάνει που δεν παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προβληθεί το κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων ώστε να αναγκαστεί η εργοδοσία σε υποχώρηση, αλλά προβάλλουν τη λογική "βάλαμε πλάτη, στηρίξαμε την εταιρεία στα δύσκολα (!), αποδεχθήκαμε όσα ήθελε η διοίκηση" κ.λπ.».

Την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, προσθέτει η ΕΣΚ, «ευνόησε και η απόφαση της ΑΚΕ, που έχει αυτοδυναμία στο σωματείο της Cosmote και υπέγραψε, λίγες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας, παράταση των όρων της ΣΣΕ που δεν μετενεργούν, στέλνοντας το μήνυμα στους συναδέλφους της Cosmote ότι "δεν μας πιέζει η λήξη της ΣΣΕ, έχουμε χρόνο"».

Ακόμα επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν οι παρατάξεις που εκπροσωπούν την πλειοψηφία και είχαν στα ψηφοδέλτιά τους πάνω από 600 υποψηφίους να μην μπορούν όλες μαζί να κινητοποιήσουν περισσότερους από 30-40 εργαζόμενους, ούτε είναι δυνατόν να απουσιάζουν ακόμα και εκλεγμένοι από τις κινητοποιήσεις».

«Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να βάλουν μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας και να διαμορφώσουν τους όρους για να αναγκάσουμε την εργοδοσία να τα ικανοποιήσει. Είτε υπονομεύοντας τις ίδιες τις αποφάσεις τους, είτε μην μπορώντας να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους, γιατί για χρόνια τούς εκπαίδευσαν ότι τα σωματεία είναι μηχανισμοί συνδιοίκησης», τονίζει η ΕΣΚ.

Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 30/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, εκφράστηκαν η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του ΚΚΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΤΕ, για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος τόνισαν ότι παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για «ανάπτυξη για όλους», κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, όπως γίνεται και στον ΟΤΕ. Στόχος της αντεργατικής επίθεσης είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων και η ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες.

Εκφράστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης και στον ΟΤΕ, με στόχο την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο και στις θυγατρικές του, και στη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ