Τετάρτη 1 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Υγεία και αντιπλημμυρική προστασία στο επίκεντρο της δράσης

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν σε μαζική συνέλευση

Ρόδος: Οι κάτοικοι απαιτούν την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γέφυρας στο Χαράκι

Eurokinissi

Ρόδος: Οι κάτοικοι απαιτούν την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γέφυρας στο Χαράκι
Μαζική συνέλευση κατοίκων των χωριών της Νότιας Ρόδου στο δημαρχείο Γενναδίου πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκέμβρη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, όπου έγιναν αποτίμηση των κινητοποιήσεων για την Υγεία και συζήτηση για την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε τα χωριά της Ρόδου.

Για την Υγεία

Για το θέμα της Υγείας, επισημάνθηκε ότι για άλλη μια χρονιά όλο το βάρος θα το σηκώσουν οι αγροτικοί γιατροί μόνοι τους, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου. Οι αγροτικοί γιατροί ήδη βρίσκονται στα όριά τους, καθώς κάνουν απλήρωτες εφημερίες, χωρίς να απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους την επόμενη μέρα. Τον προηγούμενο μήνα υπήρξε γιατρός που έκανε 20 εφημερίες! Ενώ η ανησυχία μεγαλώνει για την τουριστική σεζόν που η Νότια Ρόδος θα έχει 30.000 πληθυσμό και ο μέσος όρος των περιστατικών κάθε βράδυ είναι 30!

«Αυτή η τραγική κατάσταση οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει από 31/8/2019 τις ενεργές εφημερίες στα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Οσο συνεχίζεται η πολιτική της μείωσης της χρηματοδότησης στη δημόσια Υγεία, θα χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές», επισημάνθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα.

Σε αυτό το φόντο, η συνέλευση κατοίκων αποφάσισε να συνεχίσει πολύμορφα τη δραστηριότητά της το επόμενο τρίμηνο με:

  • Πλατιά σύσκεψη το Γενάρη στην πόλη της Ρόδου με κατοίκους και φορείς της Νότιας Ρόδου αλλά και από άλλες δημοτικές ενότητες του νησιού που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, καθώς και φορείς εργαζομένων από τον χώρο της Υγείας.
  • Κινητοποίηση το Φλεβάρη στην Περιφέρεια, καθώς η περιφερειακή αρχή «δεν έχει βρει χρόνο» να συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το υπόμνημα για τις δομές Υγείας στη Νότια Ρόδο, που έχει κατατεθεί από το Νοέμβρη του 2018.
  • Το Μάρτη διοργάνωση για δεύτερη χρονιά ημερίδας με θέμα «Η Υγεία είναι δικαίωμα των εργαζομένων και των κατοίκων της Νότιας Ρόδου».
Για τις συνέπειες από τις πλημμύρες

Οσον αφορά τις πλημμύρες η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη να κατασκευαστεί άμεσα νέα γέφυρα στο Χαράκι, καθώς μετά την κατάρρευση της γέφυρας, σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση θα «κόβεται» το νησί στα δύο και θα μένουν αποκλεισμένοι οι πάνω από 10.000 κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων Νότιας Ρόδου και Λινδίων.

Επιπλέον εκφράστηκε ο φόβος για το αν οι ιταλικές γέφυρες σε Μαλώνα και Μάσσαρι «σηκώνουν» τόση κυκλοφορία κι αν η περιφερειακή αρχή έχει προχωρήσει στους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων. Επίσης, αναδείχθηκαν οι σοβαροί κίνδυνοι που υπάρχουν από τη διέλευση μέσω της δεύτερης παράκαμψης στο Χαράκι, μέσα από το ποτάμι και δίπλα από τη θάλασσα.

Η συνέλευση κατέληξε να κατατεθεί υπόμνημα αιτημάτων σε Περιφέρεια και δήμο που θα επικεντρώνεται σε τρία σημεία:

  • Στην ανάγκη άμεσα να ξεκινήσουν οι μελέτες για νέα γέφυρα στο Χαράκι.
  • Να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ανάγκη το νησί, ώστε να μην κινδυνεύουν σε κάθε κακοκαιρία ζωές και περιουσίες. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Πολιτική Προστασία που είναι πολύ χαμηλή.
  • Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία και να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε οικισμούς και αγροτικούς δρόμους στα χωριά.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ