Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΛΙΒΙΑΣ
Αντιπαράθεση με κυβερνήσεις Μεξικού και Ισπανίας

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Βολιβίας της Γιανίνε Ανιες οξύνει την αντιπαράθεση με άλλες κυβερνήσεις, προβάλλοντας ισχυρισμούς για «παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας», όταν είναι αυτή που με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προχώρησε σε πραξικόπημα ανατροπής του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Εβο Μοράλες το Νοέμβρη. Χτες Δευτέρα δήλωσε ότι έχει αποφασίσει την απέλαση της πρέσβειρας του Μεξικού, Μαρία Τερέζα Μερκάδο και δύο Ισπανών διπλωματών, της Κριστίνα Μπορεγκουέρο και του Αλβάρο Φερνάντεζ, στους οποίους δόθηκε διορία 72 ωρών.

Την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Ανιες για «παρενόχληση και εκφοβισμό» των διπλωματών του στην πρεσβεία του Μεξικού στη Λα Πας, την ενισχυμένη παρουσία Βολιβιανών αστυνομικών γύρω από το κτίριο της πρεσβείας, «που ισοδυναμεί με εισβολή στην πρεσβεία και είναι αντίθετη με το άρθρο 22 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις». Επίσης, είχαν παρεμποδιστεί οι Ισπανοί διπλωμάτες να εισέλθουν στην πρεσβεία, όπου έχουν βρει καταφύγιο 7 πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Μοράλες.

Ο Μοράλες στην Αργεντινή όπου βρίσκεται (μετά την παρουσία του στο Μεξικό) συναντήθηκε την Κυριακή με στελέχη του κόμματός του «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» και αποφασίστηκε στις 19 Γενάρη να καταληχτεί ο υποψήφιός του (ο πρώην Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι) για τις επικείμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2020.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ