Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Σύγκλιση θέσεων για την περιοχή διαπιστώνουν Ιράν και Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι εξελίξεις σε Συρία, Ιράκ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπου σιγοβράζει εδώ και καιρό η ένταση εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων διεθνών και περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τέθηκαν χτες στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι έχουν κοινές ή παρόμοιες θέσεις σε ζητήματα που αφορούν «την ειρήνη και την ασφάλεια» σε Συρία, Ιράκ και Περσικό Κόλπο και ότι προωθούν πρωτοβουλίες με αυτόν το στόχο.

Ειδικότερα, ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε πως οι ενδοσυριακές συνομιλίες στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας της Αστάνα» προχωρούν, αναδεικνύοντας τις κοινές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία. Επισήμανε με νόημα πως «σε αντίθεση με άλλες χώρες που προσπαθούν να τροφοδοτούν τον πόλεμο», Τεχεράνη και Μόσχα κάνουν προσπάθειες «να πετύχουν την ειρήνη». Επίσης, αναφέρθηκε με ικανοποίηση στα τετραήμερα κοινά ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά Ιράν, Ρωσία και Κίνα σε Ινδικό Ωκεανό και Κόλπο του Ομάν και τα οποία ολοκληρώθηκαν χτες. Ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του για την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τον προσκάλεσε στην Τεχεράνη τους πρώτους μήνες του 2020.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέδειξε στις δηλώσεις του την «αποτυχία της Δύσης να τηρήσει τις δεσμεύσεις» όσον αφορά τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προβλέποντας ότι αυτό θα προκαλέσει τον τερματισμό της...

Σταμάτησαν πλοίο για λαθρεμπόριο καυσίμων

Νωρίτερα χτες, οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης σταμάτησαν στον Περσικό Κόλπο πλοίο που μετέφερε 1,3 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων με την υποψία ότι ήταν λαθραία. Στη συνέχεια κατάσχεσαν τα λαθραία καύσιμα και συνέλαβαν το 16μελές πλήρωμα από τη Μαλαισία, σε απόσταση περίπου 15 ναυτικών μιλίων ανοιχτά του νησιού Αμπού Μούσα.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως πρόκειται για το έκτο πλοίο που κατάσχει το Πολεμικό Ναυτικό για λαθρεμπόριο καυσίμων από την αρχή του 2019.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ