Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΕΕ
Ο «Αϊ - Βασίλης με τα δώρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με «εφόδια» τα νέα μέτρα για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας σε βάρος του λαού, την ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για την απαλλαγή των τραπεζικών ομίλων από τα «κόκκινα» δάνεια και φυσικά τους κάθε λογής «μποναμάδες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «ανοίγει πανιά» για τη νέα χρονιά η καπιταλιστική οικονομία. Παράλληλα, τα όσα έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα όσα εξαγγέλλει για τη συνέχεια, όσο και η αντιλαϊκή «ρελάνς» του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τους «στρατηγικούς» στόχους της αστικής τάξης, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το γεγονός ότι η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου όχι μόνο δεν χωράει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τις αντιστρατεύεται.

Ενταση της εκμετάλλευσης...

«Αγκωνάρι» της στρατηγικής για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης αποτελούν και τη νέα χρονιά τα μέτρα για την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης, όπως αυτά καταγράφονται και στους στόχους της «μεταμνημονιακής» εποπτείας και τις δεσμεύσεις για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

Δεν πάνε άλλωστε πολλές μέρες απ' όταν στο συνέδριο του ΣΕΒ για τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση» ο πρωθυπουργός με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα σταθούν οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στον διεθνή ανταγωνισμό έλεγε ότι «το 2020 θα μειώσουμε και τις επιβαρύνσεις στη μισθωτή εργασία, την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης και την πρώτη δόση (σ.σ. μείωσης) στις εργοδοτικές εισφορές», με τον πρόεδρο του ΣΕΒ να τον διαβεβαιώνει ότι όλα αυτά «ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά μου»!

Ενδεικτικά άλλωστε είναι τα πρόσφατα στοιχεία για την καθήλωση και υποχώρηση του μέσου μισθού (βλέπε αναλυτικά σελίδα 9), αλλά και τα όσα καταγράφει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα: Εκεί, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προβλέπει το «φιλόδοξο» - με βάση τα σύννεφα στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία και τις εξελίξεις στα λεγόμενα «εθνικά» θέματα - στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020, προβλέπεται ταυτόχρονα παραπέρα συρρίκνωση του μεριδίου των μισθών στην πίτα του ΑΕΠ, αφού φτάνει μόλις το 1,2% αύξηση. Ολα αυτά σε συνέχεια των «έργων και ημερών» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που στον πρώτο «μεταμνημονιακό» της προϋπολογισμό για τη χρονιά που πέρασε προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και την ίδια στιγμή αύξηση του μέσου μισθού 1,4%, ενώ έβαλε και τη «σφραγίδα» στον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση.

Την ίδια ώρα, το υπόβαθρο της ανάπτυξης των κερδών του κεφαλαίου διαμορφώνει το σύνολο των εκατοντάδων αντεργατικών νόμων της «μνημονιακής» περιόδου που βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, στα οποία η κυβέρνηση πρόσθεσε πρόσφατα και τις ρυθμίσεις - ταφόπλακα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει για την αρχή της χρονιάς το νέο νόμο - έκτρωμα για το Ασφαλιστικό, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά έλεγε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, να ολοκληρώσει «τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και την παραπέρα απαλλαγή τους από το «κόστος» της ασφάλισης των εργαζομένων. Ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα όσα σχετικά με τις συντάξεις καταγράφονται στον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά: Το κράτος «εξοικονομεί» 475 εκατ. ευρώ συνταξιοδοτικής δαπάνης, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 600 εκατ. και οι παροχές μειώνονται κατά 236 εκατ. ευρώ.

Και βέβαια η αντεργατική επίθεση πάει χέρι χέρι και με την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» τόσο τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, πατώντας πάνω στις αντιαπεργιακές διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την πρόθεσή της να φέρει τις επόμενες μέρες και το νέο νόμο - έκτρωμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

...φοροληστεία, άγριο χαράτσωμα και κυνηγητό...

Την ίδια ώρα προκειμένου να διασφαλιστεί ο «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και για τα «κίνητρα» για την προσέλκυση των «επενδυτών», προβλέπεται... ακάθεκτη η συνέχιση της φοροληστείας για τα λαϊκά στρώματα όσο και η ένταση των κάθε λογής εκβιασμών προκειμένου να «προσέλθουν στο ταμείο» του άγριου χαρατσώματος.

Ετσι, για τη νέα χρονιά κι ενώ από τις παραπέρα φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου προβλέπεται επιπλέον απαλλαγή τους κατά σχεδόν 0,5 δισ. ευρώ (με την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να διαγκωνίζονται στην πρόσφατη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σε προτάσεις για τη φοροασυλία του) και την ίδια ώρα προβλέπεται όχι μόνο ότι ο λαός θα συνεχίσει να «σηκώνει» πάνω από το 93% των φορολογικών βαρών αλλά και η ένταση της φοροεπίθεσης σε βάρος του. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικοί φόροι αυξάνονται κατά 800 εκατ. ευρώ, και φτάνουν στα 52,2 δισ. ευρώ. Οι έμμεσοι φόροι, που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αυξάνονται κατά 700 εκατ. ευρώ, φτάνουν τα 28,6 δισ., ενώ ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνεται επίσης, κατά 300 εκατ. ευρώ, στα 11,4 δισ. από 11,1 δισ. το 2019.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να πληρώσουν το βαρύ χαράτσωμα.

Σε αυτό το πλαίσιο στις προτεραιότητες της τρέχουσας περιόδου συγκαταλέγονται:

-- Η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του Μάρτη - με φόντο και την τυπική λήξη της παρεχόμενης προστασίας και στην πρώτη κατοικία. Για τη «λειτουργικότητα» του νέου πλαισίου θα τεθεί σε εφαρμογή το μαζικό φακέλωμα, η «ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπου θα ενσωματώνονται όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί (ρυθμίσεις χρεών σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός κ.ά.).

-- Η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών (αναμένεται μέχρι το Μάη του 2020), που αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» για την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαό και τη στήριξη των προνομίων και «διευκολύνσεων» που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εστιάζει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους περιουσίας, δηλαδή για σειρά από χαράτσια που επίσης συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις ακινήτων, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται στους ΟΤΑ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

...πλειστηριασμοί και εκβιασμοί...

Την ίδια ώρα η άρση της όποιας τυπικής νομικής «προστασίας» είχε απομείνει στη λαϊκή κατοικία (έως τον Απρίλη, μετά από 4μηνη προσωρινή παράταση) και η πλήρης ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» που ψηφίστηκε πρόσφατα, ώστε - με «κάβα» για αρχή τα 12 δισ. κρατικών εγγυήσεων που θα φορτωθούν στο λαό - οι τραπεζικοί όμιλοι να απαλλαγούν από πλήθος «κόκκινων» δανείων και να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό το νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, σηματοδοτεί ένταση των εκβιασμών και χιλιάδες πλειστηριασμούς στα λαϊκά σπίτια.

Προδιαγράφει παράλληλα και σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ξεκίνησε απολύσεις και μεταφορά με δυσμενείς εργασιακούς όρους εργαζομένων της στην εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβάσει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, οι ανάλογες μεθοδεύσεις και των υπόλοιπων τραπεζών (Eurobank, Alpha, Εθνική), αλλά και ο στόχος για μείωση κατά 50% των τραπεζικών καταστημάτων, που σημαίνει χιλιάδες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, έως το τέλος του 2021.

Ολα αυτά κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην αρχή της βδομάδας είπε ότι εξετάζεται και νέο σχέδιο στήριξης των τραπεζών σε συνέχεια του «Ηρακλή», προκειμένου να μειωθεί η μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως είπε, «θα το συζητήσουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τότε θα προχωρήσουμε, για να καθαρίσουμε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών».

...για τα κέρδη και την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι κάθε είδους νέοι «μποναμάδες», «κίνητρα» αλλά και διευκολύνσεις με τις οποίες η κυβέρνηση «δελεάζει» τους επενδυτές και επιχειρεί να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Ετσι, πλάι στις νέες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου που προαναφέραμε, είναι χαρακτηριστικό πως μία από τις ελάχιστες αυξήσεις στον προϋπολογισμό είναι η αύξηση της άμεσης χρηματοδότησης του κατασκευαστικού κεφαλαίου μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την αύξηση να είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, που στο πλαίσιο του πρόσφατου «αναπτυξιακού» νόμου έχει νομοθετήσει την άρση και των όποιων τυπικών «εμποδίων» (περιβαλλοντικών μελετών, ελέγχων ασφαλείας κ.ο.κ.) έμπαιναν στην επιχειρηματική δράση, ετοιμάζεται, όπως πρόσφατα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και για τη δημιουργία του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, με αντικείμενα όχι μόνο τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας «αλλά και άλλα προβλήματα χωροθέτησης, χρήσεων γης, το κόστος Ενέργειας», ό,τι δηλαδή καίει το κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικές επιπλέον είναι και οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις: Μετά την ποινικοποίηση επί της ουσίας για τις κρατικές υπηρεσίες, όταν αρνούνται να επικυρώσουν τις υποτυπώδεις και ελλιπείς μελέτες περιβαλλοντικής προστασίας που έφερε ο πρόσφατος «αναπτυξιακός» νόμος, η κυβέρνηση βάζει ως «στόχο πολιτικής» για το 2020, την υποχρέωση του κρατικού μηχανισμού να αποδέχεται το 60% των προτάσεων για «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες περιστρέφoνται γύρω από τα παζάρια κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών» σχετικά με την «αξιοποίηση» της επιστροφής των κερδών από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012.

Από τη συγκεκριμένη πηγή κάθε χρόνο μπορούν να εκταμιεύονται ποσά της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ. Η επόμενη σχετική εκταμίευση (προδιαγράφεται για φέτος τον Ιούνη) συνδυάζεται με την ολόπλευρη εφαρμογή της δέσμης με τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 5ης και της 6ης «αξιολόγησης» που θα ακολουθήσουν, ενώ η αξιοποίηση των σχετικών εκταμιεύσεων θα κατευθύνεται στην «τόνωση» των νέων επενδύσεων, αποτελώντας ένα ακόμα εργαλείο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, τα παζάρια κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών» εστιάζουν γύρω από την επιλογή των επενδύσεων, κρατικών, ιδιωτικών ή και με τη μορφή συμπράξεων, οι οποίες και θα επιδοτούνται μέσω του υπό διαμόρφωση προγράμματος, με προϋπόθεση τα κέρδη των ομολόγων να κατευθύνονται σε χρηματοδότηση επενδύσεων μέσα στο έτος που εκταμιεύονται, αλλά και τη μεταβίβαση των εν λόγω ποσών στον κρατικό προϋπολογισμό μόνο σε περίπτωση «θετικής αξιολόγησης» (δηλαδή, εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων), ως «καρότο» δηλαδή για την υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ