Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ξεκινήσει η κατασκευή μουσείου

Να κατασκευαστεί μουσείο για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας - Ζώνης στο δήμο Ορεστιάδας ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης που υπογράφουν την Ερώτηση σημειώνουν:

«Το 2002 η αρχαιολογική σκαπάνη της ΙΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας - Ζώνης στο δήμο Ορεστιάδας της ΠΕ Εβρου.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, αρχές του 2ου αι. μ.Χ., μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.

Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο, το υπουργείο Πολιτισμού είχε αποφασίσει, τον Νοέμβρη του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου.

Tην ανάγκη επίσπευσης κατασκευής του μουσείου, για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων, είχε αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετική Ερώτηση (5764/28.1.2014).

Παρ' όλο όμως που το υπουργείο Πολιτισμού στην απάντησή του παραδεχόταν πως: "Η προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας την περίοδο 2002-2004 αποτελεί έργο ύψιστης μέριμνας για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω του μοναδικού χαρακτήρα του ανασκαφικού συνόλου και των παραμέτρων που αυτό θέτει ως προς τη διατήρηση των ευαίσθητων οργανικών υλικών του", η δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει, θα προστατέψει και θα αναδείξει τα ευρήματα αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την περιοχή ως έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ακόμα καρκινοβατεί.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Να ξεκινήσει, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κατασκευή του μουσείου;
  • Να διοριστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (φύλακες, ξεναγοί, συντηρητές, κ.λπ.) για την προστασία και ανάδειξη των πολύτιμων ευρημάτων;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ