Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμάκωση συγκρούσεων σε κάθε επίπεδο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στη Λιβύη κλιμακώνονται οι πολεμικές συγκρούσεις για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Τις τελευταίες μέρες οι αεροπορικές δυνάμεις του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, που έχει ξεκινήσει από τις 4 Απρίλη την επιχείρηση «Ηφαίστειο της Οργής», με στόχο την κατάληψη και τον έλεγχο της πρωτεύουσας, έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς κυρίως νότιων προαστίων της και ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στις ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας», Φαγιέζ Σάρατζ, σε σημείο που η τελευταία να αναζητεί έμπρακτη στρατιωτική βοήθεια από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την στήριξαν ή της έταξαν υποστήριξη.

Χτες, μετά την έκκλησή του στις 20/12 προς Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να του δώσουν στρατιωτική βοήθεια, ο Σάρατζ μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντελα Σέρα» έδειξε δυσφορία για τα «αργά αντανακλαστικά» χωρών που φέρεται να τον στηρίζουν, όπως η Ιταλία.

Παραδέχθηκε ότι η «διεθνής κοινότητα» είναι «διχασμένη» ανάμεσα σε χώρες που υποστηρίζουν τη δική του κυβέρνηση στην Τρίπολη και σε εκείνες που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη.

Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να είχε ενημερώσει την Ιταλία πριν υπογράψει τις συμφωνίες με την Τουρκία ο Σάρατζ απάντησε πως δεν χρειάζεται «γιατί η Λιβύη και η Τουρκία είναι μέλη του ΟΗΕ με νόμιμες, ανεξάρτητες και κυρίαρχες κυβερνήσεις». Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα που αφορούν τις διαφορές στις ΑΟΖ Κύπρου και Μάλτας, ο Σάρατζ είπε ότι μπορούν να λυθούν ειρηνικά. Αντίθετα, εκτίμησε ότι οι διαμαρτυρίες της Ελλάδας «είναι εκτός τόπου και υπερβολικές», για να αναρωτηθεί: «Πραγματικά πιστεύουν πως η Λιβύη είναι τόσο αδύναμη; Δεν δεχόμαστε πίεση ούτε χειραγώγηση».

Ερωτηθείς για τη διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη που προετοιμάζει εδώ και καιρό το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Σάρατζ εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορούσε να τερματίσει τις έξωθεν «παρεμβάσεις στη Λιβύη» ώστε να καταστεί εφικτή η διοργάνωση «άμεσης διαδικασίας ενδο-λιβυκού διαλόγου». Επισήμανε πάντως πως ο χρόνος λειτουργεί πλεονεκτικά για τις δυνάμεις του αντιπάλου του, Χ. Χάφταρ.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες του Βερολίνου για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη (πιθανώς Γενάρη ή Φλεβάρη) προκαλούν δυσφορία σε χώρες της περιοχής, όπως η Τυνησία και η Αλγερία. Χτες, ο νέος Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχθεί να εξαιρεθούν η χώρα του και άλλες δυνάμεις της περιοχής από τις «προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και τη σταθεροποίηση στη Λιβύη».

Παράλληλα, η στάση των ΗΠΑ φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό στην Τρίπολη. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ, Μοχάμεντ Σαγιάλα, κάλεσε χτες την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε σχέση με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατηγός Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης. Επανέλαβε ότι «η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή στην Τρίπολη» και κατηγόρησε τις αντίπαλες δυνάμεις ότι εμποδίζουν «τη σταθερότητα» στη χώρα.

Η ανησυχία των ΗΠΑ για το ρόλο της Ρωσίας

Το Σάββατο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Ορτάγκους, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» των ΗΠΑ για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Τρίπολη και τον αυξημένο αριθμό «αναφορών για Ρώσους μισθοφόρους που στηρίζουν τις δυνάμεις του Χ. Χάφταρ στο έδαφος». Οι δηλώσεις της Ορτάγκους έγιναν ένα 24ωρο μετά την επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και Γερμανίας, Χάικο Μάας. Ο Πομπέο είπε ότι «δεν μπορεί να δοθεί στρατιωτική λύση στη σύγκρουση» στη Λιβύη, προειδοποιώντας τις χώρες που στέλνουν όπλα στη χώρα ότι παραβιάζουν το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Το ίδιο διάστημα η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού απαντώντας σε διαμαρτυρία της Αιγύπτου με αφορμή την υπογραφή των δύο μνημονίων συνεργασίας και ασφάλειας της κυβέρνησης Σάρατζ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι Λίβυοι διπλωμάτες είπαν πως απορρίπτουν «την παρέμβαση οποιασδήποτε χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» επειδή μπορούν να κάνουν «συμφωνίες με οποιαδήποτε χώρα».

Επιπροσθέτως, η διαμάχη στη Λιβύη μεταξύ Σάρατζ και Χάφταρ προκαλεί πιέσεις στον Αραβικό Σύνδεσμο. Ο γγ του Οργανισμού, Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ, μιλώντας σε αραβικό δίκτυο τόνισε ότι πήρε επιστολή από την κυβέρνηση στο Τομπρούκ κατά των πρόσφατων μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση στην Τρίπολη με την Τουρκία. Πρόσθεσε πως ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε να μην εμπλακεί στη διαμάχη για να μην προκληθούν περαιτέρω πολώσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του οργανισμού.

Ελεύθερο το τουρκικό πλήρωμα

Αίσθηση προκάλεσαν η κατάληψη εμπορικού σκάφους με σημαία Γρενάδας και η προσωρινή κράτηση τουρκικού πληρώματος του σκάφους από δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ το Σάββατο καθώς θεωρήθηκε ύποπτο για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε πως το σκάφος, που έπλεε ανοιχτά της πόλης Ντέρνα και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Ρας αλ Χιλάλ, τελικά μετέφερε κυρίως... αλεύρι με προορισμό τη Μάλτα και αφέθηκε ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ