Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προετοιμασία εδάφους» και «διευθετήσεων» με ομπρέλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Αναβλήθηκε, τελικά, η αναμενόμενη για σήμερα επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στη Ρώμη, όπου επρόκειτο να συζητήσει με τον Ιταλό ομόλογό του τις τουρκολιβυκές συμφωνίες, αλλά και σε σχέση με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Οπως δήλωσε χτες ο Ν. Δένδιας, «αναβάλαμε τη συνάντησή μας για να υπάρξει πρώτα η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, να δούμε τα σημεία συγκλίσεων, ίσως κάποιων αποκλίσεων, ώστε να μπορέσουμε σε υπουργικό επίπεδο να τα γεφυρώσουμε και να οδηγήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα».

Χτες, ο Ν. Δένδιας βρέθηκε στην Ιορδανία, όπου, όπως είπε, «είχαμε εκτενείς συνομιλίες με τον ομόλογό μου όσον αφορά τα ευρύτερα θέματα της περιοχής και τις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμε να συγκληθεί στην Αθήνα, το πρώτο τρίμηνο του 2020, η τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου», ενώ ισχυρίστηκε πως «η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίον δεν μπορεί να κερδίσει. Παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

ΜΟΕ, διερευνητικές και στο βάθος Χάγη

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στο «Newsit», έλεγε για τα Ελληνοτουρκικά αλλά και το θέμα καθορισμού ΑΟΖ γενικά με άλλες χώρες της περιοχής: «Σε ό,τι αφορά την Αλβανία δεν θα ήθελα να βάλω χρονοδιάγραμμα, αλλά υπάρχουν συζητήσεις. Υπάρχει προετοιμασία για όλα. Χρειάζεται μια σκέψη πώς ξεκινά κανείς, με ποιες χώρες ξεκινά, αν θα είναι από τα Δυτικά, ενδεχομένως την Αλβανία, την Ιταλία, ή θα είναι απ' αλλού. Με την Αίγυπτο υπάρχει συζήτηση εδώ και περίπου 15 χρόνια. Υπάρχει στρατηγική και θα κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων η κυβέρνηση».

Είπε επίσης ότι «οι Τούρκοι έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν έχουν προσχωρήσει, δεν έχουν κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, του Μοντέγκο Μπέι, του 1982. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν να προχωρήσουν εκεί».

Πρόσθεσε: «Πάντα το ζήτημα που υπήρχε ήταν με ποιον τρόπο μπορείς να επιλύσεις το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Πάντα το Δικαστήριο της Χάγης ήταν ένα ενδεχόμενο. Για να προχωρήσουμε σ' αυτό, όμως, χρειαζόταν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και υπογραφή συνυποσχετικού. Είμαστε λίγο μακριά ακόμη από τέτοιου είδους διαδικασίες. Αυτό που έχει σημασία αυτήν τη στιγμή είναι να συνεχιστεί ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο, να οικοδομηθεί αυτή η εμπιστοσύνη. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός χτες, εμείς ακόμη και σε περιόδους κρίσεως θέλουμε να έχουμε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και το καλύτερο κανάλι επικοινωνίας είναι τα ΜΟΕ», επέμεινε, ενώ «τρέχουν» με «παρότρυνση» των Αμερικανών και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα, όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της.

Δίνοντας, πάντως, και έναν «οδικό χάρτη» της όλης μεθόδευσης είπε: «Δεν μπορεί να πάει κανείς στη Χάγη χωρίς να έχει σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και χωρίς να έχουν γίνει οι διερευνητικές επαφές που θα καταλήξουν στο συνυποσχετικό. Εφόσον προχωρήσουν τα ΜΟΕ, μετά, το επόμενο στάδιο είναι οι διερευνητικές επαφές. Μακάρι να προχωρήσουν και τα δύο. Εμείς πάντα είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας»...

Συνάντηση Γεννηματά - Σημίτη

Στο μεταξύ, χτες, με τον Κώστα Σημίτη συναντήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο του πρόσφατου άρθρου του πρώην πρωθυπουργού για τα Ελληνοτουρκικά.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τού εξέθεσε τα τέσσερα σημεία που προτείνει για τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία δεν είναι άλλη από την υπάρχουσα, που εναποθέτει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις άλλες λυκοσυμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου.

Τα σημεία αυτά αφορούν την «έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών», την «ενίσχυση των συνεργασιών της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», την «ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας» και «την επιδίωξη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες».

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα

Εξάλλου, συνεχίστηκε και χτες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, σε θάλασσα και αέρα. Χτες το πρωί σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής προσέγγισε τρία ελληνικά αλιευτικά που ψάρευαν στην περιοχή των Ιμίων, ζητώντας την άμεση αποχώρησή τους. Στην άρνηση των Ελλήνων ψαράδων, η ακταιωρός ξεκίνησε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς δίπλα τους, ενώ πριν το επεισόδιο λάβει τέλος υπήρξε και εμπλοκή του Λιμενικού. Τέλος, τουρκικά ελικόπτερα, μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προχώρησαν ξανά χτες σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ