Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, με φόντο τις μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά στον Λίβανο από τις 17 Οκτώβρη, έλαβε χτες ο 60χρονος καθηγητής πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Παιδείας, Χασάν Ντιάμπ. Ο Ντιάμπ πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Αούν, έχοντας εξασφαλίσει τις ψήφους 69 σε σύνολο 128 βουλευτών (συμπεριλαμβανομένων των ψήφων της «Χεζμπολάχ» και του επίσης σιιτικού κόμματος, Αμάλ).

Ο Ντιάμπ εμφανίστηκε όταν ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι απέσυρε την υποψηφιότητά του για το συγκεκριμένο αξίωμα, το οποίο, βάσει Συντάγματος, πρέπει να αναλάβει σουνίτης πολιτικός. Δεν είναι σίγουρο πάντως πως αυτή η εξέλιξη θα εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Νωρίτερα, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στη Γερμανία ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά να κηρυχθούν παράνομες «όλες οι δραστηριότητες» της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» (τόσο το πολιτικό κόμμα όσο και η στρατιωτική της πτέρυγα) και να τεθεί στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για την «τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ