Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με «αποφασιστικότητα» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Την επιβεβαίωση ότι και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός υπηρετεί τους στόχους και τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής κερδοφορίας έδωσε η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, χτες βράδυ στη Βουλή, σημειώνοντας ότι αυτός «δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης», «ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις» και απαριθμώντας τα «κατορθώματα» του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΝΔ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε και το μεγάλο ψέμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους», λέγοντας πως στόχος είναι «ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους». Μια «δικαιοσύνη», βέβαια, που αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους στις πλάτες των μόνιμων θυσιών του λαού, εξ ου και ο ίδιος ακόμα παραδέχτηκε π.χ. για την αποκαλούμενη «μεσαία τάξη» και τους μισθωτούς ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν». Τους παρέπεμψε στο ...μέλλον, ζητώντας τους επί της ουσίας να αποδεχτούν και τις νέες θυσίες στο όνομα της δημιουργίας «πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου» για το κεφάλαιο και με «αντάλλαγμα» την... εκκίνηση της μείωσης του χαρατσιού της Εισφοράς Αλληλεγγύης και «τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό, όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες», αποσιωπώντας ότι οι εν λόγω φόροι παραμένουν και ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, αυξημένες σε πλείστες περιπτώσεις (και όχι μόνο στη Μύκονο που επέλεξε να φέρει για παράδειγμα) διογκώνουν και παραπέρα το χαράτσι που επιβάλλεται σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια σφίγγοντας τη θηλιά των εκβιασμών και πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια, στην «τόνωση της αγοράς των ΑΠΕ» και τα σχέδια για τη ΔΕΗ που περνάνε μέσα από τη γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας και τις χιλιάδες απολύσεις, στις φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων, χαρακτηρίζοντας «μύθο» ότι αυτές ευνοούν μόνο τους επιχειρηματίες, και επιστρατεύοντας το... μύθο που ακούστηκε επανειλημμένα στη συζήτηση ότι τάχα τα προνόμια στους ομίλους φέρνουν προσλήψεις και καλές δουλειές, ενώ προβλέποντας με θράσος ότι όσοι ακούνε την ομιλία του θα «ανατριχιάσουν» προανήγγειλε ότι μες στο 2020, 3 δημόσια νοσοκομεία θα ξεκινήσουν «συνεργασία» με τον «ιδιωτικό τομέα».

Στηλίτευσε, τέλος, τη «δειλία» απέναντι στις «μεταρρυθμίσεις», τάζοντας ότι θα φέρει «ακαριαίες» τέτοιες ρυθμίσεις και «ριζικές τομές», και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή και το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αναφέρθηκε ξανά στην πρόσφατη κινητοποίηση στο Μετρό, επιστρατεύοντας τις γνωστές προπαγανδιστικές αθλιότητες και λέγοντας ότι αναλαμβάνει «δράση» για να αλλάξει «τα κακώς κείμενα» με μια «ρύθμιση που δεν θα απαγορεύει την ελεύθερη διαμαρτυρία ορισμένων, αλλά και θα προστατεύει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολλών», προετοιμάζοντας για τη νέα επιχείρηση χτυπήματος στο δικαίωμα στη διαδήλωση και τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως νωρίτερα και κλιμακώνοντας τη ρητορική των τελευταίων ημερών με την οποία τα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «συνδικαλισμό - τυραννία» και εξήγγειλε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (ν. 1264/1982).

«Προσυπογράφουν» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνες «διευθετήσεις» και εμπλοκή

Υποστηρίζοντας ότι «ισχυρή οικονομία σημαίνει και ισχυρή πατρίδα», αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου», στέλνοντας ξανά σήμα στην Αγκυρα για παζάρι και διευθέτηση, με βάση πάντα τον «μπούσουλα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και ισχυριζόμενος ότι «δεν προσερχόμαστε» στο παζάρι αυτό «ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων».

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω επικαλέστηκε τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ στο πλαίσιο των σχεδιασμών των οποίων «τρέχουν» και τα επικίνδυνα σχέδια και παζάρια σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα σημειώνοντας: «Εχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Εχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να επαινέσει τη στάση ΕΕ και ΗΠΑ, υποτίθεται «υπέρ των ελληνικών δικαίων», αλλά πολύ περισσότερο την «ομοψυχία» όλων των αστικών κομμάτων στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, επαινώντας ξεχωριστά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ - «προσυπογράφω την προσέγγιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά - όσο και την προσφορά του στην ενίσχυση της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «με την εξαίρεση του ΚΚΕ, διαμορφώνεται μια πλατιά διακομματική συμμαχία που θεωρεί τη σχέση μας με τις ΗΠΑ μια σχέση με μεγάλο βάθος, μια σχέση στρατηγικής σημασίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ