Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση αρχαιολόγων

Με αφορμή την επανεισαγωγή στο ΚΑΣ του θέματος των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής

Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν χτες οι αρχαιολόγοι με αφορμή την εσπευσμένη και μεθοδευμένη επανεισαγωγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του ζητήματος για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου (Εγνατίας και Βενιζέλου) στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Εάν γίνει αυτό υπάρχουν φόβοι ότι θα προκληθούν σοβαρές ζημιές, αφού αυτήν τη στιγμή οι αρχαιότητες έχουν σκεπαστεί με μια τσιμεντένια πλάκα και υπάρχει ένα άνοιγμα 26 τετραγωνικών μέτρων (πολύ μικρό για να γίνει μια τέτοια δουλειά) από το οποίο υποτίθεται ότι θα βγουν τα αρχαία.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ, όπως φοβούνται οι αρχαιολόγοι, θα αποτελέσει βαρόμετρο και για επόμενες αποφάσεις. Το ΚΑΣ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει με βάση τη νέα μελέτη της «Αττικό Μετρό». Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 το ΚΑΣ είχε ταχθεί υπέρ της in situ (κατά χώραν) διατήρησης του μοναδικού μνημειακού συνόλου. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο έκτασης 1.600 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά της σύγχρονης, αλλά και της μεσαιωνικής πόλης, αντιπροσωπευτικό σύνολο της διαχρονίας της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα άριστα διατηρημένο τμήμα του κεντρικού πολεοδομικού ιστού της πόλης μεταξύ 6ου και 9ου μ.Χ. αιώνα και αποτελεί μια πολύτιμη μαρτυρία για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της πόλης για μια περίοδο στην οποία υπάρχουν ελάχιστα τεκμήρια.

Ο Γ. Δελής απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ο Γ. Δελής απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Πριν από την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στο Επιγραφικό Μουσείο. Στη συνέντευξη αναδείχθηκε ότι η επανεισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ αντιβαίνει στο άρθρο 42 του αρχαιολογικού νόμου που αναφέρει ότι η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει τεχνική μελέτη που επιτρέπει τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων.

Πλήθος επιστημονικών φορέων και συλλόγων εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη μέθοδο της απόσπασής τους από τον αρχαιολογικό χώρο καθώς τεκμηριώνουν ότι θα αποτελέσει καταστροφή των αρχαιοτήτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Πολιτιστική Κληρονομιά Europa Nostra, τον ΣΕΑ, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, τον Ενιαίο Σύλλογο ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων, την Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας, τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, τον Φοιτητικό Σύλλογο Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΑΠΘ.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται μπροστά στους αγώνες

«Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, εντός πάρα πολλών εισαγωγικών, του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρηματικών ομίλων. Εχουμε τοποθετηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης και στη Βουλή επανειλημμένα με τις Ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει», σημείωσε στον χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος.

Τόνισε ότι «εμάς τους Θεσσαλονικείς η υπόθεση του Μετρό μάς "πληγώνει", από το 2006 που ξεκίνησε. Εχουν περάσει 13 χρόνια και με το χρονοδιάγραμμα το τελευταίο που ανακοινώθηκε θα περάσουν άλλα 4, το λιγότερο, και ποιος ξέρει...».

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «από την αρχή επέλεξαν τη μέθοδο της μελετοκατασκευής, βλέποντας και κάνοντας δηλαδή και ανεβάζοντας διαδοχικά το κόστος. Είχε προϋπολογιστεί σε 1 δισ. και έχει φτάσει, με επίσημη ενημέρωση από την "Αττικό Μετρό" στα 1,4. Θα πάει πάνω από 1,6 δισ. Ολοι ξέρουμε βέβαια και ποιος θα τα πληρώσει. Οι υπερβάσεις της χρηματοδότησης και ταυτόχρονα οι μειώσεις των μισθών, η διεύρυνση και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων. Αυτήν τη στιγμή δεν γίνονται εργασίες, έχει σταματήσει το έργο και είναι πολλοί οι άνεργοι».

Οι αρχαιότητες της Βενιζέλου αποτελούν «ένα πολύ βολικό άλλοθι που αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται από τους ίδιους και τους ίδιους για να δικαιολογήσουν όλες τις καθυστερήσεις και τις χρηματοδοτικές υπερβάσεις που έχουν». Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής, «τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου τις έχουμε επισκεφθεί. Μας έχει γίνει και ξενάγηση. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, είναι η διαχρονία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, ακριβώς 6 - 8 μέτρα κάτω από το έδαφος».

Σύμφωνα με τον Γ. Δελή, το ΚΑΣ θα πρέπει να σκεφθεί πάρα πολύ προτού καταλήξει στην απόφασή του. «Καταρχήν να προστατέψει την επιστημονική του αξιοπιστία και εγκυρότητα. Δεν μπορεί ένα επιστημονικό όργανο τη μια να λέει αυτά και την άλλη άλλα».

Ανέδειξε, ακόμα, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, θυμίζοντας, όσον αφορά την απόφαση του ΚΑΣ του '17, ότι δεν έγιναν πρακτικά βήματα για να κατοχυρωθεί.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του σημείωσε: «Εμείς ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κατά χώραν διατήρηση των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων. Θα χρειαστούν προσπάθειες και αγώνας. Το ΚΚΕ θα είναι μπροστά, ώστε η πολιτιστική μας κληρονομιά να μείνει και να αναδειχθεί, κόντρα ακόμα και σε αποφάσεις πρόσφατων νόμων, που ψήφισε η Βουλή, "αναπτυξιακών" νόμων, σύμφωνα με τους οποίους περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές παράμετροι δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις επενδύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ