Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
TRAVEL VLOG ΤΗΣ ΚΝΕ
«Ετοιμάζουμε το δικό μας ταξίδι στη γνώση... για να αλλάξουμε τον κόσμο!»

Συνέντευξη με την Χριστίνα Δολιανίδη, μέλος της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

Με κεντρικό σύνθημα «Ετοιμάζουμε το δικό μας ταξίδι στη γνώση... για να αλλάξουμε τον κόσμο!», η ΚΝΕ «εγκαινιάζει» το Travel Vlog για μαθητές Γυμνασίων, μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τη συλλογικότητα, την ψυχαγωγία και την εκδρομή, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να εκφραστούν. Οι μαθητές καλούνται να φτιάξουν την ομάδα τους, να δηλώσουν συμμετοχή, να επιλέξουν ένα χώρο ή δραστηριότητα που θα επισκεφτούν οργανώνοντας την επίσκεψή τους και καταγράφοντας τις εμπειρίες τους με όποιο μέσο θέλουν.

Για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας αυτής μιλά στον «Ριζοσπάστη» η Χριστίνα Δολιανίδη, μέλος της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ:

-- Τι ακριβώς είναι το Travel Vlog της ΚΝΕ;

-- Είναι μια πρωτοβουλία που παίρνει φέτος η Οργάνωσή μας και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γυμνασίων, με σύνθημα «Ετοιμάζουμε το δικό μας ταξίδι στη γνώση... για να αλλάξουμε τον κόσμο!». Οι μαθητές από όλη την Ελλάδα, συλλογικά σε ομάδες, θα οργανώσουν και θα βιντεοσκοπήσουν τη δική τους εκδρομή, επιλέγοντας να επισκεφτούν ένα μέρος που τους ενδιαφέρει.

Μέρη που μπορούν να επισκεφτούν είναι αυτά με ιστορική αξία, όπως κάποιο μουσείο, μνημείο, πάρκο, που να συνδέεται με την ιστορία του τόπου μας, των αγώνων του λαού και της νεολαίας μας. Επίσης, μέρη που δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας στην επιστήμη και την τεχνολογία για να ζήσουμε καλύτερα, όπως ενδεχομένως κάποιο Τεχνολογικό Πάρκο ή Μουσείο Ρομποτικής. Μέρη στην πόλη ή στη γειτονιά των μαθητών που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν γιατί φανερώνουν με τον πιο ωμό τρόπο την εκμετάλλευση και την αδικία που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Τέτοια μέρη μπορεί να είναι κάποιο hot spot συγκέντρωσης προσφύγων, κάποια θεραπευτική κοινότητα για εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες, κάποια χωματερή που επιβαρύνει το περιβάλλον, εγκαταλειμμένοι χώροι πρασίνου ή άθλησης, αλλά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με παρόμοια θεματολογία.

-- Τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό;

-- Αρχικά, να φτιάξει την ομάδα του μαζί με τους φίλους και τους συμμαθητές του και να δηλώσει συμμετοχή στο mailtravelvlog@kne.gr μέχρι τις 15/3/2020. Μετά, η κάθε ομάδα συζητάει και αποφασίζει το μέρος που θα επισκεφτεί, ψάχνει πληροφορίες, οργανώνει την εκδρομή της και προετοιμάζει τη «σκηνοθεσία» για το βίντεο που θα ετοιμάσει, κάνει μοντάζ και το στέλνει στο mail που δήλωσε συμμετοχή μέχρι τις 30/6/2020. Ολα τα βίντεο θα δημοσιευτούν και αφού αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή θα ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η νικήτρια ομάδα κερδίζει ως έπαθλο εκδρομή που θα επιλέξει η ίδια, από όσα μέρη επισκέφτηκαν οι υπόλοιπες ομάδες σε όλη την Ελλάδα!

-- Εχει ξεκινήσει η προετοιμασία του διαγωνισμού από τις ομάδες;

-- Αυτήν την περίοδο η δραστηριότητα έχει ξεκινήσει να συζητιέται με οργανωμένο τρόπο στις Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ. Κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες, άλλωστε, και αντίστοιχο πολύ όμορφο προπαγανδιστικό υλικό, αφίσα και ανακοίνωση. Ολα δείχνουν πως έχει ενθουσιάσει τους μαθητές ιδιαίτερα το γεγονός της αξιοποίησης του τεχνολογικού μέσου του μοντάζ και του βίντεο. Ηδη φτάνουν οι πρώτες πληροφορίες πως οι ομάδες σκαρφίζονται πολύ ωραίες ιδέες. Για παράδειγμα, ομάδες από την Αττική έχουν σκεφτεί να επισκεφτούν τα αντάρτικα μονοπάτια στην Πάρνηθα, μεγάλους αθλητικούς χώρους, όπως το γήπεδο του Πανελληνίου και να πάρουν συνέντευξη από αθλητές, να επισκεφτούν το Πλανητάριο, σχολεία εκπαίδευσης προσφυγόπουλων για να αναδείξουν το ζήτημα του πολέμου, της προσφυγιάς κ.λπ. Ομάδα από τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να γνωρίσει ένα Μουσείο Δεινοσαύρων, ομάδα από τα Γιάννενα να κάνει πεζοπορία στα βουνά που έδρασε ο ΔΣΕ, στην περιοχή γύρω από το Μουσείο στη Θεοτόκο, ενώ ομάδα από την Κρήτη θα επισκεφτεί το Αρκαλοχώρι, τον τόπο που μεγάλωσε ο Ναπολέων Σουκατζίδης. Οι περισσότερες ομάδες σκέφτονται με τι άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητα θα συνδυάσουν, ενδεχομένως, την επίσκεψή τους στο μέρος που αποφάσισαν, ώστε να δώσουν χαρακτήρα μονοήμερης εκδρομής.

-- Τι θέλει η ΚΝΕ να πετύχει μέσα από αυτόν το διαγωνισμό;

-- Πιστεύουμε πως πρόκειται για έναν δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, μέσα από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν, να μάθουν και να εκφραστούν για ζητήματα που τους απασχολούν. Να γίνουν ανήσυχα πνεύματα και να προβληματιστούν. Ως Οργάνωση επιδιώκουμε οι μαθητές να μαθαίνουν να κρίνουν και να αξιολογούν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών στις οποίες έχουν εύκολα πρόσβαση σήμερα και να αναζητούν την πραγματική αλήθεια. Να μάθουν την Ιστορία του λαού και του Κόμματός μας που φωτίζει τα ιδανικά και τις αξίες μας ακόμα και σήμερα και, δυστυχώς, αρκετές φορές διαστρεβλώνεται (ή δεν διδάσκεται καν) στα σχολικά βιβλία.

Μέσα και από αυτήν τη δραστηριότητα, η οποία θα εκτυλίσσεται όλους τους επόμενους μήνες, παράλληλα με όλη την υπόλοιπη δράση των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ μέσα και έξω από τα σχολεία, επιδιώκουμε οι Μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ να μάθουν να αξιοποιούν πολλές μορφές και τρόπους για να αποδεικνύουν πως με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να εξηγήσουμε αυτόν τον κόσμο, με τη δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να τον αλλάξουμε!

Σε αυτό το «ταξίδι» μπορούν να πάρουν μέρος και οι φίλοι της ΚΝΕ, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους, πέρα από το να μάθουν όσα είπαμε παραπάνω, μπορούν να δουν από πρώτο χέρι μια πολύ σημαντική πλευρά της δράσης της Οργάνωσής μας, αφού με συλλογικό τρόπο οι μαθητές θα εργαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα τους!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων(2021-07-08 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ(2020-06-27 00:00:00.0)
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου»(2020-01-18 00:00:00.0)
Στα χνάρια του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ(2019-08-07 00:00:00.0)
Επισκέπτονται εργοστάσια και συζητούν για την οικονομία(2013-10-19 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις - «μαθήματα ιστορίας»(2011-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ