Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών έξω από το κοινοβούλιο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τα χειρότερα επεισόδια βίας σε βάρος αντικυβερνητικών διαδηλωτών σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, όπου κλείνουν πλέον δύο μήνες οι κινητοποιήσεις πολλών χιλιάδων Λιβανέζων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι πρώτες σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι κρατικές δυνάμεις καταστολής πήραν εντολή να διαλύσουν τη συγκέντρωση χιλιάδων ατόμων χρησιμοποιώντας «βροχή» δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ προς τη μεριά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πάνω από 50 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς και της αγγλόφωνης λιβανέζικης εφημερίδας «The Daily Star». Μικρότερης έκτασης επεισόδια, αλλά εξίσου σοβαρά, σημειώθηκαν και την Κυριακή.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις. Η Λιβανέζα υπουργός Εσωτερικών Ράγια αλ Χάσαν ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ξεκινήσουν «διαφανή» έρευνα, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των βίαιων επεισοδίων. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ανθρώπους που «διείσδυσαν» στους διαδηλωτές και προειδοποίησε τους τελευταίους για «ομάδες» που θα προσπαθήσουν «να εκμεταλλευτούν» τις συγκεντρώσεις για να προκαλέσουν «συγκρούσεις» με τις δυνάμεις της τάξης. Ο επικεφαλής των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας Ιμάντ Οτμαν κάλεσε από την πλευρά του τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Επιπλέον, με ανάρτησή της στο «Τουίτερ», η Ντιάλα Χάινταρ της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε «τη χρήση υπερβολικής βίας» από τις δυνάμεις της τάξης, καταγγέλλοντας την παρουσία ανδρών με πολιτικά, συχνά με καλυμμένα τα πρόσωπα, που επιτίθενται στους διαδηλωτές.

Τα επεισόδια στο κέντρο της Βηρυτού δεν αποθάρρυναν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και χτες το απόγευμα, διεκδικώντας, οι περισσότεροι, κυβέρνηση τεχνοκρατών που δεν θα έχει σχέση με εκείνη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε χτες και η απόφαση της ηγεσίας του «Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου» να δώσει «λευκή επιταγή» στον Πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Αούν, στις διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας. Το γραφείο του εντολοδόχου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι είδε την εξέλιξη σαν «βαριά παραβίαση του συντάγματος». Νωρίτερα, ο Λιβανέζος Πρόεδρος ανακοίνωσε νέα αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συνεδρίασης της βουλής για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση δρομολογήθηκε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ