Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις σωματείων ενάντια σε απολύσεις

Αντεργατικό μπαράζ της εργοδοσίας, με τον αέρα του αντεργατικού οπλοστασίου που της λύνει τα χέρια

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»
Την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και συνδικαλιστή Ν. Γκισγκίνη απαίτησαν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλος της διοίκησης του οποίου είναι ο απολυμένος, στην τριμερή που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο εργαζόμενος απολύθηκε από την εταιρεία «ESA SOLUTIONS SA», που παρέχει υπηρεσίες φύλαξης στον αερολιμένα Κεφαλονιάς τον οποίο διαχειρίζεται η «FRAPORT».

Οπως υπογράμμισαν οι συνδικαλιστικοί φορείς, η απόλυση που έγινε με τη μορφή της μη ανανέωσης της σύμβασης, ήταν μεθοδευμένη. Εγινε μετά τη συμμετοχή του εργαζόμενου στην πανεργατική απεργία στις 2 Οκτώβρη, την εκλογή του στο Σωματείο, τη συνδικαλιστική του δράση για την καταβολή δεδουλευμένων. Οπως καταγγέλλουν, πρόκειται για τον μόνο εργαζόμενο η σύμβαση του οποίου δεν ανανεώθηκε, ενώ η εταιρεία με αγγελία αναζητά προσωπικό για να καλύψει την ίδια θέση.

Οσον αφορά στην απόφαση του επιθεωρητή Εργασίας να στείλει την υπόθεση στα δικαστήρια, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι αυτή «αντικειμενικά δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, γιατί πατάει στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με το διευθυντικό δικαίωμα, με το απαράδεκτο καθεστώς επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αεροδρόμια και λιμάνια, με την αξιολόγηση των εργαζομένων, με την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης» και καλεί σωματεία και εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη του απολυμένου.

Να ανακληθούν οι απολύσεις στη «ΣΕΛΟΝΤΑ»

Την ανάκληση των απολύσεων πέντε εργαζομένων, μεταξύ αυτών και ενός εκλεγμένου στο Διοικητικό του Συμβούλιο, απαιτεί από την εργοδοσία της επιχείρησης «ΣΕΛΟΝΤΑ» το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας.

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, το ΣΕΠΕ, σε ό,τι αφορά τον εκλεγμένο εργαζόμενο, «αναγνωρίζει τη συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου και παρότρυνε την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυσή του, ενώ η ίδια η επιχείρηση αρνείται».

«Είναι γελασμένη η εργοδοσία του ομίλου "ΣΕΛΟΝΤΑ", αν νομίζει ότι θα περάσουν οι σχεδιασμοί της», τονίζει και ξεκαθαρίζει πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν περισσεύει κανείς! Η εντατικοποίηση καλά κρατεί. Συνεχώς ζητάνε υπερωρίες», αναφέρει το Συνδικάτο, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για να επιστρέψουν οι συνάδελφοί τους στη δουλειά. Καλεί, ταυτόχρονα, όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων.

Διαμαρτυρία ενάντια σε απόλυση σε ξενοδοχείο της Λάρισας

Εργαζόμενο που δούλευε στο ξενοδοχείο «METROPOL» της Λάρισας για περισσότερα από 15 χρόνια απέλυσε η εργοδοσία, αφού προηγούμενα, στα τέλη Νοέμβρη άσκησε αγωγή σε βάρος του με διάφορες προφάσεις, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να οδηγηθεί στην Ασφάλεια ενώ δούλευε.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί συνέχεια μιας σειράς συμβάντων που έχουν προηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού η εργοδοσία προσπαθεί εδώ και καιρό να αναγκάσει τον συνάδελφό μας να αποχωρήσει οικειοθελώς από την επιχείρηση, για να γλιτώσει το ποσό της απόλυσης».

Στις 4/12 αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του κλαδικού Συνδικάτου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, με στόχο να κάνουν γνωστό στους εργαζόμενους της πόλης την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας. Η προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, αφού κάλεσε αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο, με το πρόσχημα ότι δυσκολευόταν η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία της περιοχής να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης του συναδέλφου, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε εργαζόμενο που βιώνει παρόμοια περιστατικά αλλά ακόμη δεν έχει βρει τη δύναμη να συγκρουστεί.

Δεκάδες απολύσεις στη MSD

Στον κλάδο του Φαρμάκου, λίγες βδομάδες μετά τις απολύσεις 50 εργαζομένων από την εταιρεία «Angelini», η εταιρεία MSD προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις, κλείνοντας ένα ολόκληρο τμήμα, με τις γνωστές πρακτικές των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων».

Το γεγονός καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η MSD και άλλες εταιρείες του κλάδου προχωρούν σε τέτοιες αποφάσεις.

«Οι εργοδότες, αφού συσσώρευσαν υπερκέρδη από τη δουλειά των εργαζομένων, τώρα τους ξεφορτώνονται για να αυξήσουν και άλλο την κερδοφορία τους. Στον κλάδο της ιατρικής ενημέρωσης μετράμε εδώ και χρόνια χιλιάδες απολύσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι εργοδότες αξιοποιούν όλο το αντεργατικό πλαίσιο που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή. Για άλλη μια φορά, καταρρέουν οι αυταπάτες για "καλούς" και "κακούς" εργοδότες και τα παραμύθια για "αναπτυξιακά κίνητρα" που καλλιεργούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, μαζί με τις κυβερνήσεις και τους "συνδικαλιστές" των διασπαστικών ομοσπονδιών του κλάδου (ΠΟΙΕ, ΠΟΣΥΦΕ)», τονίζει η ΟΕΦΣΕΕ.

«Oι απολύσεις δεν σταματούν, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια συνεχίζουν να είναι καθεστώς σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία. Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που, όπως χρησιμοποιεί το φάρμακο ως εμπόρευμα, έτσι χρησιμοποιεί και τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, να συσπειρωθούν στις γραμμές των ταξικών σωματείων και της Ομοσπονδίας για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Καταγγέλλουν εκδικητικές απολύσεις και κλίμα τρομοκρατίας

Την απόλυση εργαζομένου από την εργοδοσία της ICAP καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και διεκδικεί την ανάκλησή της. Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, ο εργαζόμενος (Ν.Γ.) απολύθηκε εκδικητικά «λόγω της συμμετοχής του στις δύο τελευταίες 24ωρες πανελλαδικές γενικές απεργίες αλλά και της δράσης μέσα στο χώρο δουλειάς», ως μέλος του σωματείου. Μάλιστα, η απόλυση έγινε «λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του σε κινητοποίηση στο χώρο της εταιρείας για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους εργολαβικούς εργαζόμενους» που δουλεύουν και μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας. «Στόχος της απόλυσης ήταν όχι μόνο ο εκφοβισμός του συναδέλφου, αλλά οποιουδήποτε εργαζόμενου στην εταιρεία σκέφτεται να σηκώσει κεφάλι και να παλέψει απέναντι στα εξαντλητικά ωράρια, στους χαμηλούς μισθούς, στην εντατικοποίηση που κυριαρχούν στην εταιρεία», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στην προσπάθεια τρομοκρατίας.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης από την εργοδοσία της επιχείρησης «Custom Made» στον Ασπρόπυργο. Η εργοδοσία απέδωσε την απόλυση στη μείωση της παραγωγής στο εργοστάσιο. Το Συνδικάτο όμως κάνει λόγο για εκδικητική και στοχευμένη απόλυση, καθώς η εργαζόμενη είναι μέλος του, έχει συνδικαλιστική δράση, συμμετέχει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και παλεύει για τα αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς. Το Συνδικάτο ήδη προχώρησε σε παρέμβαση στην επιχείρηση, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση, με την εργοδοσία να ενοχλείται και να προσπαθεί να εμποδίσει την ενημέρωση των εργαζομένων. Επίσης, θα βρεθεί στο πλευρό της εργαζόμενης στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Την άμεση επαναπρόσληψη των τριών φορτοεκφορτωτών στο λιμάνι της Πάτρας που απολύθηκαν απαιτεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας. Οι εργαζόμενοι δούλευαν για χρόνια μέσω του Σωματείου «ΗΡΑΚΛΗΣ», το οποίο, όπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο, «κλείνει τις συμφωνίες με τις ναυτιλιακές εταιρείες» και έχει δημιουργήσει μια ΚΟΙΝΣΕΠ. «Ο ίδιος ο πρόεδρος του "Σωματείου ΗΡΑΚΛΗΣ" και επικεφαλής της εταιρείας ΚΟΙΝΣΕΠ συμμετέχει ως εκπρόσωπος εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΛΠΑ», σχολιάζει και αναρωτιέται «πώς γίνεται αυτός που απολύει τη μια στιγμή, να εκπροσωπεί και εργαζόμενους την άλλη».

Την απόλυση εργαζόμενου από την εργοδοσία της επιχείρησης «NOYNOY - Friesland Campina» καταγγέλλει το Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων Αχαΐας. Το Σωματείο κάνει λόγο για προκλητική απόλυση εργαζόμενου, ο οποίος «ταλαιπωρήθηκε από ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας που προκλήθηκε ενώ εργαζόταν στη βάρδιά του στο εργοστάσιο». Μετά την επιστροφή του στη δουλειά και ενώ ανέλαβε κανονικά τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν, «η εταιρεία με άδικο τρόπο προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασής του». Το Σωματείο καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία και σχολιάζει ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται σε μια περίοδο «που βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της εταιρείας για επέκταση και αύξηση της κερδοφορίας».

Τις απολύσεις εργαζομένων καθώς και τις απειλές από προϊσταμένους σε τμήματα της εξυπηρέτησης σταθερής και τεχνικού καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone» - «360 connect» και λοιπές θυγατρικές. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε Φάληρο, Ρέντη, Πετράλωνα έχουν ήδη γίνει τρεις απολύσεις. Το Σωματείο χαιρετίζει τη στάση εργαζόμενου που αρνήθηκε να υπογράψει την απόλυσή του και καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. «Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας», τονίζει. Οπως εξηγεί, σε όλο τον όμιλο «η πίεση και η εντατικοποίηση έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι συνάδελφοι τρέχουν να ολοκληρώσουν τα project με ατέλειωτες υπερωρίες, στα τηλεφωνικά κέντρα οι άπιαστοι στόχοι οδηγούν σε απειλές και κομμένα μπόνους, σε συστάσεις απόλυσης και ό,τι άλλο συμφέρει την εργοδοσία ώστε να έχει υποταχτικούς εργαζόμενους».

Την απόλυση εργαζόμενου από εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο φιαλών υγραερίου καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Η εργοδοσία επικαλέστηκε τον «εποχικό χαρακτήρα» της απασχόλησης του εργαζόμενου, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόλυση, η οποία, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, συνδέεται με τη συνδικαλιστική του δράση, καθώς ο εργαζόμενος δούλευε με σύμβαση αορίστου χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον αγώνα πέτυχαν την ανάκληση εκδικητικής απόλυσης συνδικαλιστή(2021-04-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις αγωνιστών εργαζομένων(2020-09-22 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις(2020-08-12 00:00:00.0)
«Στο πόδι» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων(2020-04-01 00:00:00.0)
Απήργησαν για τρίτη φορά ενάντια στην εκδικητική απόλυση(2019-11-19 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση στην απόλυση συνδικαλίστριας από τη «Selecta»(2018-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ