Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ολο πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών

Ναυτικές ασκήσεις από Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία, αλλά και κινεζικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής

Πλάνο από τη χτεσινή άσκηση το οποίο διένειμε η Λευκωσία
Πλάνο από τη χτεσινή άσκηση το οποίο διένειμε η Λευκωσία
Διευρύνονται η αντιπαράθεση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι κινήσεις για την κατοχύρωση των συμφερόντων των αστικών τάξεων σε βάρος των λαών. Η Τουρκία, και με τα μνημόνια για οριοθέτηση ΑΟΖ στις θαλάσσιες ζώνες και τη στρατιωτική συνεργασία με τη λιβυκή «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φαγιέζ Σάρατζ, επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών συμμάχων της, που ευνοούν το άνοιγμα του παζαριού για το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων, στο οποίο συμμετέχουν ενεργά.

Προχτές η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ κοινοποιήθηκε και στον ΟΗΕ, ενώ κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι είναι «νόμιμη» και «σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο». Ο δε υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας», που περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα από τις ΑΟΖ άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Χτες και ο «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν έργα για την «ενεργειακή διασύνδεση» με την Τουρκία. Επίσης μίλησε για έργα αξίας 80 εκατ. δολαρίων που έγιναν στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της Κερύνειας, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα θα προχωρήσουν και αλλού.

Ο δε «υπουργός Εξωτερικών» και «αντιπρόεδρος» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, είπε χτες ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια ομοσπονδία στην Κύπρο και ότι ο ίδιος είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Τριβές ΗΠΑ με την Τουρκία

Για τις δικές της σκοπιμότητες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υπέβαλε προχτές πρόταση για κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών «S-400», κάτι που για να γίνει πράξη πρέπει να ακολουθήσουν διάφορες εγκρίσεις και τελικά αυτή του Αμερικανού Προέδρου. Το τουρκικό ΥΠΕΞ συνέδεσε τη κίνηση αυτή με «γνωστούς αντιτουρκικούς κύκλους» και τη χαρακτήρισε «μία ακόμα εκδήλωση περιφρόνησης προς κυρίαρχες αποφάσεις που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια». Σε ανακοίνωσή του καλεί το Κογκρέσο «να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση, διαφυλάσσοντας τους κοινούς μας στόχους για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων». Επίσης, χτες η αμερικανική Γερουσία ομόφωνα με ψήφισμά της προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων και άλλων Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που αναμένεται να εξοργίσει την τουρκική ηγεσία.

Εκθεση του ΟΗΕ για όπλα στη Λιβύη

Στο μεταξύ, έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες κάνει λόγο για συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, μεταξύ άλλων από Τουρκία, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συντάκτες της 376σέλιδης έκθεσης τονίζουν πως και οι δύο βασικές εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη - η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του Σάρατζ και ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» του Χάφταρ - προμηθεύονται όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, στρατιωτική εκπαίδευση και μισθοφόρους κυρίως από αφρικανικές χώρες, όπως το Σουδάν και το Τσαντ, η παρουσία των οποίων «έγινε πιο έντονη» το 2019 εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούν πως το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλισμών έχει ως αποδέκτη τις δυνάμεις του Χάφταρ. Χτες σε ελληνικά ΜΜΕ έκαναν την εμφάνισή τους βίντεο που δείχνουν τη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Σάρατζ. Η κίνηση αυτή μάλιστα εμφανιζόταν ως «εκβιασμός του Ερντογάν για να υπογραφούν τα μνημόνια», κάτι που προβάλλει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης χτες, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Express» έκανε λόγο για προειδοποιήσεις που φέρεται πως απηύθυναν προς τον Χάφταρ στρατιωτικοί αξιωματούχοι «από Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ», με αφορμή την κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας την περασμένη βδομάδα, πιθανώς από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα καταστρέψουν τα συστήματα αυτά σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν ξανά σε βάρος των αμερικανικών δυνάμεων.

Ναυτική άσκηση Κύπρου - Γαλλίας - Ιταλίας

Στο «παζλ» του παζαριού και των ανταγωνισμών στην περιοχή, η Κύπρος πραγματοποίησε χτες ναυτική άσκηση τύπου PASSEX με τη Γαλλία και την Ιταλία, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ - περιοχή όπου δραστηριοποιούνται ήδη τα ενεργειακά μονοπώλια «Τotal» (Γαλλία) και «Eni» (Ιταλία). Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης αρνήθηκε χτες να μιλήσει για τον ακριβή χώρο διεξαγωγής της άσκησης και επέλεξε να μιλήσει για «το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από τις ασκήσεις που γίνονται», ότι «συνεχίζουμε απρόσκοπτα αυτή τη δυναμική και τη συνεργασία μας με χώρες όπως είναι η Γαλλία και η Ιταλία». Πρόσθεσε δε ότι «η παρουσία των πολεμικών σκαφών διαφόρων χωρών έχει να εξυπηρετήσει και τα δικά τους συμφέροντα και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη συνεργασία την οποία καλλιεργούμε», ενώ ενδεικτικό είναι ότι μίλησε και για «δικαιώματα που αποκτούν άλλοι (;) στην κυπριακή ΑΟΖ».

Σημειωτέον, στην Κύπρο βρίσκονται εδώ και μέρες η γαλλική φρεγάτα «Surcouf» και η ιταλική «Martinengo», η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα θα συνεχίσει να πλέει ανοιχτά της Κύπρου κι άλλες μέρες. Στο μεταξύ, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» εμφάνισε την άφιξη της «Martinengo» στο λιμάνι της Λάρνακας ως εργαλείο «για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων».

Υγροποίηση αερίου και με κινεζική «εμπλοκή»

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές του κουβαριού που μπλέκει όλο και περισσότερο είναι οι πληροφορίες στον κυπριακό Τύπο για κινεζικές επενδύσεις στο Βασιλικό, στην Πάφο. Γίνεται λόγος για κοινοπραξία της κινεζικής «China Petroleum Pipeline Engineering» και της ελληνικής «Metron» - των οποίων μάλιστα εκπρόσωποι βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο - που μέσα από συνεργασία με τα κινεζικά ναυπηγεία Hudong - Zhonghua Shipbuilding και τους Νορβηγούς διαχειριστές «Wilhelmsen Ship Managemen» θα αναλάβουν τη διαμόρφωση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ