Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Κινητοποίηση για τους εποχικούς εργαζόμενους

Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Βέροιας
Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Βέροιας
Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Βέροιας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών και ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στα διαλογητήρια και στα κονσερβοποιεία της περιοχής, πραγματοποίησε την Τετάρτη το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας.

Παρά την κακοκαιρία, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΟΑΕΔ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Διάκογλου, σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων πραγματοποιεί κατά μέσο όρο από 30 μέχρι 80 μεροκάματα το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, ενώ την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι στις επιχειρήσεις του κλάδου οργιάζει η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία.

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι φτωχοί αγρότες και αγρότισσες που εργάζονται στον κλάδο εποχικά, για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα, καλούνται πλέον μέσω του εργόσημου να καλύψουν την ασφάλειά τους, απαλλάσσοντας τελείως την εργοδοσία από αυτήν την υποχρέωση.

Ανέδειξε επίσης μια σειρά από πτυχές που επιδεινώνουν την κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου, όπως π.χ. το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου μη εποχικές, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων, κυρίως γυναίκες, εργάζονται εποχικά. Το επίδομα ανεργίας έχει κουτσουρευτεί, ενώ όταν συμπληρώσουν 400 μέρες επιδότησης στα 4 τελευταία χρόνια, δεν το δικαιούνται... Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται από τον ΕΦΚΑ σε κωδικό ασφάλισης με βάση τον οποίο δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη στα 62 τους χρόνια, παρότι έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημερομίσθια. Οι εργαζόμενοι, που κληρονόμησαν έστω και ένα μικρό χωράφι, φορολογούνται άγρια, επειδή παραδίδουν παραγωγή, τους επέβαλαν νέα χαράτσια ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ κ.λπ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κώστας Κατσιμένης.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του πλαισίου των αιτημάτων στη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Ενταξη στο Ταμείο Ανεργίας με 80 ένσημα χωρίς να αφαιρούνται οι δυο τελευταίοι μήνες. Ενταξη στον νόμο 1836/89 (εποχικότητας) και θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας για όσους πραγματοποιούν 30 μεροκάματα το χρόνο. Κατοχύρωση σύνταξης ΙΚΑ με 2.000 εποχικά ένσημα. Να αλλάξει η εγκύκλιος 118454/1989 που χαρακτηρίζει εποχικές επιχειρήσεις ή μη. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες. Να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για ασφάλιση με εργόσημο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ