Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συγκεντρώσεις και καταγγελία της αστυνομικής βαρβαρότητας

Από την «Πορεία για τα μάτια της Χιλής» στις 10/12 στο Σαντιάγκο
Από την «Πορεία για τα μάτια της Χιλής» στις 10/12 στο Σαντιάγκο
Στους δύο μήνες που διαρκούν ήδη οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, έρχεται στο φως όλο και περισσότερο η αστυνομική βαρβαρότητα. Οι νεκροί διαδηλωτές ανέρχονται σε 28, ενώ από προχτές μία 15χρονη και ένας 32χρονος βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, χτυπημένοι στο κεφάλι από δακρυγόνα.

Την Τρίτη 10 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγινε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο με σύνθημα «Πορεία για τα μάτια της Χιλής», με τους διαδηλωτές να κρατάνε χαρακτηριστικά πλακάτ με ένα μεγάλο μάτι, ή να έχουν καλυμμένο το ένα τους μάτι. Ηθελαν έτσι να καταδείξουν ότι από τις σφαίρες καουτσούκ, τα σκάγια από φυσίγγια, τα δακρυγόνα και τα χημικά που χρησιμοποιεί η στρατιωτικοποιημένη αστυνομία (καραμπινιέροι), 352 διαδηλωτές έχουν προβλήματα όρασης, με 21 από αυτούς να την έχουν χάσει μερικά ή ολικά. Οι τραυματίες αυτοί είναι ένα τμήμα από τους συνολικά 3.449 (2.767 άνδρες, 397 γυναίκες και 254 έφηβοι και παιδιά) σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής.

Επιπλέον, έχουν γίνει πάνω από 900 καταγγελίες από διαδηλωτές και διαδηλώτριες για κακοποιήσεις, βασανισμούς και σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια κράτησης, θυμίζοντας τις μαύρες εποχές της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Την Τετάρτη, πάντως, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για διοικητική δίωξη κατά του Αντρές Τσάντβικ, μέχρι τις 28 Οκτώβρη υπουργού Εσωτερικών, για συνεχόμενη βάναυση καταστολή των διαδηλωτών και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ίδια πρόταση περιλαμβάνει μομφή κατά του Προέδρου Πινιέρα, γιατί στήριξε επανειλημμένα τη βίαιη καταστολή. Μετά τη γενική κατακραυγή, ο Πινιέρα αναγκάστηκε να ανακοινώσει κάποια σχέδια βοήθειας σε ιατρικό, εργασιακό και ψυχολογικό επίπεδο για τα θύματα και τη δημιουργία «Τεχνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», στην οποία θα συμμετέχουν το υπουργείο Δημόσιας Υγείας, ανώτατοι δικαστές, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Διαμεσολαβητής για τα Παιδιά και οι καραμπινιέροι, υποτίθεται για να μη χρησιμοποιείται «υπέρμετρη βία».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται καθημερινά οι συγκεντρώσεις που οργανώνει η Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση άνω των 200 οργανώσεων - συνδικαλιστικών, φοιτητικών, ιθαγένικων, αγροτικών κ.λπ.), απαιτώντας ουσιαστική βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δωρεάν - ποιοτική Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, καθώς και Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από το λαό η οποία θα αλλάξει το Σύνταγμα, που 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας εξακολουθεί να είναι σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος του, καθώς δεν το άλλαξαν οι νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Ετσι, οι οργανώσεις αυτές απορρίπτουν τη λεγόμενη συμφωνία «για την ειρήνη και το νέο Σύνταγμα» που υπέγραψε η κυβέρνηση με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (το ΚΚ Χιλής διαφώνησε, στηρίζοντας τα αιτήματα του κινήματος).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ