Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις από τους εργολαβικούς στα ΕΛΠΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ στην Αττική, ενάντια στις μειώσεις προσωπικού τις οποίες φαίνεται πως σχεδιάζουν η διοίκηση της εταιρείας μαζί με τους εργολάβους. Την κινητοποίηση στηρίζει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου.

Επίσης σήμερα, στη Θεσσαλονίκη έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.).

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση των ΕΛΠΕ και οι εργολάβοι φαίνεται πως σχεδιάζουν μείωση προσωπικού, απειλώντας να στείλουν στην ανεργία πολλούς από τους εργολαβικούς εργαζόμενους το επόμενο διάστημα. Το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με το οποίο δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, συνεπάγεται εκτός των άλλων και την έλλειψη προστασίας απέναντι στην απόλυση, αφού η εργοδοσία μπορεί να τους στείλει στην ανεργία με τη λήξη της σύμβασης χωρίς να δικαιούνται αποζημίωση.

«Οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά συναδέλφων, για μειώσεις μισθών, για πλαφόν στις υπερωρίες αλλά και για απολύσεις του προσωπικού που εργάζονται μέσω εργολάβου, δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν εργαζόμενο σε ησυχία. Είτε "μόνιμος" είτε "εργολαβικός", ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντηθεί δυναμικά το αίσχος που ετοιμάζουν», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας. Διεκδικεί «μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα» και πρόσληψη των εργολαβικών εργαζομένων «με άμεση εργασιακή σχέση από τα ΕΛΠΕ».

Το Σωματείο καταγγέλλει επίσης την απαράδεκτη πρακτική των ΕΛΠΕ να παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση και την πραγματοποίηση περιοδειών συνδικαλιστών και συγκεντρώσεων σε χώρους του ομίλου. Τα σχετικά κρούσματα συνεχίστηκαν προχτές όταν η εργοδοσία έθεσε εμπόδια στην πραγματοποίηση περιοδείας του Συνδικάτου στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας. «Η πρακτική αυτή προφανώς σχετίζεται με το παραπέρα χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών», σημειώνει το Συνδικάτο και ξεκαθαρίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες στο γύψο. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση και καμία μείωση μισθών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ