Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Απαγορεύει τη διοργάνωση κομματικών εκδηλώσεων στους χώρους της σχολής

Καταγγελία από τις Οργανώσεις ΝΟΠΕ ΑΠΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σε μία απόφαση ουσιαστικής κατάργησης του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων προχώρησε χτες, Τρίτη, η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των καθηγητών του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, απαγορεύοντας τη διοργάνωση κομματικών εκδηλώσεων στο κτίριο του τμήματος.

Η αντιδραστική αυτή απόφαση λήφθηκε με αφορμή τη στοχοποίηση από καθηγητή του τμήματος της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν στις 22 Νοέμβρη η Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στην αντιδραστική πολιτική στη δικαιοσύνη - Το παράδειγμα της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός κατήγγειλε πως το μάθημά του, που πραγματοποιούνταν σε παρακείμενη αίθουσα, «ενοχλήθηκε» από τα χειροκροτήματα της εκδήλωσης. Η ΓΣ κάλεσε σε «απολογία» μέλος της ΚΝΕ και στη συνέχεια έθεσε ως ζήτημα τον περιορισμό των κομματικών εκδηλώσεων στο χώρο της ΝΟΠΕ, πράγμα και το οποίο αποφάσισε.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Οργανώνεις ΝΟΠΕ ΑΠΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τονίζουν πως «τέτοιες ενέργειες, πίσω από την κουρτίνα της λογικής "έξω τα κόμματα", μέσα από τη στοχοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό. Την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων. Εντάσσονται στην εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου". Είναι φυσική συνέχεια της αμφισβήτησης του ασύλου. Δεν είναι τυχαία η στιγμή που γίνονται».

Και προσθέτει: «Η απόφαση (...) επιβεβαιώνει ηχηρά τα όρια που έχει η "ελεύθερη διακίνηση ιδεών" εντός του σημερινού πανεπιστημίου, καθώς και τον χαρακτήρα του "ευρωπαϊκού πανεπιστημίου" των ταξικών φραγμών και των εμποδίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με κύριο γνώρισμα τον αντικομμουνισμό.

Στο σημερινό πανεπιστήμιο κυριαρχεί, όσο κι αν θέλουν να το κρύψουν, η διδασκαλία με ταξικό, κομματικό πρόσημο. Κυριαρχεί η κυβερνητική πολιτική τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. (...)

Στο χώρο της Νομικής, αυτό είναι ξεκάθαρο με την παρέμβαση ΜΚΟ, πρεσβειών με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, ακόμα και χρηματοδοτήσεις μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ερευνητικών. Είναι εμφανές ποια είναι η επιλογή: Αμφιθέατρα κλειστά στον προβληματισμό, στις ριζοσπαστικές και προοδευτικές ιδέες, ανοιχτά στον ανορθολογισμό, στη συντήρηση, σε πρέσβεις και προξένους χωρών που ματώνουν τους λαούς, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στο ΑΠΘ του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ».

Οι Οργανώσεις της ΝΟΠΕ καλούν «κάθε προοδευτικό και σκεπτόμενο φοιτητή και καθηγητή στη σχολή της Νομικής» να προβληματιστούν σχετικά με το τι πραγματικά ενόχλησε και οδήγησε στην απόφαση, σημειώνοντας πως μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων «η τεκμηριωμένη άποψη πάνω στις ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης και η αποκάλυψη της εγκληματικής φύσης της ναζιστικής ιδεολογίας της ΧΑ, όπως και ο ταξικός χαρακτήρας του Συντάγματος και του Δικαίου», ζητήματα που μόνο τέτοιου είδους εκδηλώσεις αναδεικνύουν.

Επίσης, δηλώνουν πως «το φοιτητικό κίνημα, η πολιτική δράση των φοιτητών και πολύ περισσότερο η πρωτοπόρα δράση των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική ούτε φιμώνονται, ούτε μπαίνουν στον πάγο» και καλούν κάθε προοδευτικό φοιτητή και καθηγητή να δυναμώσει την πάλη απέναντι στη νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στην Εκπαίδευση.

  • Σήμερα, στις 12.30 μ.μ., ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ καλεί σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Νομικής Σχολής, απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ