Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εκτακτη διεθνή συνδιάσκεψη για τον Λίβανο συγκαλεί για αύριο, 11 Δεκέμβρη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης με φόντο τις συνεχιζόμενες (από τις 17 Οκτώβρη) λαϊκές διαδηλώσεις. Χτες ο Λιβανέζος μεγαλοεργολάβος Σαμίρ Χατίμπ απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς η σουνιτική κοινότητα ανανέωσε την υποστήριξη στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι.

ΤΖΑΚΣΟΝΒΙΛ.-- Ως «τρομοκρατική» ερευνά το FBI την επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή ο 21χρονος Σαουδάραβας υποσμηναγός Μοχάμεντ Σαΐντ Αλσαμράνι σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Πενσακόλα της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τρεις ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους οκτώ. Το FBI τόνισε πως διενεργεί έρευνες ώστε να διαπιστώσει εάν ο δράστης ήταν μόνος του ή έδρασε στο πλαίσιο μεγαλύτερου δικτύου.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν χτες στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ εξαιτίας του σκανδάλου εμπλοκής του στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017. Ο Μουσκάτ δεν εμπλέκεται άμεσα στην έρευνα, όμως έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στα μέσα Γενάρη μετά την εκλογή νέου επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. Ο μεσάζων της δολοφονίας έχει συνδέσει πρόσωπα από τον κύκλο του Μουσκάτ με απόπειρες συγκάλυψης της δολοφονίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός, Ανταμ Σιφ, δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο το κατηγορητήριο σε βάρος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εστιαστεί στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις, αντί να γίνει προσπάθεια να του καταλογιστούν ευθύνες για «τα πάντα», ενόψει της αναμενόμενης παραπομπής του.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις ρουκέτες έπεσαν χτες σε στρατιωτική βάση δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας τον τραυματισμό έξι Ιρακινών μελών των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Οι Σοσιαλδημοκράτες της Φινλανδίας, οι οποίοι ηγούνται μιας πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, εξέλεξαν την 34χρονη υπουργό Μεταφορών, Σάνα Μάριν, για πρωθυπουργό της χώρας, μετά την παραίτηση του Αντι Ρίνε. Ο Ρίνε - μετά από έξι μήνες στην εξουσία - παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα, καθώς το Κεντρώο Κόμμα - ο δεύτερος μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος - απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του, εξαιτίας, όπως είπε, των χειρισμών του στην πολυήμερη απεργία των ταχυδρομείων. Η απεργία είχε επεκταθεί και στον κρατικό αερομεταφορέα «Finnair» και άλλους κλάδους.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ.-- Μικροκαταρρεύσεις και περιορισμένες υλικές ζημιές αναφέρθηκαν μετά από σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών που έγινε χτες στην περιοχή Μουτζέλο της περιφέρειας της Τοσκάνης. Τα σχολεία έμειναν κλειστά, όπως ανακοινώθηκε, για προληπτικούς λόγους.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω ή γύρω από το νησί Ουάιτ όταν χτες εξερράγη το ηφαίστειο Ουακατάνε, ενώ μια ομάδα τουριστών εκείνη την ώρα επισκεπτόταν τον ίδιο τον κρατήρα. Χτες το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι 23 άτομα διασώθηκαν, ενώ το βράδυ (τοπική ώρα) η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από πτήσεις με εναέρια μέσα δεν εντοπίστηκε «κανένα ίχνος ζωής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ