Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», το οποίο περιέχει νέο χοντρό πακέτο γενναίων φοροελαφρύνσεων και έξτρα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Το λογαριασμό για όλα αυτά θα κληθεί - όπως πάντα - να τον πληρώσει ο λαός, όσο κι αν τα κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν και χτες να κάνουν το μαύρο άσπρο, παρουσιάζοντας τα ψίχουλα που προκύπτουν από την αλλαγή στη φορολογική κλίμακα ως δείγμα «ελάφρυνσης για όλους», για να κρύψουν με λαθροχειρίες και προπαγανδιστικά τρικ ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού.

Συμπαραστάτες στην προσπάθεια για ακόμα πιο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα η κυβέρνηση είχε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που άσκησαν κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ δεν δίστασαν να παροτρύνουν την κυβέρνηση για ακόμα πιο «τολμηρά μέτρα» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης παραπονέθηκε ότι «θέλετε να εμφανίζετε ότι εμείς οι κακοί ΣΥΡΙΖΑίοι είμαστε κατά της επιχειρηματικότητας, κατά των επιχειρήσεων», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος, πρότεινε τη μείωση στο 85% στην προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα και την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων, γιατί έτσι «θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις» κ.ο.κ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Αρβανιτίδης είπε ότι δεν προϋποθέτει κανένα «επενδυτικό σοκ» το νομοσχέδιο και κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του για μεγαλύτερη «διευκόλυνση της φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων». Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, εγκάλεσε τη κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων όπως «η μείωση φορολογικού συντελεστή» των επιχειρήσεων «στο 20%», ενώ το ΜέΡΑ25 ζήτησε να είναι μεγαλύτερες οι φοροελαφρύνσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή, δηλαδή για τα τρωκτικά των ΑΠΕ.

Το ΚΚΕ, με τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και των βουλευτών του, αποκάλυψε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης καθιστά ακόμα πιο ταξικό και άδικο το φορολογικό σύστημα, κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για την ένταση της φοροληστείας που προετοιμάζει η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και απηύθυνε κάλεσμα στο λαό να δυναμώσει την πάλη του, να σηκώσει τον πήχη των απαιτήσεων, να διεκδικήσει όχι τα ψίχουλα αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ