Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Ακόμα πιο άδικο και ταξικό

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» για να «συγκαλύψει τον αντιδραστικό, ταξικό χαρακτήρα της φορολογικής μεταρρύθμισης» χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, τα περί μειώσεων της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι φέρνει το φορολογικό της νομοσχέδιο.

Το φορολογικό σύστημα γίνεται πιο άδικο, τόνισε και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, π.χ. τα 1,2 δισ. ευρώ που λέει η κυβέρνηση ότι είναι ο «δημοσιονομικός χώρος» τον οποίο μοιράζει. Ο οποίος όμως - συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - αφενός προέρχεται από την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, αφετέρου τα 615 εκατ. ευρώ από αυτό το ποσό, δηλαδή πάνω από το 50% που πληρώνει ο λαός, «το δίνετε πεσκέσι στις επιχειρήσεις, στους έχοντες και κατέχοντες».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τα ψίχουλα από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, που είναι λιγότερα και από σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την άγρια φοροληστεία που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια ο λαός (μόνο από το 2010 έως το 2018 έχει πληρώσει πάνω από 50 δισ. ευρώ), κάνει λόγο για «ελάφρυνση για όλους», κρύβοντας τα νέα φορολογικά βάρη που τη νέα χρονιά θα προστεθούν στο λαό, ο οποίος είναι αυτός που σηκώνει το 93% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης που προβλέπει το νομοσχέδιο, συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, το δείχνουν περίτρανα τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που προβλέπουν αύξηση φορολογικών εσόδων συνολικά κατά 773 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν από την αύξηση των έμμεσων φόρων, δηλαδή των πιο αντιλαϊκών, του ΕΝΦΙΑ με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ «τα έσοδα από τη φορολογία των φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 423 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που τα φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από τις επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 446 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα έχουν για το 2019 αυξημένη κερδοφορία».

Πρόσθεσε ότι πέραν των παραπάνω, στο νομοσχέδιο υπάρχει και η ρύθμιση την οποία η κυβέρνηση έβαλε «πονηρά» στο νομοσχέδιο και προβλέπει την υποχρεωτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να προκύψουν άλλα 557 εκατ. ευρώ έσοδα. «Η έμμεση φορολογία είναι κατεξοχήν αντιλαϊκή φορολογία», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ακόμα και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής χαρακτηρίζει τη διάταξη αυτή «εξόχως αντισυνταγματική».

«Επί της ουσίας», σημείωσε, «όλοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ» αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα είναι «το ίδιο εισόδημα, το λαϊκό εισόδημα, να φορολογείται πέντε φορές» - με το φόρο εισοδήματος, την έμμεση φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος αλληλεγγύης και τα ανταποδοτικά τέλη.

Αντίθετα, για τους επιχειρηματικούς ομίλους οι φοροαπαλλαγές φτάνουν στο σημείο ακόμα και της εθελοντικής φορολογίας, π.χ. για τους εφοπλιστές, «πατέντα» - όπως σημείωσε - του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ και στο νομοσχέδιο υπάρχουν διάφορα επιπρόσθετα δωράκια προς το κεφάλαιο, όπως η φορολογική απαλλαγή των offshore εταιρειών και ιδιαίτερα αυτών όπου έχουν συμμετοχή οι ναυτιλιακές εταιρείες, η μη φορολόγηση της μεταβίβασης μετοχών, άρα και επιχειρήσεων, από τον φόρο υπεραξίας κ.ά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν ως γνώμονα τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και στέλνουν κάθε φορά το λογαριασμό στο λαό με τη διαρκή ένταση της άγριας φοροληστείας, φέρνοντας και ανάλογα παραδείγματα.

Υπενθύμισε ορισμένα πιο πρόσφατα ενδεικτικά παραδείγματα, όπως, πέρα από την φοροασυλία ουσιαστικά των εφοπλιστών, που είναι μάλιστα και συνταγματικά κατοχυρωμένη, ότι όλοι μαζί επί ΣΥΡΙΖΑ «πήγαν τη φορολογία των μετόχων των ανωνύμων εταιρειών από το 15% στο 10% - σήμερα αυτό μειώνεται κι άλλο με το νομοσχέδιο - όταν φορολογούσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες με 22% και από το πρώτο μάλιστα ευρώ». Οτι «ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα λεγόμενα επιχειρηματικά πάρκα, όπου οι εταιρείες logistics απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, ακόμα και από δημοτικά τέλη. Ολοι μαζί χάρισαν 300 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους με τον λεγόμενο αναβαλλόμενο φόρο, ο οποίος δεν είναι βέβαια παρά η πλήρης και απόλυτη φοροασυλία των τραπεζών, μέχρι το 2042».

Τώρα, επισήμανε, στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι νέες φοροαπαλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η «ανάσα» που διατείνεται η κυβέρνηση ότι προσφέρει στα λαϊκά στρώματα είναι λιγότερη και από 15 ευρώ το μήνα, ένα ψίχουλο δηλαδή, «μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια άγριας φορολεηλασίας δεκάδων δισεκατομμυρίων», φορολεηλασία η οποία σημείωσε πως θα συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ