Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τους εγκλωβισμένους

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την επικίνδυνη κατάσταση στη Σάμο, με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους - ξεριζωμένους, ζητά σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τους 7.642 εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί, οι 7.355 «ζουν» στο ΚΥΤ, το οποίο έχει χωρητικότητα 648 ατόμων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Βαθύ της Σάμου, με πάνω από 7.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τους κατοίκους της πόλης και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλειά τους.

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με λήψη άμεσων μέτρων. Εδώ και τώρα:

  • Να ναυλώσει πλοία για την άμεση μεταφορά προς την ηπειρωτική χώρα όλων των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν εντός και εκτός ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω και του χειμώνα. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για όσους παραμείνουν και για όσο παραμείνουν.
  • Να καλύψει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλες τις αναγκαίες θέσεις για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του ΚΥΤ, του δήμου και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος, όπως το Λιμενικό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία. Να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας από την Αστυνομία.
  • Να κλείσουν τα hot spots. Κανένα κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ καλεί τους φορείς και το λαό του νησιού να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να οργανώσουν κινητοποιήσεις για λήψη άμεσων, ουσιαστικών μέτρων, παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ στο ζήτημα και διεκδικώντας την κατάργηση της απαράδεκτης και απάνθρωπης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, με τα οποία συμφωνούν και εφαρμόζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπουν τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων και εξαθλιωμένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών(23/1/2019)
Πρόσφυγες και μετανάστες στο έλεος της κακοκαιρίας(21/11/2018)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες(5/10/2018)
Ευχολόγια την ώρα που οι εγκλωβισμένοι αυξάνονται(15/5/2018)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες(3/4/2018)
Οξύνεται η κατάσταση με το Προσφυγικό(22/11/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org