Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Εκλεισε» η 4η «αξιολόγηση», στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Το «επιτυχές κλείσιμο» της 4ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» επικύρωσε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με βάση και την πρόσφατη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και για το 2020 και της ολοκλήρωσης της δέσμης με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της περιόδου. Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προχώρησαν στην αναμενόμενη αποδέσμευση ποσού συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, που αφορά επιστροφές κερδών από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα και παρεμβάσεις διαχείρισης του κρατικού χρέους (διατήρηση «χαμηλών» επιτοκίων), όπως προβλέπεται στη συμφωνία για τη «μεταπρογραμματική περίοδο» μέχρι και το 2022. Οι σχετικές εκταμιεύσεις προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια 6 κρατών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, προκειμένου στη συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να προχωρήσει στην τελική τυπική απόφαση.

Ζεστό χρήμα για επενδύσεις

Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές διεργασίες περιστρέφονται πλέον γύρω από τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» σχετικά με την «αξιοποίηση» της επιστροφής των κερδών από ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Γιούρογκρουπ εξουσιοδότησε τα αρμόδια όργανα να ξεκινήσουν τις «τεχνικές εργασίες» γύρω από την αξιοποίηση των σχετικών εκταμιεύσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα κατευθύνονται στην «τόνωση» των νέων επενδύσεων, αποτελώντας ένα ακόμα εργαλείο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» εστιάζουν γύρω από την επιλογή των επενδύσεων, κρατικών, ιδιωτικών ή και με τη μορφή συμπράξεων, οι οποίες και θα επιδοτούνται μέσω του νέου υπό διαμόρφωση προγράμματος.

Συνολικά κάθε χρόνο μπορούν να εκταμιεύονται ποσά της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, με προϋπόθεση βέβαια την επιτυχή έκβαση των διαδοχικών «αξιολογήσεων» στη «μεταμνημονιακή περίοδο» με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προβλέπονται σε αυτήν.

Η δήλωση του Γιούρογκρουπ

Παραπέρα, η χτεσινή δήλωση του Γιούρογκρουπ, αιτιολογώντας το «θετικό» κλείσιμο της «αξιολόγησης», επικεντρώνει μεταξύ άλλων στους παρακάτω άξονες:

-- Αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 τονίζεται ότι «προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικό προς την ανάπτυξη, που αποσκοπεί στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας». Πρόκειται για τις παρεμβάσεις που εστιάζουν στη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρηματικών ομίλων, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, με την ταυτόχρονη επίτευξη των στόχων για τα «πλεονάσματα» που φορτώνονται στις πλάτες του λαού.

-- «Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο με ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην αδειοδότηση των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, προς επιβράβευση της αντεργατικής πολιτικής που ξεδίπλωσαν η κυβέρνηση ΝΔ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, το Γιούρογκρουπ δίνει ειδική βαρύτητα στην παραπέρα κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων: «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και όπου είναι απαραίτητο να επιταχύνει την αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «χαιρετίζουν» «τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας», καθώς επίσης και την πρόθεση της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου 2020».

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω «μεταρρύθμιση» σηματοδοτεί την ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας και αφορά χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ