Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των φοιτητών βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια αναφέρει:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Αθήνας που τον τελευταίο καιρό μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις συγκρούονται αποφασιστικά με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, υποβαθμίζει τις σπουδές και το πτυχίο, κλιμακώνει την καταστολή, καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο, χτυπώντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, όπως έκανε στην ΑΣΟΕΕ, στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Οι φοιτητές έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν, αφού, με το νέο νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, προετοιμάζει την παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, τη σύνδεση της αξιολόγησης με την κρατική χρηματοδότηση και με τις επιδόσεις φοιτητών. Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ιδρύματα με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση των σπουδών.

Η ΝΔ μαζί με την κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις σπουδές των φοιτητών εντείνει την καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων των φοιτητών. Ο νόμος για την κατάργηση του ασύλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι επιβεβαιώνει τις θέσεις του ΚΚΕ πως η αντιλαϊκή πολιτική, η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου απαιτούν την καλλιέργεια κλίματος "σιγής νεκροταφείου", επιβεβαιώνουν πως η προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που χάραξε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκρύψει την ουσιαστική τους συμφωνία στο κύριο: Οτι δηλαδή και οι δύο κάνουν πράξη τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, όπου η γνώση θα είναι εμπόρευμα, κομμένη και ραμμένη στις εκάστοτε ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε το διαχωρισμό μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, δίνοντας τη δυνατότητα σήμερα στη ΝΔ να ανοίγει τη συζήτηση για πιθανό νομοσχέδιο που θα απειλεί με διαγραφή το 30% των φοιτητών της χώρας. Οπως και τη σκυτάλη για την ισοτιμία των κολεγίων με τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση της ΝΔ την πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ που πρώτος άνοιξε το δρόμο.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να σκεφτεί:

Γιατί τώρα αυτές οι αλλαγές, πού στοχεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να κάνει πράξη τις περαιτέρω προσαρμογές των πανεπιστημίων στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, προσαρμογές που σε μεγάλο βαθμό προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της "πανεπιστημιοποίησης" των πρώην ΤΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης πτυχίων και αποφοίτων, τη συνολικότερη προσαρμογή των ιδρυμάτων στις ανάγκες της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η ΝΔ επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων στην ευρωπαϊκή αγορά. Να κάνει πιο "ανταγωνιστικά" στην ευρωπαϊκή και διεθνή κατάταξη τα ελληνικά πανεπιστήμια, με κριτήρια που δεν αφορούν την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού αλλά με επιχειρηματικά κριτήρια. Για να γίνει αυτό, η λειτουργία, η δράση και το περιεχόμενο των ιδρυμάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν ακόμη περισσότερο, προκειμένου να λειτουργούν καλύτερα ως επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από το κράτος.

Ποιες είναι όμως οι "ευρωπαϊκές τομές" που σχεδιάζει να φέρει η Νέα Δημοκρατία στα πανεπιστήμια μέσα από το νέο νόμο - πλαίσιο:

Μεγαλύτερη απελευθέρωση των διδάκτρων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η αρχή έγινε με το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που γενίκευσε τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Τώρα η Νέα Δημοκρατία τα απελευθερώνει και μάλιστα ενισχύει την κατεύθυνση για προπτυχιακά επί πληρωμή. Η αρχή έγινε με το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Το αυτοδιοίκητο - η εξωστρέφεια - η αυτονομία των ιδρυμάτων. Με όχημα την "ευελιξία των ιδρυμάτων" η ΝΔ δίνει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα στα ιδρύματα να προχωρούν συμφωνίες, να αναπτύσσουν περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα, να προωθούν τη συνεργασία με ιδιώτες σε ερευνητικές δραστηριότητες, να απλοποιούν τις συμπράξεις μέσω ΣΔΙΤ ιδιαίτερα για τη φοιτητική μέριμνα. Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές είναι στοιβαγμένοι σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, χάνουν μαθήματα και παρατείνουν σπουδές γιατί δεν μπορούν να τα δηλώσουν, η κυβέρνηση, με την αγαστή συνεργασία των πρυτανικών αρχών, ετοιμάζεται να βγάλει "στο σφυρί" τις υποδομές των ΑΕΙ, να δώσει ακόμα περισσότερο χώρο και ελευθερία στις επιχειρήσεις να αλωνίζουν μέσα στα ιδρύματα. Ελευθερία και διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, καταστολή και ΜΑΤ για τους φοιτητές...

Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων θα καθορίζει τη χρηματοδότησή τους από το κράτος. Η χρηματοδότηση θα είναι στενά δεμένη με "την αξιολόγηση", όπως λένε, "των επιδόσεων των φοιτητών". Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: Το πανεπιστήμιο ή το Τμήμα που δεν κάνει καλές μπίζνες, που δεν έχει πέραση στην αγορά, θα υποχρηματοδοτείται μέχρι να κλείσει. Επιπλέον, θα αυξηθεί η πίεση προς τους φοιτητές με εντατικοποίηση των σπουδών, ενώ το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν πρώτα οι φοιτητές που εργάζονται, όσοι μένουν μακριά από τον τόπο σπουδών, οι φοιτητές που για λόγους οικονομικούς, και όχι μόνο, δυσκολεύονται να τελειώσουν τις σπουδές τους. Πιο ταξική λοιπόν εκπαίδευση, αυτό είναι το πρότυπο όλων των κυβερνητικών κομμάτων και έτσι το προωθούν.

Προσπάθεια παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα, στα όργανα και τις δομές του. Η συζήτηση που άνοιξε με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας σχετικά με την κατάργηση των παρατάξεων, η συλλογή υπογραφών από την κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τη "θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση", αποδεικνύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να βάλει "στο γύψο" τους αγώνες των φοιτητών, να τους απομακρύνει από τη συλλογική οργάνωση και πάλη.

Οι φοιτητές έχουν πείρα από το τι σημαίνει "σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο".

Ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση των ιδρυμάτων με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν τα κάνει καλύτερα, αλλά χειρότερα για τις σπουδές των φοιτητών. Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις προωθείται η κατάργηση των μετεγγραφών, η μείωση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων.

Η σύνδεση με την καπιταλιστική αγορά εργασίας δεν αναβάθμισε τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των νέων, αλλά αντίθετα τα διέλυσε. Οδήγησε στη διάσπαση πτυχίων και τίτλων σπουδών, στην αποσύνδεση πτυχίου και επαγγέλματος, στην αντικατάσταση της πραγματικής και ουσιαστικής γνώσης με δεξιότητες.

Ο επιχειρηματικός τρόπος λειτουργίας των πανεπιστημίων οδήγησε στη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στην υποβάθμιση τμημάτων και σχολών.

Τα ΤΕΙ δεν αναβαθμίστηκαν, αλλά υποβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια 2ης κατηγορίας. Τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, η λειτουργία των ιδρυμάτων είναι "στον αέρα".

Μπροστά σε όλα αυτά, οι φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας αυτά που έχουν ανάγκη!

Καλούμε κάθε φοιτητή και νέο επιστήμονα,

Να ορθώσει ανάστημα απέναντι στο πανεπιστήμιο και το εργασιακό μέλλον που του ετοιμάζουν, να μη συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση.

Να παλέψει για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και όλη τη γνώση στο πτυχίο, που θα αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα.

Σήμερα είναι ανάγκη το φοιτητικό κίνημα να αντιπαρατεθεί συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΕΕ και όσους την υπηρετούν, να δυναμώσει η γραμμή σύγκρουσης με τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ιδρύματα, να δυναμώσει η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των φοιτητών βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Στην πρόταση αυτή η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι πραγματικά ενιαία, γιατί σταματά η πολυδιάσπαση και η κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, ανώτατου, πανεπιστημιακού δηλαδή επιπέδου. Η ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Ολα τα ιδρύματα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές, με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται καθόλου για τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο.

Η πρόταση αυτή προϋποθέτει μια άλλη οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση και εξουσία, με πραγματικά φιλεργατικό - φιλολαϊκό χαρακτήρα, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων. Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι το ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσων παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ