Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αγώνας με προοπτική

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, με το στήσιμο μπλόκων σε Καρδίτσα και Λάρισα, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους. Στο στόχαστρο του αγώνα βρίσκεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους. Απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν δείχνουν ότι τα μπλόκα που στήνονται σήμερα δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» και ότι αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συντονίζοντας τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι οργανώνονται κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές για τις μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι και τα άλλα καιρικά φαινόμενα, διεκδικώντας την πλήρη αποζημίωση των καταστροφών, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την επαρκή χρηματοδότησή του από το κράτος, αιτήματα που αρνείται να ικανοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκανε και η προηγούμενη.

* * *

Στη Θεσσαλία, οι αγροτικές συσκέψεις ξεκίνησαν από το Σεπτέμβρη και στα τέλη του μήνα έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα για το αίσχος των ανοιχτών και εντέλει εξευτελιστικά χαμηλών τιμών στο βαμβάκι, που ήταν χαμηλότερες κατά 20% ακόμα και σε σχέση με πέρυσι! Ανάλογες κινητοποιήσεις και συσκέψεις για τις χαμηλές τιμές σε προϊόντα έγιναν σε όλη την Ελλάδα. Σημαντικό μέτωπο αποτέλεσε και η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, που προκάλεσε αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από αμπελοκαλλιεργητές και μικρούς καζανάδες, με πιο πρόσφατη τη μαζική συγκέντρωση στον Τύρναβο πριν από δέκα μέρες.

Στα μέσα Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η συνεδρίαση της διευρυμένης Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλες τις περιοχές της χώρας. Εκεί μεταφέρθηκε η πείρα από τις κινητοποιήσεις, έγινε πλούσια συζήτηση για τα προβλήματα και τις αιτίες και πάρθηκαν αποφάσεις για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να γίνουν επαρχιακές και περιφερειακές συσκέψεις, που θα καταλήξουν στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη στις 15 Δεκέμβρη, στη Νίκαια Λάρισας.

* * *

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών, που παίρνουν μέρος στις συσκέψεις και τις κινητοποιήσεις, είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Μετράνε, άλλωστε, συγκεκριμένα βήματα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων τους, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, το αφορολόγητο, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η ανακοπή της αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κ.ά.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση, στον προσανατολισμό και το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, στη συνάντηση των αγώνων των αγροτών με το ταξικό εργατικό κίνημα παίζει αναμφισβήτητα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται πάνω από 10 Ομοσπονδίες και πάνω από 185 Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα. Απ' αυτήν την άποψη, είναι ελπιδοφόρες οι διεργασίες για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, τη μαζικοποίηση και το ζωντάνεμά τους εκεί που ήταν ανενεργοί, ώστε να αποτελέσουν τον πραγματικό οργανωτή των αγώνων αγροτών και κτηνοτρόφων, ενάντια στην πολιτική που τους στερεί μια αξιοπρεπή ζωή, τους φορτώνει με το άγχος της επιβίωσης και τελικά πετάει πολλούς απ' αυτούς εκτός παραγωγής, προωθώντας τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.

* * *

Ο αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι μακρύς και δύσκολος. Με την οργάνωση και το συντονισμό τους δίνουν απάντηση στην πολιτική της ΚΑΠ και των κομμάτων της. Με τα δίκαια αιτήματά τους, διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, που τους στερεί η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων απ' όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Η συμπόρευσή τους με τους εργαζόμενους δίνει δύναμη στις διεκδικήσεις τους, απέναντι στον κοινό αντίπαλο και φωτίζει την προοπτική. Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» με τα οποία κλιμακώνουν τον αγώνα για τις ανάγκες τους.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org