Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις

Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα, 24ωρη απεργία αύριο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς
Σε κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις 24 συναδέλφων τους βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο των απολύσεων δούλευαν στο πρώην τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), στην απόσχιση του οποίου προχώρησε η εργοδοσία. Αρνήθηκαν να υποταχθούν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Τράπεζας και να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas» (στην οποία «πέρασε» το τμήμα), να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» από τη θέση εργασίας τους, αλλά και να «μεταναστεύσουν» σε υπηρεσίες της Τράπεζας εκτός Αττικής.

Χτες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Αθήνα.

Σήμερα Τετάρτη προχωρούν σε πανελλαδική στάση εργασίας (7.45 π.μ. έως 11 π.μ.) και σε νέα συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία (οδός Αμερικής).

Για αύριο Πέμπτη έχει προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία του κλάδου 24ωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την ώρα της προγραμματισμένης τριμερούς.

Στη χτεσινή κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας συμμετείχαν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς.

Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Την ανάγκη να γίνει ο αγώνας ενάντια στις 24 απολύσεις «αγώνας όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες» τονίζει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν περιφρουρήσεις και κλείσιμο καταστημάτων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και να πάρουν μαζικά μέρος στην αυριανή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. «Από αυτήν τη μάχη δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς. Γιατί αν η εργοδοσία υλοποιήσει τα σχέδιά της, σύντομα θα έρθει η σειρά όλων μας», σημειώνει και εξηγεί ότι στη θέση των εργαζομένων που σήμερα πετιούνται στην ανεργία, μετά την απόσχιση του τμήματος, κινδυνεύουν να βρεθούν τραπεζοϋπάλληλοι σε καταστήματα που κλείνουν και σε άλλα τμήματα τη λειτουργία των οποίων οι τράπεζες επιλέγουν να παραχωρήσουν σε άλλες εταιρείες.

Τις απολύσεις καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Με την ίδια αντεργατική «συνταγή» και η Alpha Bank

Ηδη τη «συνταγή» της Τράπεζας Πειραιώς σπεύδει να εφαρμόσει και η εργοδοσία της Alpha Bank, που ανακοίνωσε το δικό της αντεργατικό σχέδιο απόσχισης του τμήματος «κόκκινων» δανείων.

Στο φόντο αυτό, στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank στην Αττική έχει κηρύξει για αύριο Πέμπτη, για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης στο κτίριο της Τράπεζας (λεωφ. Συγγρού 54), το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η απόφαση της Alpha Bank, για μεταφορά των δανείων οριστικής καθυστέρησης ("κόκκινα") σε συνεργαζόμενη εταιρεία μαζί με τους εργαζόμενους από τα αντίστοιχα τμήματα, έρχεται να υλοποιήσει τους γενικότερους στόχους κυβέρνησης - Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - τραπεζιτών για δραστική μείωση του προσωπικού στις τράπεζες». Παράλληλα, στηλιτεύει τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, «αφού με ανακοινώσεις τους τα δύο επιχειρησιακά σωματεία σπεύδουν να συγχαρούν την τράπεζα. Την καλούν άμεσα να προχωρήσει για το "καλό όλων", ενώ ταυτόχρονα εκβιάζουν κατά πρόσωπο τους εργαζόμενους δηλώνοντας ότι "δεν έχουν άλλη επιλογή"».

Το κλαδικό Σωματείο καλεί σε αγώνα για: Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια απόσχισης. Καμία απόλυση. Να μην υλοποιηθεί κανένα σχέδιο μεταφοράς προσωπικού που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση δανείων οριστικής καθυστέρησης σε άλλη εταιρεία, υφιστάμενη ή νέα. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην Alpha Bank. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των «ενοικιαζόμενων» στην Εθνική Τράπεζα

Στο μεταξύ, σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, οι οποίοι επίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις.

«Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση - Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει το κλαδικό Σωματείο και καταγγέλλει τις απολύσεις εργαζομένων που δουλεύουν για λογαριασμό της Τράπεζας 15 και 20 χρόνια. Επισημαίνει ότι το κύμα απολύσεων «συνδέεται με τις δεσμεύσεις της τράπεζας για μείωση του "λειτουργικού κόστους", δηλαδή των εργαζομένων της».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org