Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εκτεθειμένοι κυβέρνηση και αστικά κόμματα που ανάγουν ΝΑΤΟ και ΕΕ σε «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Eurokinissi

Από προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
«Κόλαφος» για την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που ανάγουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ σε τάχα «προστάτες» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αποτέλεσαν ξανά χτες οι δηλώσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, που επιβεβαίωσαν ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή «εκκολάπτουν» τα σχέδια συνδιαχείρισης και τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Ολα αυτά στο φόντο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, «κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς», όπως διαχέεται από την κυβέρνηση και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δυο χωρών.

Σύμφωνα με διαρροές από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός «θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας». «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», φέρεται να υποστηρίζει, στέλνοντας, ουσιαστικά, μήνυμα ότι μπορεί με άλλους όρους να κάτσουν πιο ...άνετα στο τραπέζι του - αμερικανοΝΑΤΟικού - παζαριού, με χαμένους από χέρι τους λαούς.

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων το ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργό να φέρεται κατά την κυβέρνηση να λέει σε συνεργάτες του ότι «δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Την απάντηση από πλευράς ΝΑΤΟ την πήρε ήδη από χτες, αφού ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους και η «Καθημερινή», ξεκαθάρισε πως «και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια». «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», ανέφερε, ενώ «δεν ήθελε να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα», όπως παρατηρεί η εφημερίδα, καταγράφοντας και την επισήμανσή του ότι στο ΝΑΤΟ «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν»...

«Συζήτηση» και στο βάθος «συνεκμετάλλευση»

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ερωτηθείς, αν ισχύει ακόμα και το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης, δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως «είμαστε σε μια φάση που η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες (...) Επομένως, πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής από την Τουρκία ότι σταματά τις προκλήσεις για να συζητήσουμε όλα τ' άλλα θέματα».

Παραπέρα, έσπευσε να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ τηρεί στάση «Πόντιου Πιλάτου», χαρακτηρίζοντας την προχτεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, (που παρέπεμψε επί λέξη σε «καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις» και «διάλογο» για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) «ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των δικών μας θέσεων».

Αλλωστε, ευρωενωσιακό ...τσάι και συμπάθεια εισέπραξε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που έσπευσε στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Χ. Μπορέλ. Οπως έλεγε κατόπιν, ο υπουργός ενημέρωσε τον ευρωενωσιακό αξιωματούχο για τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης, λέγοντας ότι «αποτελούν προσβολή των συμφερόντων όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών». Βέβαια, δεν παρέλειψε ούτε ο Ν. Δένδιας να στείλει μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, αλλά πώς, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να διανοείται η Τουρκία ότι μπορεί με την πρακτική της να μας ασκήσει πίεση και να μας οδηγήσει σε μία διαπραγμάτευση υπό όρους διαφορετικούς από τους όρους του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Μπορέλ, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του σε προσωπικό του ιστολόγιο, έγραψε απλά ότι είχαν μια «καλή ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι προσβλέπει να συνεχίσουν τη «συνεργασία»...

«Κοινό συμφέρον ΗΠΑ - Ελλάδας να παραμείνει η Τουρκία "δεμένη" με τη Δύση»

Από κοντά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, που σε δηλώσεις του, στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ξεκαθάρισε πως «πρώτον, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό, ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Τουρκία "δεμένη" με τη Δύση. Δεμένη στο ΝΑΤΟ, δεσμευμένη στην ευρωατλαντική συμμαχία. Δεύτερον, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την εκτίμησή μας για τα βήματα τα οποία έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του για να εξασφαλίσουν ότι τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας είναι ανοιχτά και για να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν αναζητά κλιμάκωση ούτε εντάσεις».

Για τα συμφωνηθέντα μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης, τα προσπέρασε λέγοντας ότι «δεν έχουμε δει ακόμη το κείμενο, αλλά σίγουρα έχουμε δει μία κίνηση, η οποία ξεφεύγει από τις καταστάσεις σταθερότητας, την οποία οι ΗΠΑ επιζητούν και ελπίζουμε ότι σύντομα το ενδιαφέρον θα στραφεί ξανά στο να χτιστούν γέφυρες συνεργασίας βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο».

Αντίστοιχη ήταν η στάση και αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ιστοσελίδας «Ηellasjournal». Κάλεσε «όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε ενέργεια που διακυβεύει αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την ευαίσθητη στιγμή που η λιβυκή σύγκρουση μπορεί να πάρει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις» και σημείωσε ότι είναι «επείγουσα ανάγκη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εργαστούν στην κατεύθυνση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». Κατόπιν τούτων και στο πλαίσιο του συνεχούς ιμπεριαλιστικού παζαριού με την Τουρκία, σημείωσε ότι το «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης «έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, δεν βοηθά και είναι προκλητική».

Στο μεταξύ, το έντονο «παρασκήνιο» ενόψει και της σημερινής συνάντησης φαίνεται να δίνουν και τα χτεσινά «αντιφατικά» μηνύματα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με πηγές του υπουργείου να διαρρέουν αρχικά στο ΑΠΕ πως «παγώνει» μέχρι νεωτέρας κάθε διάλογος με την Αγκυρα, για να διαψεύσουν λίγη ώρα αργότερα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έθεσε θέμα παγώματος των ΜΟΕ.

Να επιδείξουν «πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο», κάλεσε χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία και την κυβέρνηση Φ. Σάρατζ, λέγοντας πως η νομική αξιολόγηση των «μνημονίων συνεργασίας» «μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους» που προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ