Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δρομολογεί κι άλλες «συμφωνίες»

Με φόντο τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας που υπέγραψαν Ερντογάν - Σάρατζ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Αγκυρα επιδιώκει αντίστοιχες «διευθετήσεις» και με άλλες χώρες της περιοχής, ως απάντηση στους αντίστοιχους «άξονες» που στήνει η Ελλάδα υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν και χτες παλιότερες επισημάνσεις π.χ. στρατιωτικών όπως του υποναύαρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί ότι «η κεκλιμένη γεωγραφική θέση της Τουρκίας δημιουργεί το δικαίωμά της να χαράξει διαγώνιες γραμμές για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και την υπογραφή συμφωνιών καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβύη, το Ισραήλ και το Λίβανο». Τα σχετικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο «θα περιόριζε την ΑΟΖ των Ελληνοκυπρίων προς όφελος του Ισραήλ και θα διασφάλιζε ένα πρόσθετο τμήμα στην Τουρκία...».

Αντίστοιχα, ευρέως κυκλοφορούν και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες εξελίξεις», σχολιάζοντας τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ και ανακοινώνοντας ότι «η Τουρκία θα έχει παρόμοιες συνομιλίες και με άλλες χώρες της Μεσογείου».

Αλλωστε, και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «η Τουρκία επιχείρησε και με μια άλλη χώρα της περιοχής (πλην Λιβύης) να ζητήσει να υιοθετήσει την τουρκική προσέγγιση σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε δε ότι «αν η Τουρκία νιώθει τόση πολλή εμπιστοσύνη στο διεθνές Δίκαιο, στη διεθνή νομιμότητα και στις θέσεις της, το πιο καλό που έχει να κάνει είναι να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που της έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό, (...) να πάμε από κοινού στο δικαστήριο για να λυθεί αυτό το θέμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε χτες ότι η Λιβύη ζήτησε να στείλει στην Κύπρο ομάδα διπλωματών για να συζητηθεί το μνημόνιο Ερντογάν - Σάρατζ, ενώ κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η Λευκωσία ζήτησε πρώτα να δει και να μελετήσει το κείμενο του μνημονίου, για να απαντήσει στο λιβυκό αίτημα.

Αρθρογράφος της «Σαμπάχ» εμφάνιζε τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ ως απάντηση στη «νέα ενεργειακή συμφωνία που αναδύθηκε χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας», αναφερόμενος στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο εκτός από Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους, περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, αλλά δεν περιλαμβάνει Παλαιστίνη, Ιταλία, Ιορδανία που επίσης συμμετέχουν.

«Αναζωπύρωση» της κόντρας και στο εσωτερικό της Λιβύης

Στο μεταξύ, οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή «αντανακλώνται» και στο εσωτερικό της Λιβύης, με τις κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ και το λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης και υποστηρίζει τις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ.

Σε επιστολή που απέστειλε στον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκ. Σάλιχ, απέρριψε ως «απειλή προς το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλεια» τα δύο «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ, ζητώντας από τον Γκουτέρες να μην αναγνωρίσει όσα συμφωνήθηκαν. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της σαουδαραβικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Αλ Αραμπίγια» ο «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» του στρατηγού Χ. Χάφταρ καταδίκασε τα μνημόνια Σάρατζ και Ερντογάν και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει και να ανακόψει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Παράλληλα, η λιβυκή ιστοσελίδα «Libya Observer» κάνει λόγο για σχέδιο Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας να άρουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση Σάρατζ και το «Προεδρικό Συμβούλιο» σε συνεννόηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και με πρόσχημα την «ειρήνη» στη Λιβύη σχεδιάζονται τις επόμενες μέρες δύο διασκέψεις. Η μία στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 του μήνα, και η άλλη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έως τα μέσα του μήνα. Πάντως, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκ. Σαλαμέ, μιλώντας στο δίκτυο «Μπλούμπεργκ» προχτές βράδυ, στο φόντο των «μνημονίων κατανόησης» Σάρατζ - Ερντογάν και με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου επιφυλάχθηκε για το εάν θα γίνει στις 10/12 η διάσκεψη στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωνε ότι αποφάσισε να μη δωρίσει τελικά τα έξι πλοία που είχε υποσχεθεί το Φλεβάρη στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού με στόχο τον έλεγχο των ακτών της Λιβύης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ