Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων με σύνδεση χρηματοδότησης και «αξιολόγησης»

Παρουσιάστηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας

Eurokinissi

Εμβαθύνοντας τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση και Ερευνα από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση προχωρά με νομοθετική ρύθμιση στη σύνδεση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την «αξιολόγηση».

Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το σχέδιο νόμου με το οποίο ιδρύεται νέα ανεξάρτητη Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το οποίο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για «απελευθέρωση και ευελιξία» στην Ερευνα και άλλες διατάξεις για την Εκπαίδευση.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου, που μετά τη δημόσια διαβούλευση θα εισαχθεί στη Βουλή στην αρχή του νέου έτους, είναι η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που αντικαθιστά την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Ως αρμοδιότητές της περιγράφονται ο στρατηγικός σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η «αξιολόγηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κατάτμηση, η κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, οι προγραμματικές συμφωνίες υπουργείου - ιδρυμάτων και η κατανομή του 20% της χρηματοδότησης μέσω «αξιολόγησης». Με δεδομένο πως η «αξιολόγηση» αποτελεί τον μοχλό για την προσαρμογή των πανεπιστημίων στις αναδιαρθρώσεις, η υπουργός Παιδείας περιέγραψε ως ενδεικτικά κριτήρια, προκειμένου τα ιδρύματα να λάβουν το ποσοστό αυτό από τη χρηματοδότηση, την «ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», την ερευνητική δραστηριότητα και τις δράσεις εξωστρέφειας των ιδρυμάτων. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το 80% της χρηματοδότησης, περιλαμβάνουν τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή, τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση συνολικά συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένη πίσω από τις ανάγκες. Οπως σημείωσε χτες η υπουργός, η αναγκαία αύξησή της παραμένει «στόχος» και για αυτή την κυβέρνηση, με «παράλληλο στόχο» την εξασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να έχουν κι άλλες πηγές εσόδων, π.χ. πληρέστερο θεσμικό πλαίσιο για τις δωρεές, έσοδα από spin off εταιρείες, από υλοποίηση πατεντών κ.ο.κ., που περιγράφουν μεγαλύτερη στροφή και εξάρτηση των ιδρυμάτων από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για την Ερευνα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποφυγή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του υφιστάμενου πλαισίου» και «μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των ΕΛΚΕ». Πρόκειται για τους ειδικούς λογαριασμός μέσω των οποίων περνά ο κύριος όγκος της ιδιωτικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και αποτελούν μοχλό σύνδεσης με τις ανάγκες της αγοράς. Οι ρυθμίσεις οδηγούν ουσιαστικά στην αποκοπή της ερευνητικής από την υπόλοιπη δραστηριότητα των πανεπιστημίων και κατευθύνουν στην πώληση της νέας γνώσης στις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αποτελεί το επόμενο βήμα των συνολικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικοδόμηση του αποκεντρωμένου και αυτοτελούς πανεπιστημίου της αγοράς. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της για ένα συνολικό πλαίσιο αναδιαρθρώσεων που θα ακολουθήσει, ενώ χτες η υπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, την «αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια», όπως χαρακτήρισε την κατάργηση του ασύλου, που, παρά τις διακηρύξεις και τα προσχήματα, έδειξε ήδη ότι στόχος της είναι οι διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος και η ένταση της καταστολής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη μέθοδο της «αξιολόγησης» η μεγαλύτερη πρόσδεση των ΑΕΙ με την κερδοφορία των επιχειρήσεων(15/1/2020)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων(14/1/2020)
Οι λίστες των «ανταγωνιστικών» πανεπιστημίων...(18/8/2012)
«Μαθήματα» υποταγής των πανεπιστημίων στην αγορά(8/5/2008)
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο(3/10/2007)
Πλούσια στην προώθηση της εμπορευματοποίησης...(5/1/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org