Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αύριο η απεργία ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Τα νέα μέτρα μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα, χτυπούν κι άλλο τον δημόσιο χαρακτήρα της Ασφάλισης

Από περσινή εργατική κινητοποίηση στη Γαλλία (φωτ. από μπλόκο των σιδηροδρομικών), όπου είχε παραβρεθεί και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ
Από περσινή εργατική κινητοποίηση στη Γαλλία (φωτ. από μπλόκο των σιδηροδρομικών), όπου είχε παραβρεθεί και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ
Δεκάδες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καλούν αύριο σε 24ωρη απεργία σε όλη τη Γαλλία, με συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις, ενάντια στη νέα μεταρρύθμιση που επιδιώκει να τσακίσει κι άλλο τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να διαδοθούν γοργά τα λεγόμενα «επαγγελματικά ταμεία» και να αναβαθμιστεί αποφασιστικά ο αυτοτελώς ιδιωτικός τομέας της Ασφάλισης και το καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Με μια σειρά νέα μέτρα η κυβέρνηση του μεταρρυθμιστή Μακρόν (που στην Ελλάδα όλες οι αστικές δυνάμεις εμφάνιζαν όταν εκλέχτηκε ως τη νέα «ακομμάτιστη» και «ανεξάρτητη» ελπίδα για τη Γαλλία αλλά και όλη την Ευρώπη, ειδικά το Νότο) επιδιώκει τη μετατροπή της λεγόμενης «βασικής σύνταξης» (για την οποία θα έχει ευθύνη το κράτος) σε ένα είδος επιδόματος, ώστε οι συνταξιούχοι να εξαναγκάζονται σε περισσότερα χρόνια δουλειάς, αν και το εργασιακό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο ακόμα και για τις νεότερες γενιές, πόσο μάλλον για όσους έχουν ήδη εκτεθεί για χρόνια σε συνθήκες δουλειάς καθορισμένες από τη λογική της μεγιστοποίησης του εργοδοτικού κέρδους.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η καθιέρωση ενός συστήματος μορίων, μέσα από τη συγκέντρωση των οποίων ένας εργαζόμενος θα προσδοκά κάποια στιγμή να πληροί τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή του, χωρίς όμως να γνωρίζει τι παροχές θα έχει. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται, μέσα και από την επιβολή «μπόνους» μόνο για όσους δουλεύουν και αφού συμπληρώσουν τη «βασική ηλικία», στην πραγματικότητα μέσα από την επιβολή «ποινών» που θα εκβιάζουν για τη συνέχιση της απασχόλησης, με φόντο την αμείωτη επίθεση σε μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, όλα γενικά τα εργασιακά δικαιώματα.

Στην οργάνωση για τη μάχη της απεργίας πρωτοστατούν μια σειρά από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται και συνεργάζονται με την ταξικά προσανατολισμένη Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, καλώντας σε ενίσχυση της ενιαίας πάλης όλων των εργατοϋπαλλήλων, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν, της ΕΕ.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, που καλώντας σε μαζική συμμετοχή καταγγέλλει ότι το νέο σύστημα («η σύνταξη με πόντους») θα οδηγεί ουσιαστικά τον εργαζόμενο απευθείας «από μια επικίνδυνη εργασία σε μία μίζερη σύνταξη!» Τονίζει ότι «η κυβέρνηση θέλει να μας αναγκάσει να δουλεύουμε περισσότερο και ανοίγει το δρόμο για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα (σ.σ. όπου οι παροχές είναι συνάρτηση των εισφορών και δεν υπάρχει καμία εγγύηση)». Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος ειδικά για τον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών «αν περάσει, θα προκαλέσει μια αληθινή σφαγή για όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τις γυναίκες των οποίων ο επαγγελματικός βίος διακόπτεται και ο χρόνος εργασίας μειώνεται (βλ. ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και απολύσεις / διακοπή εργασίας λόγω εγκυμοσύνης, λοχείας)...».

Επιπλέον, αναδεικνύοντας ότι η κυβερνητική πολιτική τροφοδοτεί διαρκώς και την εργοδοτική απληστία και επίθεση, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «οι εργοδότες των κλάδων μας δεν θέλουν πια να καλύπτουν τους μισθούς, ζητούν συνεχώς μεγαλύτερη απαλλαγή τους από τις εισφορές, γενικεύουν τις θέσεις εργασίας που είναι κακοπληρωμένες και επισφαλείς», αναδεικνύοντας ότι οι συντάξεις θα εξανεμιστούν και εξαιτίας της διαρκούς κατρακύλας των μισθών. «Στο Εμπόριο και στις Υπηρεσίες: Το 80% των εργαζομένων γυναικών που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αμείβονται ακόμα με τριψήφιους μισθούς (σ.σ. στη Γαλλία το όριο της φτώχειας σήμερα κυμαίνεται κοντά στα 1.000 ευρώ το μήνα). Για την πλειοψηφία των εργαζομένων ο μισθός κυμαίνεται στα όρια του κατώτατου (σ.σ. SMIC - είναι περίπου 1.500 ευρώ μεικτά)...».

Και καταλήγει: «Απέναντι στην εργοδοσία και σε αυτή την κυβέρνηση που υπηρετεί τους πλούσιους, πρέπει να επιβάλλουμε μαζικά τις δικές μας επιλογές. Πρόκειται για τη δική μας ζωή, τη δική μας σύνταξη και για τη ζωή και τη σύνταξη των παιδιών μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org