Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την ένταξή τους στα ΒΑΕ

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Την απόφαση να υπερασπίσουν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, που κατέκτησαν μετά από σκληρούς απεργιακούς αγώνες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, πήραν στο πλαίσιο μαζικής Γενικής Συνέλευσης που έκαναν το Σάββατο 30/11 οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 13 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς εκείνη τη μέρα θα εκδικάζεται η προσφυγή που έχει καταθέσει ο ΣΕΒ για να απενταχθούν οι εργαζόμενοι στις δύο αυτές προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά από τα ΒΑΕ.

Ο αγώνας ενάντια στην προσφυγή του ΣΕΒ είναι άμεσα συνδεδεμένος με την μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Οπως αποφασίστηκε, τις επόμενες μέρες θα καθοριστούν το πλαίσιο της ΣΣΕ και το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Οπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, «η προσφυγή του ΣΕΒ είναι για εμάς αιτία πολέμου» και «συνδέεται με τη νέα επίθεση που έχουν κηρύξει η κυβέρνηση και η εργοδοσία στην Κοινωνική Ασφάλιση (...) Οι συνάδελφοι στη διπλανή πόρτα, στην προβλήτα Ι είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Δεν μπορεί για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ να λένε ότι δεν είναι λιμάνι και γι' αυτό εμείς θα πρέπει να εξαιρεθούμε από τα ΒΑΕ».

«Εχουμε αφήσει εδώ μέσα τα χέρια μας, τα πόδια μας, τη μέση, τα κορμιά μας», επισήμανε. «Δουλεύουμε σε μεγάλα ύψη, με όποιες καιρικές συνθήκες, με συχνά τα εργατικά ατυχήματα. Πάνω στις πλάτες μας έφτασε το λιμάνι του Πειραιά στα πρώτα της Ευρώπης και τα δισ. που βγάζει η εργοδοσία. Και λένε ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι στο λιμάνι;».

«Εμένα με έχουν χαρακτηρίσει μεταφορέα σταφίδας!», πετάχτηκε ένας εργαζόμενος, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα ακούστηκαν από δεκάδες ακόμα εργαζόμενους.

Καταγγέλθηκε ακόμα ότι οι συμβάσεις είναι ατομικές, τρίμηνες και «για να την υπογράψεις, είτε για ανανέωση, είτε για πρόσληψη, θα πρέπει πρώτα να υπογράψεις την εγγραφή σου στο σωματείο που έχουν στήσει άνθρωποι της εργοδοσίας», όπως ειπώθηκε.

Ο πρόεδρος, συνεχίζοντας, επισήμανε τις ευθύνες της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι. Κόντρα στην τρομοκρατία εμείς θα οργανώσουμε την πάλη μας, γιατί δεν είμαστε φτηνοί και αναλώσιμοι. Εχουμε οικογένειες πίσω μας και πρέπει να αγωνιστούμε με βάση τις ανάγκες τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ