Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβερνητική πολεμική πολιτική

Νέες διαδηλώσεις έγιναν και αυτή την Κυριακή σε πλατείες της Κολομβίας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και πολλές άλλες πόλεις, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Ιβάν Ντούκε και τη βάρβαρη κρατική καταστολή, που από τις 21 Νοέμβρη (μέρα γενικής απεργίας) έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4 ανθρώπους, έχουν τραυματιστεί πάνω από 700 και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί. Οι διαμαρτίες με τη μορφή συγκεντρώσεων και χτυπήματος της κατσαρόλας, που διοργανώθηκαν από συνδικαλιστικές, φοιτητικές, αγροτικές και ιθαγένικες οργανώσεις, μπορεί να ήταν μικρότερες σε μαζικότητα από αυτές που έγιναν τις δύο πρώτες βδομάδες, ωστόσο δείχνουν ότι η λαϊκή κινητοποίηση δεν καταλαγιάζει. Ετσι η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και άλλες οργανώσεις που πρωτοστατούν στη λεγόμενη Εθνική Επιτροπή για την Απεργία, καλούν σε νέα γενική απεργία την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες.

Οι διαδηλωτές στις διεκδικήσεις τους προβάλλουν τα ζητήματα των καθημερινών δυσκολιών της ζωής, που αφορούν τους χαμηλούς μισθούς, την παραπέρα προσπάθεια ελαστικοποίησης της εργασίας, το χτύπημα δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάγκη ποιοτικής δημόσιας Παιδείας και Υγείας, τη μη ποινικοποίηση της κοινωνικής δράσης, την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες που δεν εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα απορρίπτουν τον ψευδεπίγραφο διάλογο που στήνει η αντιδραστική κυβέρνηση με φορείς για να παρακάμψει τα λαϊκά αιτήματα.

Εξετάζουν επέμβαση στη Βενεζουέλα

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Η κυβέρνηση Ντούκε εξακολουθεί να είναι η αιχμή του δόρατος της επιθετικότητας ενάντια στη γειτονική Βενεζουέλα, στο σχεδιασμό του αμερικανο-ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού για αλλαγή καθεστώτος ώστε να είναι πιο βολικό από τη σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο. Συγκεκριμένα, σήμερα συγκαλεί σε ξενοδοχείο της Μπογκοτά συνάντηση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που μαζί με την αντιδραστική κυβέρνηση της Βραζιλίας του Ζαΐρ Μπολσονάρο, θέλουν να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Συνεργασίας (TIAR), που ουσιαστικά είναι ένα βασικό βήμα για την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για μια αντιδραστική συνθήκη που οδήγησε στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής στο όνομα της αντιμετώπισης του «κομμουνιστικού κινδύνου» και της «ασφάλειας στην περιοχή», στις επεμβάσεις στη Γουατεμάλα το 1954, στην Κούβα το 1961, στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1965, στη Γρανάδα το 1983 και στον Παναμά το 1989.

Ηδη λαϊκές οργανώσεις έχουν καλέσει σε διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο που θα γίνει η συνάντηση πολεμικής προετοιμασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ